Monday, August 10, 2015

Προς κατάθεση στη Βουλή το «συνοπτικό» Μνημόνιο

Εντός του τρέχοντος 24ώρου αναμένεται να κλειδώσει το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατάθεσή του προς κύρωση στην Βουλή. Παράλληλα η κυβέρνηση θα καταθέτει προς ψήφιση και νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Στο συνοπτικό κείμενο του Μνημονίου (MoU), που δεν υπερβαίνει σε μέγεθος τις 30 σελίδες, περιγράφονται αρκετά αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά και πιο γενικόλογα οι πολιτικές της επομένης διετίας που θα οδηγήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το κείμενο του Μνημονίου δόθηκε από την Κομισιόν στην ελληνική πλευρά το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η ελληνική πλευρά έκανε προσθαφαιρέσεις.

Τις αλλαγές αυτές συζήτησαν και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους Ντεκλάν Κοστέλο (ΕΕ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στην πολύωρη συνάντησή τους στο Hilton.

Η ελληνική πλευρά θεώρησε πως κάποιες διατυπώσεις του αρχικού κειμένου είναι δρακόντειες αφήνουν χώρο για «παρερμηνείες» και ζήτησαν να αφαιρεθούν, ωστόσο τελικά δεν πέτυχαν να αλλάξουν το σύνολο των ευαίσθητων αυτών αναφορών.

Το νέο κείμενο του Μνημονίου προβλέπει πως πολλά ζητήματα θα επιλυθούν και θα οριστικοποιηθούν στα πλαίσια της νέας τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα αυτή βοήθεια θα προέλθει από μια Ομάδα Δράσης με επικεφαλής τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτεν Βέργει (Maarten Verwey). Ο κ. Βέργει θα χρησιμοποιήσει την υποδομή της γνωστής «Ομάδας Ράϊχενμπαχ», η οποία θα διευρυνθεί για να παρέχει τεχνογνωσία σε πλήθος μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών ζητημάτων.

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα θέματα σήμερα προκειμένου το νέο Μνημόνιο μαζί με το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων να κατατεθούν στην Βουλή και να ψηφισθούν έως την προσεχή Πέμπτη με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να προχωρήσει η ψήφιση της συμφωνίας από κοινοβούλια της ευρωζωνης και να δοθούν εν συνεχεία τα χρήματα για την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου. Πάντως, η διαδικασία αυτή δεν θα εξελιχθεί «ανέφελα» καθώς ήδη κάποιες χώρες αντιδρούν. Ενδεικτικώς ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι δήλωσε το Σάββατο πως η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διασώσεως της Ελλάδος.

Για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις η Ελλάδα δέχθηκε και νέα προαπαιτούμενα. Έτσι, στα μέτρα που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή αναμένεται να περιλαμβάνονται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε από τα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο να αυξηθεί σταδιακά -σε δύο δόσεις - στα 330 ευρώ, αλλαγές στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% και μείωση του αριθμού των δόσεων για τους εύρωστους οφειλέτες, ενώ θα υπάρξει και μείωση του υψηλού συντελεστή 8% στην έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
 
 Θανάσης Κουκάκης
   in.gr
 10/9/15
--

1 comment :

  1. Greece and Creditors ’Close’ to Deal on Third Bailout...

    Greece and its creditors were to continue talks Monday after marathon discussions late into the night, with both sides indicating that the terms of a third bailout were close to being finalized.

    The finance and economy ministers, Euclid Tsakalotos and Giorgos Stathakis, were back at the negotiating table with the ECB, the International Monetary Fund and the European Stability Mechanism at 2:00 pm (1100 GMT) Sunday and were still talking eight hours later.

    They are finalizing the draft of a crucial new bailout of up to 86 billion Euros ($94 billion) in exchange for further reforms before the debt-ridden country must repay 3.4 billion Euros to the European Central Bank on August 20.

    Talks were going well and could be wrapped up on Tuesday, an EU source told AFP, adding that discussions had narrowed down the list of priority actions that Athens must commit to.

    "We need to have an agreement here on Tuesday and all the parties are working towards it," the source added.

    A speedy accord would allow the bailout to kick in before the August 20 debt repayment deadline.

    Stathakis said ahead of Saturday's negotiations that the talks were "in the final stretch".

    On Sunday, pro-government newspaper Avgi said: "All signs are pointing to an agreement"....................http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=225454&cid=22&fromval=1
    10/8/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin