Thursday, June 11, 2015

Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία (ΔΝΤ)

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που δημιούργησαν νωρίτερα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, το κενό στα σημαντικά ζητήματα δεν έχει περιοριστεί. Είμαστε πολύ μακριά (well away) από μια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι έχουν θέσει την έγκριση του ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο για μια συμφωνία.

Είπε δε πως το Ταμείο έχει αποσύρει την τεχνική ομάδα που συμμετείχε στις συσκέψεις του Brussels Group, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για συνέχιση των συζητήσεων.

Ο κ. Ράις επισήμανε πως «η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας», ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, τόνισε πως το ΔΝΤ «δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνικός θεσμός», που πρεσβεύει τα συμφέροντα των 188 κρατών-μελών του.

Μιλώντας σε ξεκάθαρα αυστηρό τόνο, ο κ. Ράις τόνισε πως ακόμα υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» που αποτρέπουν τη σύγκλιση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας εκτενέστατα στις συντάξεις, στους μισθούς, στη φορολογία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Παρά ταύτα, σημείωσε πως το Ταμείο «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι» και είναι αναμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Αιχμή του προβλήματος οι συντάξεις

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που – όπως είπε – έχουν αποδεχτεί όλες οι πλευρές. Σημειώνεται πως τα σχόλια έγιναν χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα μείωσης των συντάξεων, για την οποία ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια.

Ο κ. Ράις ανάφερε πως οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία απορροφούν κάθε χρόνο περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%. Τόνισε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.

Αποσαφήνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ πάντα δίνει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ισορροπία», δήλωσε.

ΦΠΑ

Ό κ. Ράις στάθηκε και στο ζήτημα του ΦΠΑ, λέγοντας λιτά πως το ΔΝΤ θεωρεί πως το νυν σύστημα είναι υπερβολικά «σύνθετο» και συνεπώς επιτρέπει τεράστια απώλεια εσόδων.

Προσέθεσε πως το Ταμείο ήταν εξαρχής υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση.

Συνδέονται στόχοι και μέτρα

Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο κ. Ράις διευκρίνισε πως μολονότι το Ταμείο είναι «πάντα ευέλικτο» σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, οι στόχοι αυτοί θα πρέπει πάντα να συνδέονται και από τα ανάλογα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει και τις ανάλογες δημοσιονομικές προσαρμογές για να καλύψει τα κενά που προκύπτουν.

Ερωτηθείς αν η χρηματοδότηση του προγράμματος απαιτεί και «κούρεμα» του χρέους, ο εκπρόσωπος είπε πως στο πρόγραμμα υπάρχει ήδη ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» για τη βιωσιμότητα του χρέους (Eurogroup Νοεμβρίου 2012), συμπληρώνοντας πως δεν έχει τεθεί από κανέναν ζήτημα αλλαγής του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για χάσμα μεταξύ των τριών θεσμών, και προσέθεσε πως η κοινή πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα – η οποία δεν προέβλεπε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – είχε εγκριθεί από το ΔΝΤ.
Πηγή: Skai.gr
Νίκος Παναγιωτίδης

riknews.com.cy
11/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

----

3 comments :

  1. ΝΔ: Η κυβέρνηση προτείνει επέκταση ασφυξίας και αβεβαιότητας...

    Για χρονική επέκταση της ασφυξίας και της αβεβαιότητας κάνει λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, σημειώνοντας πως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προτείνει εννεάμηνη παράταση του μνημονίου.

    «Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό. Αλλά μέσα στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννιά μήνες!», τονίζει ο κ. Καραγκούνης και προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και επεκτείνει τον αργό θάνατο της οικονομίας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι ζητεί άλλους εννέα μήνες επέκταση του μνημονίου, το οποίο έλεγε πως θα καταργήσει.

    «Και στο μεταξύ ετοιμάζουν φοροκαταιγίδα», καταλήγει.
    kathimerini.com.cy
    11/6/15

    ReplyDelete
  2. IMF breaks off negotiations with Greece over debt deal...

    The International Monetary Fund has dramatically raised the stakes in Greece's stalled debt talks, announcing that its delegation had broken off negotiations in Brussels and flown home because of major differences with Athens.

    The surprise IMF announcement came as the European Union told leftist Greek Prime Minister Alexis Tsipras to stop gambling with his cash-strapped country's future and take crucial decisions needed to avert a devastating default.

    A Greek source said the entire Greek delegation that had been negotiating a cash-for-reform deal had left Brussels for home, citing outstanding disagreements.....http://www.rte.ie/news/2015/0611/707313-greece/

    ReplyDelete
  3. EU-Ratspräsident Tusk: "Das Spiel ist vorbei. Athen muss realistisch werden"...

    Eine Annäherung zwischen Griechenland und seinen Gläubigern ist trotz weiterer Gespräche nicht in Sicht. EU-Ratspräsident Donald Tusk nennt ein entscheidendes Datum im Streit um die Hilfsgelder......welt.de

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin