Friday, June 12, 2015

JUNIStan Τίτλοι ειδήσεων (Ιούνιος 2015 - B)

  --
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μιλώντας σε ένα ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών στο Βερολίνο ζήτησε να στηριχθεί η Αθήνα από την Ευρώπη παρόλο που όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται «στο ύψος των περιστάσεων»........Σαρκοζί: Ο Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων
-

(JUNItops2)
    ---

81 comments :

  1. Την ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη επισήμανε από το Αλγέρι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο χρόνος λιγοστεύει...

    "Δεν είναι η θέση της Γαλλίας να επιβάλει στην Ελλάδα περαιτέρω μειώσεις σε χαμηλότερες συντάξεις, αλλά μάλλον να ρωτήσει τι προτείνουν εναλλακτικές", είπε ο Φρανσουά Ολάντ συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ενώ και αυτός σημείωσε πως η μπάλα βρίσκεται σταθερά στην περιοχή της Ελλάδας.

    "Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά. Υπάρχει λίγος χρόνος", ανάφερε και πρόσθεσε ότι "τα πάντα πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη".
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  2. Τα 400 εκατ. ευρώ έφτασαν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες χτες Δευτέρα, μια μέρα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του Reuters...

    «Υπάρχει ανησυχία, αλλά οι εκροές ήταν μάλλον συγκρατημένες, όχι τόσο μεγάλες όσο φοβόμασταν λόγω του κακού κλίματος μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε τραπεζικό στέλεχος στο Reuters. «Οι εκροές την Δευτέρα υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου», συμπλήρωσε.

    Άλλες πηγές ωστόσο ανεβάζουν ακόμα υψηλότερα τον αριθμό, τοποθετώντας τον στα όρια των 700 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Απριλίου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2004.

    Οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στα 12,25 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 7,57 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, 1,91 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 4,89 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Reuters.
    http://www.elzoni.gr/html/ent/278/ent.55278.asp
    16/6/15

    ReplyDelete
  3. Την πρόθεσή του να μην παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild...

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο Βαρουφάκης είπε στην Bild, «Όχι, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο».

    Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι «έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με ξεκάθαρη και εύρωστη» πρόταση.....in.gr
    16/6/15

    ReplyDelete
  4. Ξέσπασμα Γιουνκέρ για την πορεία των διαπραγματεύσεων...

    Ξέσπασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ σήμερα το απόγευμα για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων και παρουσία του γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους. Ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι «δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή», καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι ο ελληνικός λαός και όχι η ελληνική κυβέρνηση», η οποία λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν συμβαδίζουν με αυτά που είπε ο ίδιος στον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. «Τα πράγματα είναι οριακά», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» μετά τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ.

    Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά την χθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομιισιόν που εξήγησε για πρώτη φορά που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποια είναι τα βασικά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ότι οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές μισθών και συντάξεων.

    Συγκεκριμένα δήλωσε χθες ότι αποτελεί «μεγάλη παραχώρηση» από την πλευρά των θεσμών η δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, που θα ανέλθει σε 3,5 % του ΑΕΠ το 2018. Τόνισε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν και δεν ζήτησαν περικοπή των συντάξεων. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τη σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την άρση των εσφαλμένων κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Για να τονίσει την απόσταση ελληνικών προτάσεων και θεσμών ανέφερε ότι το ασφαλιστικό θα έπρεπε να αποφέρει περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αντιστοιχούσε σε 71 εκατ. ευρώ το 2016 μόλις 0,04% του ΑΕΠ.

    Σχετικά με τους μισθούς δήλωσε ότι είναι «ανακριβές ότι οι θεσμοί ζητούν νέες μειώσεις μισθών». Αυτό που ζητούν είναι ο εκσυγχρονισμός του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
    kathimerini.com.cy
    16/6/15

    ReplyDelete
  5. Σε ανθρωπιστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται καθημερινά στην Χίο, προχώρησε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με οικονομική στήριξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC...

    Σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και τις τοπικές αρχές, κλιμάκιο της «Αποστολής», με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Κωνσταντίνο Δήμτσα, σε επιτόπια επίσκεψή του, κατέγραψε τις πλέον επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζει το νησί σχετικά με τη φύλαξη-στέγαση των μεταναστών όπως επίσης, και τις συνθήκες διαμονής των ίδιων των μεταναστών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την αδυναμία των Αρχών – λόγω κρίσης – να ανταποκριθούν και την αναγκαιότητα τήρησης των συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών.....in.gr
    16/6/15

    ReplyDelete
  6. Συνεχίζονται οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο...

    Σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν για άλλη μία φορά τουρκικά αεροσκάφη στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

    Συγκεκριμένα, σχηματισμός αποτελούμενος από έξι αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων οπλισμένα, καθώς και ένα μεμονωμένο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προχώρησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

    Όπως έγινε γνωστό, σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες.

    Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  7. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και θα μπορούσαν να αντέξουν ορισμένες πιέσεις, αλλά θα αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα εάν η ελληνική κυβέρνηση κήρυσσε πτώχευση, σημείωσε σήμερα ο Κλάας Νοτ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώπιον Ολλανδών κοινοβουλευτικών....

    Ο Νοτ είπε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ολλανδικού κοινοβουλίου ότι δεν θα γίνονταν πλέον δεκτά ως ενέχυρα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ εάν κηρυσσόταν πτώχευση.
    Οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους και η κατάσταση "θα γινόταν πιο προβληματική εάν πράγματι λάμβανε χώρα μια πτώχευση", πρόσθεσε ο ίδιος.
    tanea.gr

    ReplyDelete
  8. Το μήνυμα ότι είναι επείγον η Ελλάδα να προβεί σε μία σοβαρή κίνηση ώστε να βρεθεί ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές, έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου...

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο κύριος Λιου υπογράμμισε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργούσε άμεσες δυσχέρειες στην Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζακ Λιου επανέλαβε ότι εξακολουθεί να παραμένει σε επαφή με όλες τις πλευρές, σε σχέση με την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, την αισιοδοξία του για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - πιστωτών επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα αναγνωρίσουν ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον τους να επιλύσουν το ζήτημα πριν να έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία.

    Αυτό, υπέδειξε, είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όσων έχουν οικονομίες άμεσα συνδεδεμένες με την Ελλάδα.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  9. Στο Eurogroup της Πέμπτης επικεντρώνεται η διεθνής προσοχή, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα το αδιέξοδο για το ελληνικό ζήτημα να ξεπεραστεί....

    Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή να δεχθεί προτάσεις από την ελληνική πλευρά».

    Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή δεν ανταλλάσσονται έγραφα», ενώ πρόσθεσε ότι η συνάντηση των επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στις Βρυξέλλες ήταν από καιρό προγραμματισμένη και αφορά στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Την ίδια ώρα, η Μέρκελ σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται ως «καθήκον της» να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

    «Δυστυχώς δεν έχω πολλά νεότερα για την Ελλάδα» είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με το Bloomberg η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι «έχω συγκεντρώσει όλην την ενέργειά μου στο να βοηθήσω τους τρεις θεσμούς για να βρεθεί λύση με την Ελλάδα».

    «Αυτό αντιλαμβάνομαι ως καθήκον μου. Θέλω να κάνω ότι είνια δυνατόν για να κρατήσω την Ελλάδα στην ευρωζώνη» πρόσθεσε η καγκελάριος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χθες, Δευτέρα, που είπε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση..........http://www.elzoni.gr/html/ent/300/ent.55300.asp
    16/6/15

    ReplyDelete
  10. «Πόλεμος» με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού...

    Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, το διαρκές blame game της Αθήνας με τους δανειστές, ο πόλεμος που άνοιξε ξαφνικά ακόμη και με τον συνήθως μετριοπαθή Ζ.Κ. Γιούνκερ, προκαλεί τρόμο.

    Τα τελεσίγραφα που στέλνουν και οι δύο πλευρές αλλά και οι εκρήξεις του προέδρου της Κομισιόν και του Μάρτιν Σουλτς, δημιουργούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, πολλά μηνύματα θα στείλει και η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη ρευστότητα μέσω ELA, αν και εκτιμάται ότι δεν θα γίνει κάποια… εχθρική ενέργεια, χωρίς βέβαια να αποκλείεται ένα σενάριο τρόμου, ένα ηχηρό χαστούκι στην Ελλάδα.

    Κι ενώ οι άλλοτε φίλοι Γιούνκερ και Τσίπρας αλληλοκατηγορούνται ως ψεύτες, μεγάλη βαρύτητα έχει η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού. Ο κ. Λιου έστειλε σαφές μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό να τελειώνει με την συμφωνία, μα βρεθεί το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να μην προκληθεί μείζονα κρίση στις διεθνείς αγορές. Ηταν το… τελεσίγραφο των Αμερικανών στην ελληνική κυβέρνηση η οποία θα περίμενε μια περισσότερη στήριξη από την Ουάσιγκτον...........http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113552864
    16/6/15

    ReplyDelete
  11. Αδυναμία συνεννόησης...

    Αυτές τις ημέρες η Ευρωπαϊκή Ενωση γιορτάζει την επέτειο ενός σημαντικού βήματος, που στηρίχθηκε στο όραμα της ενοποίησης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο στο πέρασμα του χρόνου αγκάλιασαν τα περισσότερα μέλη.

    Ενα εγχείρημα με πολλαπλά οφέλη, αλλά και με ένα παράπλευρο τίμημα, που σηκώνουν οι λίγοι και μάλλον πιο αδύναμοι. Κι όμως. Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για τη νομισματική ένωση και το ευρώ.

    Ο λόγος για τη Συνθήκη του Σένγκεν. Εχουν περάσει 30 χρόνια από την υπογραφή της και 20 από την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ενωσης.

    Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύριο ταξίδια ετησίως εντός της ζώνης Σένγκεν........http://www.naftemporiki.gr/story/966651/adunamia-sunennoisis
    17/6/15

    ReplyDelete
  12. Και τώρα αγωνία για τις αποφάσεις του Ντράγκι...

    Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει για την ανανέωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) - «Βαρύ» το κλίμα πριν από το αυριανό κρίσιμο Eurogroup - Πρόταση για νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος κατά τρεις ή περισσότερους μήνες έπεσε στο τραπέζι του χθεσινού Eurogroup.

    Στην παρέμβαση ενός …από μηχανής Θεού που, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, θα μπορούσε να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που δημιουργούν εις βάρος της χώρα οι κατηγορίες Γιούνκερ πως ο πρωθυπουργός λέει ψέματα για να μεταθέσει τις ευθύνες του για την τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αναζητούν τώρα στην κυβέρνηση.....protothema.gr
    17/6/15

    ReplyDelete
  13. Παράταση κατά έξι μήνες, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης....

    Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί χωρίς περαιτέρω συζήτηση, την Δευτέρα από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
    Οι κυρώσεις, πλήττουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως τον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό και επρόκειτο να λήξουν στα τέλη Ιουλίου.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  14. Στα 84,1 δισ. ευρώ ανήλθε πλέον η ρευστότητα που χορηγεί η ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες. Νωρίτερα οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να μην... τραβήξουν την πρίζα στην Ελλάδα και να χορηγήσουν επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ, ωστόσο, είναι μάλλον μικρό σε σχέση με τις εκροές καταθέσεων...

    Μόνο την Τετάρτη οι εκροές εκτιμάται ότι έφτασαν το 1 δισ. ευρώ.

    Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν συζητήθηκε στην Φραγκφούρτη το κούρεμα των ενεχύρων για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής, μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  15. Εξέγερση μεταναστών και προσφύγων σημειώθηκε χθες Τρίτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με αίτημα να ταυτοποιηθούν επί τόπου και όχι στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του νησιού, όπως τους ανακοινώθηκε από τις αρχές...

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες (100 Ιρακινοί και 200 Σύριοι), διέμεναν μέχρι χθες στον Καρά Τεπέ, όπου συνεπλάκησαν με Αφγανούς και Πακιστανούς. Μετά τα επεισόδια, μεταφέρθηκαν στο εγκαταλειμμένο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης, όπου σήμερα τους ανακοινώθηκε πως θα πρέπει να μεταφερθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησής τους.

    Για τη μεταφορά πείστηκαν οι Ιρακινοί, όχι όμως και οι Σύριοι, οι οποίοι ξεκίνησαν διαδήλωση από το κολυμβητήριο με κατεύθυνση τη συμβολή του λιμανιού με την οδό Τζέιμς Αριστάρχου και με στόχο να κλείσουν το δρόμο, διεκδικώντας άμεση ταυτοποίηση στο κολυμβητήριο και έκδοση δικαιολογητικών, για να φύγουν την ίδια μέρα στην Αθήνα.

    Ομάδα λιμενικών σταμάτησε τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ένας λιμενικός από έναν Σύριο και να γενικευτεί η σύγκρουση......naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  16. Ακροβασία χωρίς δίχτυ ασφαλείας...

    Χωρίς ελπίδες το σημερινό Eurogroup. Σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Σε ρόλο ειρηνοποιού ο Αυστριακός καγκελάριος.

    Σε σκηνές ακροβασίας χωρίς δίχτυ ασφαλείας επιδίδεται η κυβέρνηση, που κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με τους δανειστές, αν και η χθεσινή άφιξη στην Αθήνα του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, σε ρόλο ειρηνοποιού, άφησε κάποια περιθώρια για την επιστροφή των δύο πλευρών με νέες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Μετά την ιδιότυπη δημόσια κόντρα του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ και την ομοβροντία επιθέσεων από την πλευρά των δανειστών, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον καγκελάριο με τον οποίο είχε μακρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, «πολύτιμη» συνομιλία για την κατανόηση της στάσης όλων των εμπλεκομένων και την προώθηση του αναγκαίου διαλόγου.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  17. Στην ψάθα και χωρίς φίλους ...

    Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά –όπως συμβαίνει τα πέντε χρόνια της κρίσης- ελάχιστοι δίνουν σημασία στο πραγματικό πρόβλημα. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει στο ορατό μέλλον μια παραγωγική και ταυτόχρονα ανταγωνιστική οικονομία. Πρέπει να σταματήσει να ζει με δανεικά και να παράγει ελλείμματα. Μόνο έτσι η κοινωνία θα προχωρήσει, επ’ ωφελεία των μελών της, δηλαδή των πολιτών και κατοίκων της χώρας. Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται κάτι που δεν υπάρχει: πολιτική διεύθυνση.

    Το γελοίον της υποθέσεως είναι ότι από καιρού εις καιρόν όλοι οι πολιτικοί πετάνε στον αέρα φράσεις που δεν πιστεύουν και λέξεις που δεν καταλαβαίνουν..........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=227393

    ReplyDelete
  18. Τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης...

    Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κατά τη συνομιλία τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει διάλογος και να επιτευχθεί συμφωνία.

    O κ. Αναστασιάδης συνομίλησε στο τηλέφωνο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  19. Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου τα 1,56 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα κηρυχθεί άμεσα ως «ληξιπρόθεσμος οφειλέτης» και δεν θα της δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών, δήλωσε σήμερα Πέμπτη από το Λουξεμβούργο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ...

    «Η πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου είναι οριστική και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή η δυνατότητα να καθυστερήσει», ανέφερε όταν ερωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου πριν το Eurogroup.

    Η ίδια σημείωσε πως αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου, κάτι που όμως δεν συνεπάγεται πιστωτικό γεγονός για τους οίκους αξιολόγησης.

    «Θα είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου. Όμως πραγματικά ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό», ανέφερε.......in.gr

    ReplyDelete
  20. Στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά αναφέρθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ...

    Κάνοντας τον απολογισμό του 2014, με αφορμή την ετήσια συνάντηση των μετόχων (κράτη μέλη) του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το περασμένο έτος η Ευρωζώνη συνολικά βγήκε από την κρίση των τελευταίων ετών.

    Ωστόσο, όπως είπε οι επιδόσεις των κρατών μελών ήταν διαφορετικές. Για μεν την Πορτογαλία επεσήμανε ότι βγήκε από το μνημόνιο τον Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία, που είχαν εξέλθει της επιτήρησης, βελτίωσαν περαιτέρω την κατάσταση.

    Μάλιστα, όπως είπε, η Ισπανία άρχισε να αποπληρώνει τα δάνεια που πήρε από τον ESM. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ξεκίνησαν και αυτές την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ............http://www.naftemporiki.gr/finance/story/967533/regklingk-epideinosi-tis-ellinikis-oikonomias-apo-ta-teli-tou-2014

    ReplyDelete
  21. Νέα παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρμεντ για την Ελλάδα...

    Νέα έκκληση προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες για την Ελλάδα απευθύνει το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προτρέπει όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού με στόχο την επίτευξη μίας λύσης στο ελληνικό ζήτημα.

    «Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την επίλυση (του ελληνικού ζητήματος) και να το κάνουν αυτό όσο το δυνατόν ταχύτερα» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    «Νομίζω ότι όλοι μας παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ, πολύ στενά. Δεν συμμετέχουμε άμεσα σε αυτές τις συνομιλίες αλλά τους προτρέπουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία τους» προσέθεσε ο ίδιος.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  22. Στουρνάρας: Ζήτησε έκτακτη ρευστότητα 3 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ...

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσε το Reuters, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του είχε αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο capital control τη προσεχή Δευτέρα. Ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ανέφερε, σε tweet του, πως «η ΕΚΤ διαψεύδει ότι προειδοποίησε πως οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να μην μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα».

    Το βράδυ της Πέμπτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA για να αποσοβήσει τυχόν προβλήματα, λόγων των υψηλών εκροών καταθέσεων. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ.

    Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο Μπενουά Κερέ μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο, Παρασκευή.

    «Αύριο ναι. Τη Δευτέρα δεν ξέρω» φέρεται να απάντησε ο Κερέ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.........http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=714584

    ReplyDelete
  23. Τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προτίθεται να ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLA, διαψεύδει ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων...

    Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ζήτησε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Το ύψος του ELA αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα 84,1 δισ. ευρώ.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  24. Στο ενδεχόμενο Grexit αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης λέγοντας πως θα δυσκολευτούμε για λίγους μήνες μόνο....

    Μιλώντας στο Mega δήλωσε: «Μεγαλύτερη ζημία από ένα Grexit θα πάθουν οι δανειστές απ’ ό,τι η Ελλάδα… Μην ανησυχεί ο κόσμος, θα δυσκολευτούμε για μερικούς μήνες, αλλά όλα θα πάνε καλά». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ξεκρέμαστο τον ελληνικό λαό, την οικονομία και την κοινωνία. «Είναι σαφές ότι έχουμε φροντίσει να έχουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η Ελλάδα, αν αντιμετωπίσει κάποιες λίγες δυσκολίες για κάποιους λίγους μήνες να έχει τη δυνατότητα από εκεί και πέρα να ξαναμπεί σε δρόμους ανάπτυξης και ελπίδας»τόνισε. Και πρόσθεσε: «Αν δεν πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ τέλη του μηνός οι ίδιοι οι δανειστές, θα έρθουν να πουν ότι δεν είναι πιστωτικό γεγονός».

    Χαρακτήρισε το θέμα ιδεολογικοπολιτικό, και απέφυγε να σχολιάσει τη μήνυση που προτίθεται να υποβάλει η Ραχήλ Μακρη σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα.
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  25. Αυτούς περίμενε η Ευρώπη…

    Είναι να απορεί κανείς πού στηρίζονται όσοι επιμένουν στους λεονταρισμούς, ενώ διαπιστωμένα ακόμη και ο παραμικρός κλυδωνισμός επιδεινώνει όλα τα στοιχεία.

    Η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δανειστεί από πουθενά – όλοι γνωρίζουν πού έχουν καταλήξει όλες αυτές οι συζητήσεις περί ρωσικού αγωγού, 5 δις έσοδα και BRICS - αλλά τα ομόλογά μας δέχονται ισχυρές πιέσεις αμέσως μόλις εμφανιστεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

    Παράδειγμα, οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν το πρωί της 15ης Ιουνίου, επομένη της διακοπής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

    Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2,51% με αποτέλεσμα να κυμαίνεται στο 28,54%.

    Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό το νούμερο. Ότι αν η Ελλάδα αποφάσιζε να δανειστεί, θα έπρεπε να δανειστεί με το εξωφρενικό αυτό επιτόκιο – κάτι που δεν θα αποτολμούσε κανείς.

    Όσο για το 10ετές ομόλογο η απόδοσή του βρέθηκε 12,29%, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,5%, σε σύγκριση με το κλείσιμό της προηγούμενης Παρασκευής...............http://www.elzoni.gr/html/ent/355/ent.55355.asp

    ReplyDelete
  26. Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη από την ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμοι, υποστηρίζει σε έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)...

    Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, οι δυνητικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη από την ελληνική κρίση θα είναι διαχειρίσιμοι, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα υπάρξει μία έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε πολιτικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με το Ταμείο, οι κίνδυνοι μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην περιοχή έχουν σε κάθε περίπτωση «ελαττωθεί» χάρη στους διάφορους μηχανισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση της κρίσης: την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα «τείχη προστασίας» που δημιούργησαν οι Βρυξέλλες.

    «Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμοι εφόσον ληφθούν μέτρα συντονισμένα με στόχο να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και να καταστεί πιο ανθεκτική» προστίθεται στην έκθεση του ΔΝΤ..........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=227440
    19/6/15

    ReplyDelete
  27. Γιούνκερ: Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνα 80% στις εκλογές!...

    Την προσήλωσή του στην προσπάθεια αποτροπής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, εκτιμά ωστόσο ότι "δεν πρέπει να ανταμείβεται εκείνος που παραβιάζει τους κανόνες".

    "Θέλω να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ακόμη καταστροφικές συνέπειες, αλλά ο φόβος ότι θα προκαλούσε την έξοδο και άλλων κρατών-μελών έχει περιοριστεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε", δηλώνει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει: "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα Grexit. Ο χρόνος τελειώνει. Και κάποιες από τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που έρχονται από την Αθήνα δεν κάνουν ευκολότερη την επίτευξη προόδου".

    Διευκρινίζει δε, ότι "η ευρωπαϊκή πολιτική δεν είναι παιχνίδι τράπουλας, όπου στο τέλος κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει", και υπογραμμίζει ότι "είτε όλοι κερδίζουν είτε όλοι χάνουν".............http://www.press-gr.com/2015/06/80.html

    ReplyDelete
  28. H Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να καταλήξουν επειγόντως σε κάποιο συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα να μη μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτς...

    Κάλεσε τις δύο πλευρές να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς με στόχο την οριστικοποίηση ενός προγράμματος αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
    Πηγή: ΡΙΚ
    20/6/15

    ReplyDelete
  29. Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα δεν θα είναι ο "τελικός σταθμός" για την Ελλάδα ξεκαθαρίζει ο Ντόναλντ Τουσκ με αφορμή την επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών του ενιαίου νομίσματος, την ώρα που ο Λευκός Οίκος ασκεί έντονες πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν...

    “Αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις” διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος και συγκάλεσε τη Σύνοδο.

    Τελεσίγραφο στην Αθήνα πως τα "παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν" απέστειλε επίσης o κ. Τουσκ. Όπως διεμήνυσε, είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ αυτού, όπου όπως είπε ίδιος πιστεύει ότι είναι μια καλή συμφωνία, ή να οδεύσει προς την πτώχευση.............kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  30. Αλβανία: Βανδαλισμούς και τρομοκρατία ενόψει εκλογών καταγγέλλει η ελληνική μειονότητα...

    Στης κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια πολίτες της Αλβανίας για να αναδείξουν τους νέους δημάρχους και τα νέα δημοτικά συμβούλια στους 61 δήμους της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω κατηγοριών της αντιπολίτευσης για νοθεία και με την ελληνική μειονότητα να καταγγέλλει βανδαλισμούς και τρομοκρατία.

    Στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν 63 κόμματα, τα οποία στην πλειονότητά τους σχηματίζουν δύο μεγάλους συνασπισμούς, τη «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» (ASHE) που αποτελείται από 37 κόμματα υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, και τη «Συμμαχία για Απασχόληση και Αξιοπρέπεια» (APD) που αποτελείται από 15 κόμματα με το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να ηγείται του συνασπισμού αυτού της δεξιάς.

    Έντεκα κόμματα έχουν κατεβεί αυτόνομα, μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ-Ομόνοια) που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, μετά την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διαφορών για «θέματα πολιτικής ηθικής», όπως είπε ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Ντούλες, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

    Η πρώτες ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ ΚΕΑΔ και κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίστηκαν όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποφάσισε με «αυθαίρετο τρόπο» όπως κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους, να εφαρμόσει τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και να συγχωνεύει περιοχές όπου ζει συμπαγής ελληνική μειονότητα με μουσουλμανικά χωριά, με σκοπό -όπως κατήγγειλε η ηγεσία της «Ομόνοιας»- την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό αυτής της μεταβολής, είναι το παράδειγμα της Χειμάρρας..............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64205345

    ReplyDelete
  31. Μυστήριο καλύπτει την απουσία της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ από τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup...

    Ανταποκριτές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες διερωτώνται γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκανε δηλώσεις, όπως κάνει πάντα μετά από κάθε Eurogroup.

    Χαρακτηριστικό είναι το tweet του δημοσιογράφου των Financial Times, Peter Spiegel.

    «Ήταν κακό σημάδι ότι η Λαγκάρντ έπρεπε να είναι στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά δεν εμφανίστηκε;», έγραψε ο Peter Spiegel........crashonline.gr

    ReplyDelete
  32. Σε νέα αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ELA), χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει το ύψος της πρόσθετης ρευστότητας, πρακτική που ακολούθησε και την παρελθούσα Παρασκευή...

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνέλθει ξανά με τηλεδιάσκεψη όποια ώρα και στιγμή χρειασθεί», ανέφερε σχετικά στέλεχος του Ευρωσυστηματος.

    Η δήλωση αυτή αποτυπώνει τη βούληση της ΕΚΤ να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπο με εκροές καταθέσεων άνω των 6 δισ. ευρώ.
    politisnews.eu

    ReplyDelete
  33. Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε πολιτική απόφαση για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη...

    Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης αντί να την αφήσουν οι Ευρωπαίοι να φύγει.

    "Πιστεύω ότι, σε τελική ανάλυση, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Φίτσο.

    Μέχρι σήμερα η θέση της Σλοβακίας για την ελληνική κρίση ήταν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όχι όμως με κάθε κόστος.
    imerisia.gr
    22/6/15

    ReplyDelete
  34. Λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, με βασικό θέμα την Ελλάδα, ο προέδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, φάνηκε λάβρος κατά την είσοδό του στο χώρο που θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως "δεν θέλουμε να υπάρξουν χαοτικές εξελίξεις για την Ελλάδα"...

    Πρόσθεσε επίσης, παραπάνω από μια φορές, πως δεν είναι πια ώρα να "παίζουμε παιχνίδια" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει όλα τα μέλη που συμμετέχουν να σεβαστούν το ένα το άλλο.

    Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι "είναι ευθύνη μου να είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε σεβαστεί όλους τους φορολογουμένους όλων των κρατών. Όλα τα μέλη που συμμετέχουν πρέπει να σεβαστούν το ένα το άλλο. Να παίζουμε παιχνίδια δεν ωφελεί. Σήμερα θα μπουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι, τέρμα στο πολιτικό παιχνίδι. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η σύνοδος, επωφελή πράγματα συνέβησαν. Η τελευταία ελληνική πρόταση, είναι μια πραγματική πρόταση, μετά από εβδομάδες. Αυτή πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αρχηγοί κρατών θα αναλάβουν την όλη διαδικασία. Δεν θέλουμε να έχουμε χαοτικές εξελίξεις. Θα δούμε τι θα γίνει με την Ελλάδα, μετά το τέλος της Συνόδου", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Τούσκ.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  35. Γαλλικό πρακτορείο και FT: Οι Ελληνες δέχθηκαν παράταση του προγράμματος για έξι μήνες..

    Επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, ουσιαστικά παράταση του Μνημονίου, δέχθηκε η Ελλάδα. Την είδηση αυτή μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες γύρω στις 11.30 το βράδυ ανέφεραν ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής έχουν τελειώσει και αναμένονται δηλώσεις.

    Τις ίδιες πληροφορίες δημοσιεύουν και οι FT οι οποίοι μιλούν για παράταση έξι μηνών που πρότειναν οι δανειστές και αποδέχθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα στο πρωτοσέλιδό τους οι FT μιλούν για υποχώρηση των ελληνικών θέσεων εδώ και αρκετούς μήνες που χαιρετίστηκε από τους ξένους ηγέτες.

    Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο euronews ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πεπεισμένη πως οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

    "Νομίζω ότι όποιος διαβάσει το έγγραφο το οποίο υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. Και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια", τόνισε ο κ. Παππάς.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  36. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος...

    «Ο Ντράγκι διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα», δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες.

    Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εντάθηκαν την τελευταία εβδομάδα μετά τα τελευταίο μπαράζ εκροών το οποίο ενέτεινε τους φόβους για το ενδεχόμενο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, αναφέρει το Reuters, ενώ υπενθυμίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  37. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης ...

    Καθοριστικά είναι τα επόμενα είκοσι-τετράωρα για την Ελλάδα, αφού μέχρι αύριο το βράδυ πρέπει να επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών, η οποία να εγκριθεί απο τη Βουλή των Ελλήνων, έως την ερχόμενη Δευτέρα για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση.
    Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεωκοπίας.
    Πάντως τα δεδομένα είναι πολύ θετικά, καθότι μετά το χθεσινό Γιούρογκρουπ, οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
    Οι διαπραγματευτές των τριών θεσμών και της Αθήνας άρχισαν εντατική δουλειά στις Βρυξέλλες.
    Στόχος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είναι να γίνουν οι δέουσες διευκρινήσεις επί της ελληνικής πρότασης και να συγκροτηθεί κατάλογος με τα προαπαιτούμενα.
    Ορίζοντας είναι το αυριανό Γιούρογκρουπ για αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων και παρουσίαση του αποτελέσματος στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
    Η λύση θα είναι επώδυνη για την Αθήνα, η οποία αποδέχθηκε μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων χωρίς να όμως να κατορθώσει να αποσπάσει από τους δανειστές κάποια δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους.
    riknews.com.cy
    23/6/15

    ReplyDelete
  38. Κύπρος: Υπάρχει έδαφος για συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα ...

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι, μετά τη χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης, υπάρχει έδαφος για συμφωνία αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι σημαντικό πως υπάρχει σε εξέλιξη αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.

    Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είπε ότι αναμένεται να συζητηθεί η αξιολόγηση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ξεκινά την Πέμπτη.

    Εξάλλου, το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους μηχανισμούς πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο τόσο των Ευρωπαίων εταίρων όσο και της Αθήνας.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ εκφράζει την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και θα δημιουργεί τις σταθερές και γόνιμες συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, προς όφελος του ελληνικού λαού.
    imerisia.gr
    23/6/15

    ReplyDelete
  39. Να στείλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασής της η Αθήνα μέχρι το απόγευμα, ζητά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών ....

    Σε νέες δηλώσεις του σήμερα ο κύριος Σέλινγκ επισήμανε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, τα επόμενα βήματα είναι απρόβλεπτα».
    Όπως μεταδίδει το Reuters ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν μπορεί, δεν πρέπει να συμβεί ένα τρίτο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει πίσω από κλειστές πόρτες»
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  40. Γερμανία: Αντιδρούν οι βουλευτές της CDU στη διάσωση της Ελλάδας...

    Απίθανη θεωρούν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με δηλώσεις τους στον γερμανικό Τύπο, ενώ εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους για τη συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

    Καθώς πλησιάζει η 30η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, βουλευτές του CDU δεν θεωρούν πιθανό το γερμανικό κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια νέα παράταση.

    «Δεν θεωρώ εφικτό να αποφασίσουμε κάτι τη Δευτέρα ή την Τρίτη», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο ειδικός για οικονομικά θέματα του CDU Όλαφ Γκούτινγκ. «Έχουμε ήδη επισημάνει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια απόφαση σε μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του κόμματος Χανς Μίχελμπαχ επέκρινε, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι άφησε να χαθεί πολύς καιρός στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές της.

    Και ο επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Μπούντεσταγκ, ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ επίσης του CDU, δεν αναμένει να εγκριθεί εγκαίρως η παράταση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο.

    «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Bild. Οι βουλευτές χρειάζονται χρόνο για να συζητήσουν σοβαρά το ζήτημα, πρόσθεσε...............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=211021
    24/6/15

    ReplyDelete
  41. Νέες προτάσεις κατέθεσαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία και να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

    Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση, μετά την απόρριψη μέρους των ελληνικών προτάσεων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι διαφωνίες των δύο πλευρών επικεντρώνονται στις αυξήσεις φόρων και στην αύξηση των εισφορών.

    Η αντιπρόταση που κατατέθηκε από τους θεσμούς στην ελληνική κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ένα πεντασέλιδο κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία.

    Οι θέσεις των θεσμών που θα παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ....................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113563666

    ReplyDelete
  42. Σοβαρές διαφωνίες για το πόσες αλλαγές απαιτούνται στις προτάσεις που υπέβαλε στους πιστωτές της η Ελλάδα έχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times...

    Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η πρόταση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων – ουσιαστικά ένα νέο φόρο 3,9% στους εργαζομένους – για να αντισταθμίσει τα κενά στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το Ταμείο πιέζει να μειωθούν οι εισφορές προκειμένου το σύστημα να καταστεί πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα..........http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500007268

    ReplyDelete
  43. Toν εθνικό μας εναέριο χώρο παραβίασαν σήμερα τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F 16, τα οποία, αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική μας Αεροπορία...

    Ειδικότερα τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στις 14:41 βόρεια της Χίου, στους Ανθρωποφάγους και εξήλθαν στις 15:09 νότια της Σάμου.
    mme.gr

    ReplyDelete
  44. Λαγκάρντ: Δεν θέλουμε Grexit, δεν επιδιώκουμε να «τινάξουμε στον αέρα» την ευρωζώνη...

    «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί μεταρρυθμίσεις αλλά και βήματα από τους ευρωπαίους πιστωτές, ώστε να διαφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges.

    Στη συνέντευξή της που δόθηκε λίγες μέρες νωρίτερα και δημοσιεύεται την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι δεν μπορεί ένα πρόγραμμα, όπως το ελληνικό να στηρίζεται μόνο σε αυξήσεις φόρων.

    Και διαμηνύει ότι το ΔΝΤ δεν θέλει Grexit και δεν επιδιώκει να «τινάξει στον αέρα» την Ευρωζώνη.
    imerisia.gr
    24/6/15

    ReplyDelete
  45. Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, νέα συνεδρίαση το μεσημέρι της Πέμπτης

    ReplyDelete
  46. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση για τη διεξαγωγή νέας Συνόδου Κορυφής, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο...

    Διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσίευμα, ο ανώνυμος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την διεξαγωγή νέας, έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της Πέμπτης είναι τακτική και επισήμως, θα εξετάσει τις σχέσεις Μ. Βρετανίας – Ε.Ε.
    Πηγή: Bloomberg
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  47. Η Ελένη Βαρβιτσιώτη μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει δυσφορία μέσα στην αίθουσα του Eurogroup καθώς ορισμένοι υπουργοί θεωρούν άσκοπο να βρίσκονται τρίτη συνεχόμενη φορά χωρίς να έχουν να συζητήσουν επί συγκεκριμένου εγγράφου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούν στην «Κ» ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η αποψινή συνεδρίαση να διακοπεί και να συνεχιστεί αύριο το πρωί...

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της πολιτικής συντάκτριας της «Κ» Δώρα Αντωνίου αν η συνεδρίαση του Eurogroup διακοπεί νωρίς ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ενδέχεται να ξανασυναντηθεί απόψε με τους επικεφαλής των θεσμών Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=211024

    ReplyDelete
  48. Παρατείνεται η αγωνία για το ελληνικό ζήτημα ...

    Παρατείνεται η αγωνία για το ελληνικό ζήτημα μετά τη διακοπή της χθεσινής συνεδρίας του Γιούρογκρουπ, το οποίο θα συνέλθει σήμερα εκ νέου, στις δύο μετά το μεσημέρι, με την ελπίδα ότι προηγουμένως θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και θα δοθεί η τελική έκθεση για επικύρωση.
    Σύμφωνα με πληροφορίες το Γιούρογκρουπ δίδει περιθώριο στις δύο πλευρές για παρουσίαση συμφωνημένου κειμένου, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι.
    Στη συνέχεια όλο το πακέτο θα τεθεί ενώπιον της συνόδου κορυφής που θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα.
    Στις επτά το πρωί θα αρχίσουν οι επαφές σε επίπεδο τεχνοκρατών και στις δέκα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.
    riknews.com.cy
    25/6/15

    ReplyDelete
  49. 02:25 Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στις 9:00 το πρωί ώρα Βρυξελλών ορίστηκε το νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους θεσμούς...

    02:15 Αποχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζονται την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις για επίτευξη συμφωνίας.

    02:05 Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος επαφών του Αλέξη Τσίπρα. Αποχώρησαν από το κτίριο οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.

    01:55 Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση κλήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    01:52 Ο 13ος όροφος του κτιρίου «Μπερλεμόντ» στις Βρυξέλλες (εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του Γιούνκερ) παραμένει φωτισμένος, μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα με τους κορυφαίους των θεσμών συνεχίζεται. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να παραμένει σκληρός παίκτης.

    01:15 Και ξαφνικά το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει και νέο (τρίτο στη σειρά) Eurogroup μέχρι το Σάββατο...........http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500007276

    ReplyDelete
  50. Ντε Γκίντος: Περίπλοκη η κατάσταση, αλλά θα υπάρξει συμφωνία...

    Αισιοδοξία για αίσια έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup...........ethnos.gr

    ReplyDelete
  51. Μεταναστευτικό, το άλλο καυτό θέμα της Συνόδου με τους «28» στα χαρακώματα...

    Το μείζον θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι φυσικά το ελληνικό ζήτημα, όμως η ατζέντα δεν ήταν εξαρχής εύκολη: Οι «28» καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την μεταναστευτική κρίση, όντας ήδη χαμένοι μεταξύ της πρότασης για την ποσόστωση και των «θερμών σημείων» που ξεσπούν σε διάφορα ενδοευρωπαϊκά σύνορα, δείχνοντας το μέγεθος της πρόκλησης και -όπως διαμαρτύρονται επανειλημμένα οι χώρες του Νότου, που υφίστανται πιο άμεσα την πίεση- πόσο ορισμένα μέλη «συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια».

    Από τις τρεις χώρες που υφίστανται την ισχυρότερη πίεση -Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- η ιταλική κυβέρνηση έχει βγει περισσότερο από όλους μπροστά καλώντας επιτακτικά τους «28» να βρουν ευρωπαϊκή απάντηση..............http://news.in.gr/world/article/?aid=1500007483

    ReplyDelete
  52. Συνεχίζεται το... θρίλερ των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές....

    Η Σύνοδος Κορυφής ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα εργασιών (03:40 πμ) έπειτα από περίπου 10 ώρες συνεδρίασης χωρίς ωστόσο να υπάρξει «λευκός καπνός» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, καθώς στη Σύνοδο κυριάρχησε το μεταναστευτικό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διαφωνεί επί ώρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

    Σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν το Σάββατο στις 3 το μεσημέρι όταν και θα συνεδριάσει για τρίτη φορά σε μόλις 6 ημέρες το Eurogroup...........huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  53. Επιμένει στο «τελεσίγραφο» προς την Αθήνα εκ μέρους των θεσμών η εφημερίδα Financial Times, που κυκλοφορεί την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Παραδόθηκε το τελεσίγραφο στην Αθήνα, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι "Plan B"»...

    Οι πληροφορίες των FT, όπως μετέδιδε το πρωί της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες ο Peter Spiegel, ανέφεραν πως ήδη από την συνεδρίαση του Eurogroup, οι θεσμοί παρέδωσαν την πρότασή τους στους Έλληνες, λέγοντας πως επρόκειτο για μια «take it, or leave it» κατάσταση. Λίγο αργότερα όμως, και εφόσον η ελληνική πλευρά κατέθεσε εκ νέου πρόταση, τα δεδομένα ανετράπησαν, ως φαίνεται, προσωρινά.
    H εφημερίδα επανέρχεται, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στον τίτλο την λέξη «τελεσίγραφο» (ultimatum), ενώ στον υπότιτλο του κειμένου επισημαίνεται πως «οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εγκλωβίσουν την Ελλάδα» και πως «η κατάσταση μοιάζει ζοφερή».

    Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν να εξαπλωθεί και ετοιμάζουν «σχέδιο Β» το οποίο περιλαμβάνει περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113566468

    ReplyDelete
  54. Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής...

    Ερωτηθείσα για το κατά πόσο εξετάστηκε το σενάριο να μη βρεθεί λύση το Σάββατο, είπε πως δεν είναι σε θέση να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι η πολιτική βούληση υπάρχει από παντού για να βρεθεί μια λύση. «Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο», σημείωσε.

    «Ο χρόνος πιέζει και το Σάββατο η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποφασιστική και να βρεθεί μια τελική λύση», συνέχισε. ...naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  55. Στενά παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη ροή κίνησης κεφαλαίων στις ελληνικής τράπεζες, αν και τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως παρατηρεί ο Guardian, συνεχίζει να διατηρεί την ρευστότητα στα 89 εκατ. ευρώ....

    Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προχώρησε σε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται και νέα συνεδρίαση εντός 24ώρου. Τα μέλη του ΔΣ συζήτησαν την κατάσταση στο «μέτωπο» της ρευστότητας των τραπεζών ενώ πηγές στην Ελλάδα ανέφεραν πως «η ΕΚΤ συμφώνησε με το αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος».

    Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πάντως,επικαλούμενα πηγές της ΕΚΤ, μεταδίδουν πως η ΤτΕ Ελλάδος δεν αιτήθηκε αύξηση του ορίου του ELA «καθώς η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων φαίνεται να σταθεροποιείται».

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται πηγές απο την ΕΚΤ, «αρκετοί είχαν σπεύσει να κάνουν αναλήψεις των χρημάτων τους από τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και πριν τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο που ήταν προ 11 ετών».

    Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχειά για τον Ιούνιο- κατά τη διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε με αυξημένη ένταση η εκροή καταθέσεων- ενώ το υπόλοιπο των καταθέσεων υποχώρησε στα 129,9 δισ.ευρω τον περασμένο μήνα έναντι 133,6 δισ. ευρω τον Απρίλιο. Δηλαδή η εκροή καταθέσεων τον περασμένο μήνα ανήλθε στα 3,7δισ. ευρώ.
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  56. Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έδωσε σήμερα η Κίνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας θα κινηθούν προς θετική κατεύθυνση...

    «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πώς θα προχωρήσει αυτό» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Τσάο, μερικές ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ευρώπη.

    «Η Κίνα θα ήθελε να δει την Ελλάδα να παραμένει εντός της Ευρωζώνης και εκτιμά τις προσπάθειες των αρμόδιων πλευρών προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε......naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  57. Την ανάγκη να υπάρξουν επιτέλους πολιτικές ανάπτυξης, επεσήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε παρέμβασή του για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες....

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θεώρησε καθήκον του να υπεραμυνθεί των θέσεων της Αθήνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελαστικότητα επιλογών στην επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων από πλευράς των Θεσμών.

    Είπε ότι εξέφρασε, παράλληλα, κατανόηση ως προς τα αιτήματα της Ελλάδας για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας.

    Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι θεώρησε ότι ήταν υποχρέωσή του να συμπαρασταθεί, καθότι θεωρεί δίκαια τα πλείστα όσα προβάλλονται, από πλευράς της Ελλάδας, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που να αποτρέπει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
    riknews.com.cy
    26/6/15

    ReplyDelete
  58. Σε παραβάσεις τον κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου προέβησαν την Παρασκευή τουρκικά αεροσκάφη σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο...

    Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός συνολικά έξι αεροσκαφών, καθώς και δύο ακόμη μεμονωμένα αεροσκάφη, προχώρησαν σε έξι παραβάσεις και σε 32 παραβιάσεις.

    Δύο από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

    ReplyDelete
  59. «Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί , οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική»...

    «Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί , οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης , λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι ίδιες πηγές αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην φράση "game is over" που απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα . Χθες, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής, «κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών . Η πρότασή τους, προσθέτουν, είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ κ.α. και υπογραμμίζουν ότι :

    «Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική» , ενώ το Κυβερνητικό Συμβούλιο που ξεκινά σε λίγο την συνεδρίασή του, αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να χαράξει την τακτική των επομένων 24 ωρών που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.
    ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ
    agelioforos.gr

    ReplyDelete
  60. Σαρλ Μισέλ: Δεν είμαι ευτυχής που ηγέτες τις Ε.Ε. αναθέτουν τις συζητήσεις για την Ελλάδα σε εμπειρογνώμονες...

    Οι τεχνικές διαδικασίες ήταν πολύ σημαντικές για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν είμαι χαρούμενος που ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλύπτουν τα πρόσωπά τους μεταθέτοντας το δικό τους έργο σε εμπειρογνώμονες των θεσμών και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

    «Εγώ ήμουν έτοιμος να λάβω πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης, ενώ εκτίμησε ότι «είμαστε κοντά στον κίνδυνο να εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα».
    Πηγή: ΑΜΠΕ

    ReplyDelete
  61. Βενιζέλος: Απόπειρα πραξικοπήματος το δημοψήφισμα...

    Πολιτική απάτη που μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα και που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απειλεί το ιστορικό της κεκτημένο, χαρακτήρισε Ευάγγελος Βενιζέλος, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα.

    «Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Σπατάλησε έξι πολύτιμους μήνες, επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αποδυνάμωσε την θέση της χώρας και την εξέθεσε σκόπιμα σε ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών έχοντας στο μυαλό της εξαρχής την καταστρατήγηση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος», ανέφερε σε δήλωσή του επισημαίνοντας ότι το αποφάσισε «τώρα, τρεις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, με τις τράπεζες σε οριακή κατάσταση να περιμένουν κάθε ημέρα τη βοήθεια του ELA, με τη χώρα υπό την άμεση απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας , ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απεκδύεται της ευθύνης του οργανώνοντας μια καρικατούρα δημοψηφίσματος κατά παράβαση του Συντάγματος».

    Ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί την διαδικασία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς επικαλείται τη διάταξη του Συντάγματος και το νόμο περί δημοψηφίσματος: «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος...........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64209209

    ReplyDelete
  62. "Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει "Είναι ώρα για το Plan B”....

    Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

    Σύμφωνα με το DJ, αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί σε περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό αναλήψεων ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας μπορεί αν οδηγηθεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση...........http://www.capital.gr/story/3037694/axiomatouxos-ee-ora-gia-plan-b

    ReplyDelete
  63. Θα γίνει το Eurogroup - Για απόσυρση της πρότασης κάνει λόγο το Dow Jones Newswire....

    Αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, Σάββατο, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών».

    Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.

    Από την πλευρά του, το Dow Jones Newswire μεταδίδει πως οι δανειστές είναι έτοιμοι να αποσύρουν την τελευταία πρότασή τους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θέτει στην κρίση του λαού, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τη θέση της, καθώς στην περίπτωση αυτή το δημοψήφισμα θα είναι άνευ αντικειμένου...........http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500008086

    ReplyDelete
  64. Θεσμικοί παράγοντες: Παράλογη η απόφαση της Ελλάδας...

    Ορατό είναι το ενδεχόμενο οι Έλληνες να κληθούν να ψηφίσουν μια πρόταση, η οποία δεν θα υφίσταται πλέον, καθώς χάνει την ισχύ της στις τριάντα Ιουνίου, αναφέρουν κύκλοι από τις Βρυξέλλες.

    Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Βελγική πρωτεύουσα, Θάνος Αθανασίου, μετέδωσε ότι θεσμικοί παράγοντες των Βρυξελλών κάμνουν λόγο για παράλογη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, όπως επισήμαναν, οι τεχνοκράτες του euro working group δεν είχαν ετοιμάσει ακόμη την τελική εκδοχή της πρότασης.
    Πηγές αναφέρουν ότι το Eurogroup πρέπει να απαντήσει σε νέα πολιτικά ερωτήματα και να εξετάσει σενάρια διασφάλισης των υπολοίπων κρατών από τι εξελίξεις στην Ελλάδα.
    Θα πρέπει, τονίζουν, να εξετασθούν επιπλέον εναλλακτικοί τρόποι βοήθειας της Ελλάδας, ενώ άλλες πηγές προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον ΕΛΑ μετά την τριακοστή Ιουνίου.
    riknews.com.cy
    27/6/15

    ReplyDelete
  65. Η μεγάλη ξαγρύπνια των θεσμικών...

    Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης κινδυνεύουν να βρεθούν μεγάλοι και μικροί Έλληνες και ξένοι θεσμικοί διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων καθώς είναι άγνωστο το πόσο αρνητικά μπορεί να αντιδράσουν οι αγορές τη Δευτέρα μετά την αιφνιδιαστική προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοψήφισμα. Και αυτό δεν αφορά μόνον στο ελληνικό χρηματιστήριο και την ομολογιακή αγορά αλλά και το σύνολο των διεθνών αγορών αφού πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε απόσχιση από την ευρωζώνη αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της οικονομικής και νομισματικής ένωσης..............http://www.capital.gr/story/3037729/i-megali-xagrupnia-ton-thesmikon

    ReplyDelete
  66. Τη θέση ότι «αλλάζουν όλα», σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο προγραμματισμένο για σήμερα, Σάββατο, Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος...

    Μιλώντας στο Mega εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων μετά την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καμμένος ανέφερε:

    «Έχουν στα χέρια τους μια ελληνική πρόταση που είναι στα πλαίσια της λογικής και που μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός. Μπορούν να πουν σήμερα το μεσημέρι ότι δέχονται την πρόταση την ελληνική και να προχωρήσουμε μαζί» πρόσθεσε, ενώ για τις διαπραγματεύσεις είπε: ...............http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500008105

    ReplyDelete
  67. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα πιθανώς θα αναγκάσει την ΕΚΤ να άρει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ένα «ναι» θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές...

    Το πολιτικό κλίμα προσθέτει, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ιδίως εάν οι ουρές στα ATMs συνεπάγονται ένα bank run. Για αυτό το τελευταίο μάλιστα τόσο στο δημοσίευμα του Bloomberg, όσο και σε αρκετά άλλα διεθνή μίντια, γίνεται εκτενής αναφορά και το σχετικό φωτορεπορτάζ για τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού: «Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, σχηματίστηκαν ορισμένες ουρές στα ATMs των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά την Δευτέρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg..............protothema.gr

    ReplyDelete
  68. Την ώρα που όλοι τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να κυριαρχήσει ο πανικός, μετά τις πληροφορίες για «ουρές» στα ΑΤΜ ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, φαίνεται ότι οι καταιγιστικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανάλογη ανησυχία και στη Βουλή....

    Γιατί όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά site, τα δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης του Κοινοβουλίου «στέρεψαν» από μετρητά...

    Αγνωστο αν αυτοί που τα «άδεισαν» είναι εργζόμενοι ή βουλευτές, είναι όμως ενδεικτικό της κατάστασης που καταγράφεται από τα ξημερώματα σε όλη τη χώρα.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  69. Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε προς την πρόεδρο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος...

    Το δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών αποτελεί υφαρπαγή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου υπέρ της διεξαγωγής του συνιστά θεσμική εκτροπή, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή.

    Αντιδρώντας μάλιστα στις ειρωνίες εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τους απάντησε: «Μη γελάτε. Οι Κάννες είναι πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο»...

    Τόνισε ακόμη ότι το έντιμο θα ήταν η κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση ενώ μίλησε για την αρχή πραξικοπήματος, μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ..........http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113569665

    ReplyDelete
  70. Δραματικό χαρακτήρα παίρνουν πλέον οι εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος...

    Το ένα μετά το άλλο έχουν στεγνώσει από μετρητά τα ΑΤΜ των τραπεζών, με την Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοινώνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια για ανεφοδιασμό. Ουρές όμως έχουν αρχίσει να σχηματίζονται σε βενζινάδικα. Οι πρατηριούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας και κανένας λόγος ανησυχίας.

    Οι δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν την πρότασή τους, επί της οποίας στηρίζεται το δημοψήφισμα, ενώ συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα την Τρίτη, στις Βρυξέλλες............http://www.tanea.gr/news/politics/article/5252869/dhmopshfisma-thn-allh-kyriakh/

    ReplyDelete
  71. ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΡΗΣ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΚΑΜΜΕΝΟ: Μην αναφέρεσαι στον νεκρό πατέρα μου...

    «Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με ΟΧΙ, το ΟΧΙ του 1940, το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου στην ταπείνωσή μας», έγραψε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

    Τη δήλωση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο επανέλαβε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε δηλώσεις του το Σάββατο. Φαίνεται όμως ότι οι συνεχείς αναφορές του στον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της Κύπρου ενόχλησαν την κόρη του, Αναστασία Παπαδοπούλου.

    Χωρίς να τον κατονομάσει, μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook, η Αναστασία Παπαδοπούλου ζήτησε να μην εμπλέκει κανείς το όνομα του πατέρα της στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

    Έγραψε:

    «Εάν πιστεύεις στην απόφασή του δεν χρειάζεται να τη δικαιολογήσεις χρησιμοποιώντας επιχειρήματα άλλων που δεν είναι εν ζωή για να αποδεχθούν ή όχι τη σύγκριση. Αντιθέτως αυτό υποδηλώνει αδυναμία στα επιχειρήματά σου».
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  72. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χροστ Ζεεχόφερ άσκησε σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα...

    «Αυτό που μας παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλές εβδομάδες είναι τσίρκο», είπε ο Ζεεχόφερ σε ομιλία του σε συνδιάσκεψη του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU που είναι ο τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ.

    Ο κ. Ζεεχόφερ σημείωσε ότι με την καγκελάριο Μέρκελ συμφωνούν: «πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το τσίρκο το συντομότερο δυνατόν». Ο Ζεεχόφερ εκτίμησε ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα αποσαφηνιστεί η κατάσταση. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο βαυαρός πρωθυπουργός.
    tanea.gr

    ReplyDelete
  73. Την αρνητική έκπληξή του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Ντάισελμπλουμ...

    «Εχω εκπλαγεί αρνητικά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup του Σαββάτου. «Προφανώς έχουν απορρίψει τις τελικές προτάσεις των θεσμών. Πρόκειται για μια θλιβερή απόφαση της Ελλάδας, διότι έτσι κλείνει τις πόρτες σε μελλοντικές συνομιλίες».

    ReplyDelete
  74. Η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    ReplyDelete
  75. Φόλκερ Κάουντερ: Τσίπρας και Βαρουφάκης οδηγούν την Ελλάδα στο χάος...

    Δριμεία επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπέλυσε …ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ.
    Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου που έχει ανακοινώσει ο Αλεξης Τσίπρας, τόνισε: «Είναι παράλογο ο Τσίπρας και οι άλλοι «Tsipras & Co» να στέλνουν τους Έλληνες να ψηφίσουν για το αν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση των δανειστών, μία πρόταση η οποία δεν είναι στο τραπέζι από το Σάββατο».

    Όπως είπε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης, Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν αποτύχει με την στρατηγική τους «η οποία διαιρεί την Ευρώπη».
    ΠΗΓΗ: GreekMoney
    crashonline.gr
    28/6/15

    ReplyDelete
  76. Κλειστές θα παραμείνουν από αύριο και για μία εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες ενώ αναμένεται να επιβληθεί όριο στις αναλήψεις που θα γίνονται από τα ATM το οποίο φέρεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες στα 100 ευρώ ανά ημέρα, ενώ φέρεται να υπάρχει και πρόταση για 200 ευρώ ανά ημέρα, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζει...

    Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται αύριο Δευτέρα να υπάρξει τραπεζική αργία για όλη την επόμενη βδομάδα, ενώ θα παραμείνει κλειστό το χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας, ενώ όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Alpha θα υπάρξει και σχετική νομοθετική παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι από λεπτό σε λεπτό αναμένεται διάγελλμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη Στουρνάρα στην ΤτΕ με τους τραπεζίτες.

    Η εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ήταν να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες για αύριο Δευτέρα και αναμένεται η απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο ώστε να λάβει τη μορφή νομοθετικής παρέμβασης.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

    Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη του υπουργείου Οικονομικών συνέστησε ψυχραιμία:

    «Ο κόσμος θα ενημερωθεί με ψυχραιμία από τον αρμόδιο υπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά............huffingtonpost.gr
    28/6/15

    ReplyDelete
  77. Ολοκληρώθηκε το Γιούρογκρουπ- Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο κατά την οποία θα εξεταστεί η ελληνική πρόταση ...

    Ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ το Eurogroup, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν εκ νέου τηλεδιάσκεψη αύριο προκειμένου να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Παράταση του προγράμματος ή κούρεμα δεν είναι δυνατά, και το πρόγραμμα του ESM πάντα αντιμετωπίζεται μέσω των κανονικών διαδικασιών» διεμήνυσε πάντως μέσω Twitter o υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

    Από την πλευρά του, ο ESM ανακοίνωσε επισήμως τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, κάτι που ασκεί εντονότερες πιέσεις στην Ελλάδα.

    Όπως αποκάλυψαν νωρίτερα οι Financial Times, η Αθήνα ζητά από τον ESM 29,1 δισ. ευρώ που, όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας προς το εξωτερικό και το εσωτερικό, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας δεσμεύεται για σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, καλά πληροφορημένη πηγή κοντά στο Eurogroup τόνισε ότι πιθανότατα δεν θα δοθεί η σύντομη παράταση του προγράμματος, και συνεπώς το πρόγραμμα θα λήξει στη 01:00 τα ξημερώματα..............riknews.com.cy

    ReplyDelete
  78. Στην υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στην βαθμίδα της «μερικής χρεοκοπίας» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (SP), μετά την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων για να αποτραπεί μια μαζική φυγή κεφαλαίων...

    Η ενέργεια του οίκου αξιολόγησης αυτού ακολουθεί την αντίστοιχη του οίκου Fitch Ratings, ο οποίος την ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.

    Οι τέσσερις τράπεζες είναι η Εθνική, η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha.

    Ο SP εκτιμά ότι φαίνεται «πλέον αναπόφευκτο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν μέσα σε έξι μήνες εάν δεν στηριχθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές».

    Τη Δευτέρα, ο SP είχε υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC, κρίνοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να διεξαγάγει δημοψήφισμα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την «οικονομική σταθερότητα» της χώρας.
    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  79. ΕSM: Εληξε το πρόγραμμα - Χάνονται δόσεις 12,7 δισ...

    Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος σήμερα τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με γραπτή δήλωσή του. Ως εκ τούτου, ανέφερε, η τελευταία δόση στο πλαίσιο των δανείων του EFSF ύψους 1,8 δισ. δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του EFSF για την κάλυψη του εν δυνάμει κόστους της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών ή της διάλυσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.
    «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του ΕΦΣ λήγει σήμερα χωρίς να υπάρχει μεταγενέστερη ρύθμιση και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF η χώρα βρισκόταν στο σωστό δρόμο προς μια ισχυρή ανάπτυξης μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι μεγάλες θυσίες τις οποίες ο Ελληνικός λαός υποχρεώθηκε να κάνει απέδιδαν καρπούς. Η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει πλέον πρόσβαση στις αγορές εκ νέου και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας άρχισαν να μειώνονται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την παγκόσμια τράπεζα ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014 και ενθαρρυντικές προοπτικές για την ανάπτυξη. Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της ευρωζώνης».....ethnos.gr

    ReplyDelete
  80. Με ανάρτησή του πριν από λίγη ώρα στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας στις 11.30 π.μ. ώρα Βρυξελλών (σ.σ. 12.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

    ReplyDelete
  81. Νέο Eurogroup την Τετάρτη, μετά το δημοψήφισμα θα εξεταστεί ελληνικό αίτημα...

    Ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Την Τετάρτη το απόγευμα θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις την Τετάρτη και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα τις εξετάσει.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι κοντύτερα σε εκείνες των Θεσμών.

    Το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης ίσως έχει σκληρότερους όρους.

    «Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί».............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500009029

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin