Thursday, September 17, 2015

Η διεθνής συμμαχία κατά του ΙΚ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, κρίνει ο Λαβρόφ

Ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ οικοδομήθηκε σε λαθεμένες αρχές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θεωρούμε ότι η συμμαχία, δυστυχώς, έχει χτιστεί σε λάθος βάσεις. Σίγουρα συμμεριζόμαστε τις αρχές της για μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά δεν μπορείς να πολεμήσεις το κακό με παράνομους πολέμους», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως οι μέθοδοι της συμμαχίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, καθώς ήταν απαραίτητη η διαπραγμάτευση με όλες τις κυβερνήσεις των χωρών όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή που χρειάζεται να εξουδετερωθεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Φεριντούν Σινιρλίογλου στην νοτιοδυτική ρωσική πόλη Σότσι, με τον ρώσο ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι η Μόσχα και η Αγκυρα ενδιαφέρονται να ενθαρρύνουν έναν πολιτικό διάλογο στη Συρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε σχέση με τη συριακή επίλυση, έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον να προάγουμε την έναρξη ενός σημαντικού, συγκεκριμένου, προσανατολισμένου στα αποτελέσματα πολιτικής διαδικασίας, υπό από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Σινιρλίογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, η επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία βρίσκονται ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα στις σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας.

«Πράγματι, περιφερειακά και διεθνή θέματα, η μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία και η κατάσταση στη Συρία – αυτά είναι τα θέματα που είναι πρωταρχικής σημασίας στην ατζέντα μας. Και ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι στόχοι μας είναι κοινοί», δήλωσε ο Σινιρλίογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Σημείωσε ακόμη πως η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι βασικοί εγγυητές της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή.

Αδύνατη η επικράτηση έναντι του ΙΚ χωρίς τη βοήθεια της Δαμασκού τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Παράλληλα σήμερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως είναι αδύνατη η επικράτηση έναντι του ΙΚ χωρίς τη βοήθεια της συριακής κυβέρνησης.

«Εμείς (η Ρωσία) θα επιθυμούσαμε πολύ εάν οι αμερικανοί ομόλογοι και σύμμαχοί μας αναγνώριζαν την τρομοκρατική απειλή του ΙΚ όσο σοβαρά (η Δαμασκός) διαπίστωνε πως μόνο ένα ενοποιημένο μέτωπο μπορεί να το αντιμετωπίσει με επιτυχία. Είναι αδύνατο, χωρίς την εμπλοκή της νόμιμης συριακής κυβέρνησης», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής βουλής, Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε πως χωρίς τον συριακό στρατό το Ισλαμικό Κράτος θα είχε ήδη φτάσει στην νότια ευρωπαϊκή ακτή, ή θα είχε προελάσει περαιτέρω.

Επιπρόσθετα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα να εγκαθιδρύσει ομάδες εργασίας για να συζητήσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Συρία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στη συμμαχία για την μη αναζήτηση έγκρισης ούτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε από τη συριακή κυβέρνηση πριν τη διεξαγωγή αεροπορικής εκστρατείας και κάλεσε την παγκόσμια κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Δαμασκό στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

agelioforos.gr
17/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin