Tuesday, August 4, 2015

Τα ονόματα των χωριών της Κύπρου

Ακόμα δεν έχει αρχίσει καλά καλά το θέμα του περιουσιακού κι αρχίζουμε ήδη ν΄ ακούμε πράγματα πραγματικά παράξενα, αφού χρειάζονται ακόμα και διευκρινήσεις στα πιο απλά ζητήματα. Εδώ και δεκαετίες στα Κατεχόμενα υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να σβήσουν κάθε ελληνικό στοιχείο ακόμη και στα ονόματα των χωριών. 


Μάλιστα οι χάρτες που εκδίδονται έχουν και αυτοί τούρκικα ονόματα, σαν να μην υπήρχαν ποτέ Έλληνες κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές. Άλλωστε το ίδιο γίνεται και με τις εκκλησίες, όπου βλέπουμε ξεκάθαρα την κατοχική προσέγγιση του παράνομου καθεστώτος. Και τώρα ακούμε ότι σε αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες επίσημα κινούνται από το θετικό έως το φιλικό πλαίσιο δεν έχει γίνει συζήτηση για τα ονόματα των χωριών της Κύπρου, της νήσου Αγίων.

 Μπορούμε μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι αν υπάρχει πραγματικά μια σοβαρή προσέγγιση αυτού του θέματος, δεν θα έπρεπε καν να έχουμε να συζητάμε. Θα έπρεπε από μόνοι τους οι Τουρκοκύπριοι, αν τους έδιναν το δικαίωμα οι έποικοι και το κατοχικό καθεστώς να ξαναβάλουν μόνοι τους όλα τα ελληνικά ονόματα, χωρίς να περιμένουν καμιά αρχή συνομιλιών. Έτσι θα είχαν αποδείξει με έμπρακτο τρόπο ότι θέλουν όντως να αλλάξουν τα πράγματα. Διότι ήδη με αυτή την πολιτιστική καταπάτηση πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το βασικό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι λοιπόν βασική αρχή αξιοπρέπειας . 

Γιατί όταν δεν μπορείς ν' αλλάξεις τα πράγματα ακόμα και στο επίπεδο των χωριών, πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να σοβαρευτούμε και να δούμε και αυτήν την πραγματικότητα αν βιαζόμαστε, αλλιώς περιμένουμε την εξόρυξη του φυσικού αερίου και μετά βλέπουμε όλα αυτά τα στοιχεία με δυναμικό τρόπο.
   Ν. Λυγερός - Opus
   4/8/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin