Friday, July 3, 2015

Ολη η αλήθεια για την έκθεση του ΔΝΤ και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Στην έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιηθηκε χθες εστίασε την στρατηγική του στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός.
Στο τελευταίο του διάγγελμα έκανε εκτενή αναφορά στα όσα λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ το ίδιο έκανε και η Ζ.Κωνσταντοπούλου, θέλοντας να στηρίξουν την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε.

Ωστόσο, η επίκληση ενός μόνο μέρους της έκθεσης και με συγκεκριμένη ερμηνεία αλλά και η αποσπασματική χρησιμοποίηση των σημείων εκείνων που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι στηρίζουν τη δική του πολιτική, δημιουργεί ξεκάθαρη διαστρέβλωση.
  • Η αλήθεια είναι ότι το χρέος τώρα δεν είναι βιώσιμο επειδή εδώ κι ένα χρόνο η Ελλάδα σταμάτησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δειλά - δειλά είχε αρχίσει να εφαρμόζει. Κι ότι θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο και για τις επόμενες δεκαετίες αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει.
  • Συγκεκριμένα, η έκθεση του Ταμείου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τις παρούσες συνθήκες το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
- Προκειμένου να επιστρέψει σε τροχιά βιωσιμότητας, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει με αυξημένη προσήλωση στο μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι Eυρωπαίοι εταίροι να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2018 (που εκτιμώνται στα 60 δισ. ευρώ), προσφέροντας τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ και να συναινέσουν σε ελάφρυνση του χρέους, παρατείνοντας την περίοδο χάριτος (πριν από την έναρξη των αποπληρωμών) σε 20 χρόνια και την περίοδο απόσβεσης του χρέους στα 40 χρόνια, δηλαδή έως το 2055!
- Kαι αυτό είναι το καλύτερο σενάριο του Tαμείου, διότι στη χειρότερη περίπτωση, εάν δηλαδή οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας αποδειχθούν κατώτεροι του προβλεπόμενου και οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν πλήρως, τότε θα απαιτούνταν «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 30% του AEΠ προκειμένου να υποχωρήσει το χρέος στο 117% του AEΠ, δηλαδή στο επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο βάσει της συμφωνίας του Nοεμβρίου του 2012.
- Aίσθηση προκαλεί δε η παρατήρηση ότι με αύξηση του AEΠ κάτω του 1%, το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 100% του AEΠ για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ακόμα και με επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων και με νέα χρηματοδότηση. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο κατά τον αναλυτή Alberto Nardelli, «η λιτότητα διαρκείας είναι άσκοπη χωρίς ελάφρυνση χρέους..».

Ξεπερασμένες προβλέψεις;
Oι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται στην προκαταρκτική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε το ΔNT, η οποία φέρει ημερομηνία 26 Iουνίου, ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος. Aπό τότε μεσολάβησε η εκπνοή του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital controls και η αθέτηση πληρωμής ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το Tαμείο. «Oι εξελίξεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα που δεν αποτυπώνονται στην ανάλυση», αναφέρεται μεταξύ άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «μονοπάτι» του χρέους (που προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 150% το 2020 και στο 140% το 2022 εάν υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση από τους πιστωτές) έχει επιδεινωθεί και οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν «αυγατίσει» κι άλλο.

H παραδοχή του Tαμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο επιβεβαιώνει την κόντρα με την Eυρώπη, της οποίας η επίσημη γραμμή (όπως έχει διατυπωθεί από την Γερμανίδα καγκελάριο Mέρκελ και τον επικεφαλής του EFSF Kλάους Pέγκλινγκ) είναι ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Oι αξιωματούχοι του ΔNT επισήμαναν ότι η ανάλυσή τους δεν έχει «προσυπογραφεί» από τους υπόλοιπους πιστωτές. Kαι υπογράμμισαν ότι δεν μπορούν να εισηγηθούν συμμετοχή του Tαμείου σε τρίτο πακέτο στήριξης (όπως απαιτεί το Bερολίνο...) εάν αυτό δεν περιλαμβάνει δέσμευση της ευρωπαϊκής πλευράς για ελάφρυνση του χρέους. «Zητάμε από τους Eλληνες να κάνουν πολύ δύσκολα πράγματα, ζητάμε και από τους Eυρωπαίους να κάνουν κάτι πολύ δύσκολο (σ.σ. να συναινέσουν σε αναδιάρθρωση των δικών τους δανείων προς την Eλλάδα)», ελέχθη χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «η έκθεση του ΔNT δικαιώνει την κυβέρνηση τόσο ως προς την άποψή της για την μη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και προς την επιμονή της η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους». Πάντως, η ίδια έκθεση επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση ΣYPIZA για τον εκτροχιασμό της πορείας του χρέους, καθώς αναφέρει ότι πριν αναλάβει τα ηνία στις αρχές του έτους, η ελληνική οικονομία είχε επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και το χρέος εισερχόταν (με αργούς ομολογουμένως ρυθμούς) σε τροχιά βιωσιμότητας. Όμως, οι πολύ σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές, όπως το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων, η εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων και η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του προγράμματος οδήγησαν σε μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης.
Μητσοτάκης
Εάν ο πρωθυπουργός δεν έχει τη δύναμη να πει την αλήθεια, έχει τουλάχιστον καθήκον να σιωπά, επεσήμανε σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στο μήνυμά του προς τους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ψεύδεται δημόσια σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, σχετικά με το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ.

«Η έκθεση του ΔΝΤ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «λέει συγκεκριμένα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2014, ότι αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις συνεχίζονταν το χρέος θα παρέμενε βιώσιμο και ότι η αλλαγή πολιτικής -εφόσον συνεχιστεί- θα οδηγήσει στην ανάγκη κουρέματος του χρέους».

«Μοιραίος και άβουλος ο απελπισμένος πρωθυπουργός οδηγεί τον Ελληνικό λαό σε διχασμό και την οικονομία σε αφανισμό, επιχαίροντας που με τις πολιτικές του, το Ελληνικό χρέος καθίσταται μη βιώσιμο.  Ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Λαλέλα Xρυσανθοπούλου
   imerisia.gr
3/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin