Thursday, July 30, 2015

Σκόπια - FYROM: Αγάλματα και μνημεία αξίας 570 εκατ.

Τα 570 εκατ. ευρώ έχει φτάσει το κόστος του σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για την ανάπλαση της πλατείας των Σκοπίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), το γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014», η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε το 2010 και είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014, ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Αρχικά, προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, όμως στη διάρκεια προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του να ανέλθει στα 570 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2013 η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα- Μίλεφσκα είχε δηλώσει ότι το κόστος των έργων είχε ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική πρόβλεψη και έφτανε, μέχρι τότε, στα 207 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα είναι η ανέγερση δημόσιων κτηρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β).

Το σχέδιο αυτό είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα έργα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και έχει διχάσει πολιτικά κόμματα, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του.

   elzoni.gr
30/7/15
--
-
 --
 ---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin