Wednesday, August 26, 2015

Έντονες αντιδράσεις μετά την κατεδάφιση του Αγίου Αθανασίου στην Χιμάρα

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του ναού Αγίου Αθανασίου στην περιοχή Δρυμάδες Χιμάρας από τις πολεοδομικές αρχές της Αλβανίας, παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας, της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας και την παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλβανικές αρχές προτίθενται να κατασκευάσουν μνημείο προς τιμή του ιεραποστόλου του καθολικισμού Νίλο Καταλάνο, ο οποίος έδρασε στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα, ωστόσο επίσημα οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι ο ναός χτίστηκε αυθαίρετα χωρίς άδεια το 1994.

Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν την Τρίτη, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σχολίασε την υπόθεση μέσω Twitter λέγοντας:

«Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!». 

Η είδηση της κατεδάφισης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας που κάνει λόγο για «κρατικό βανδαλισμό», ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου «να προστατεύσει τις πνευματικές αξίες και να διασφαλιστεί ιδίως ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθερίων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων γενικότερα».

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» είναι το δηκτικό σχόλιο του Έλληνα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την σημερινή κατεδάφιση ναού.

«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα.

Ζήτημα ενταξιακής προόδου της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και σεβασμού ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων εγείρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά και την οριστική κατεδάφιση του ναού με ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Ο επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην ερώτησή του παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί μεταξύ των κατοίκων και των αλβανικών αρχών, εκτιμώντας ότι τα γεγονότα «έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων εθνικιστικού χαρακτήρα του Αλβανού πρωθυπουργού περί 'Μεγάλης Αλβανίας' και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ΑΟΖ.»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες, είχαμε τις προσβλητικά αμετροεπείς δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού κ. Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε ως 'οικοδόμημα που μοιάζει με γκαράζ' το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.

» Σήμερα, ξημερώματα, στις 4:00 το πρωί, επήλθε το αναπόδραστο αποτέλεσμα αυτών των σκόπιμα προκλητικών δηλώσεων. Κατεδαφίστηκε το παρεκκλήσιο και στα ερείπια θάφτηκαν τα ιερά του σκεύη. Η καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι μείζον ζήτημα. Δεν είναι διμερές Ελληνο-αλβανικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά στις σχέσεις Αλβανίας-Ευρώπης.

» Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Και ο νοών νοείτω.»

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ)
   in.gr
26/8/15
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin