Sunday, July 12, 2015

Διχασμένη η Ευρώπη για την Ελλάδα - στις 12 το μεσημέρι νέο Eurogroup

Δραματική τροπή έλαβε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε στη μία το πρωί της Κυριακής για να συνεχιστεί ξανά στις 12 το μεσημέρι.

Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν θυελλώδες και ανέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον διχασμό της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα  καθώς για πρώτη φορά στο τραπέζι της συζήτησης υποστηρίχτηκε τόσο σθεναρά, από ορισμένες χώρες, η απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενώ από άλλες χώρες απαιτήθηκε η λήψη περισσότερων μέτρων. Επιπλέον αμφισβητήθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση νομοσχεδίων όπως για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσήλθε στο Eurogroup με σχέδιο για πενταετή απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα FAZ, φέρνοντας στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο του υπουργείο Οικονομικών.


  • Την ίδια στιγμή, ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, αποκάλυψε πως και ο ίδιος προσήλθε στη συνεδρίαση με εντολή από την κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί το Grexit, για λόγους πολιτικής σταθερότητας της χώρας του.
Απέναντι στο μπλοκ των χωρών που συντάχτηκαν με την σκληρή γραμμή της Γερμανίας, η ελληνική πρόταση βρήκε ισχυρούς συμμάχους σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, είχε επιδοθεί από το πρωί του Σαββάτου σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους συναδέλφους του από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται υπό την επιρροή της Γερμανίας με σκοπό να τους πείσει να αλλάξουν στάση ώστε να υπάρξει συμφωνία επί των ελληνικών προτάσεων.
Χαρακτηριστικό του κλίματος πλέον που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένο της πίεσης του χρόνου αλλά και της Συνόδου Κορυφής το απόγευμα της Κυριακής που πρέπει να έχει στα χέρια της για να λάβει αποφάσεις το ανακοινωθέν του Eurogroup είναι η αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ο οποίος σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Il Sole 24 Ore», σκοπεύει να διαμηνύσει στην Ανγκελα Μέρκελ, «σταματήστε να ταπεινώνετε την Ελλάδα». 

Όπως εξάλλου μετέδωσαν ιταλοί απεσταλμένοι από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της Ρώμης συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μιας άμεσης λύσης η οποία να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατόν στην χρηματοοικονομική ομαλότητα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως έγιναν εις βάθος συζητήσεις επί των ελληνικών προτάσεων. «Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη, αλλά και το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη»...

 tanea.gr
12/7/15
--
-
 ΣΧΕΤΙΚA:
  • Ιtaly to tell Germany: enough is enough...
Tomorrow, Italy is going to demand that Germany hammers out an agreement with Greece, our datablog editor, Alberto Nardelli, reports.

Italian prime minister Matteo Renzi has had enough, Alberto understands. It’s time to stop humiliating Greece, and end this crisis.

Tomorrow, at the summit of eurozone leaders, Renzi will insist that chancellor Angela Merkel finds an agreement, for the good of the European Union.
theguardian.com

1 comment :

  1. Ντέισελμπλουμ: Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη...

    Διακόψαμε τη συνάντησή μας, θα συνεχίσουμε αύριο, δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

    Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν και χρηματοοικονομικά θέματα.

    Είναι δύσκολο, η δουλειά όμως συνεχίζεται, συμπλήρωσε.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin