Monday, June 15, 2015

Πολύ κοντά σε οριστική ρήξη με δανειστές. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι δεν κατανούουν τις δηλώσεις του αντ.της Ελ. Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη

Πολύ κοντά στην οριστική ρήξη με τους δανειστές της βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση μετά τη χθεσινή αποχώρηση της από τις διαπραγματεύσεις.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι θεσμοί οργίζονται με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν μη παραγωγική και η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο και διακοπή του τελευταίου γύρου συζητήσεων στις Βρυξέλλες.
Τρεις πηγές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αντίστοιχα υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές προτάσεις ήταν ανεπαρκείς, ήρθαν εκπρόθεσμα μετά τις συναντήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής και περιλάμβαναν “ένα μόνο πινακάκι”.  “Μας επανέλαβαν πράγματα που είχαν ξαναπεί, μη εμπεριστατωμένα και αίολα, τα οποία τα είχαμε συζητήσει και απορρίψει πρόσφατα” ανέφεραν σε δηλώσεις τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι.


Ως εκ τούτου οι θεσμοί αποφάσισαν ότι “ως εδώ και μη παρέκει” με τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν πλέον μέτρα ύψους 2 δις ευρώ μόνιμα και διαρθρωτικά, δηλαδή, όχι έσοδα one off από φόρου αβέβαιης εισπραξιμότητας, αλλά μείωση των δαπανών. “Το κράτος πρέπει να εντοπίσει και να περικόψει δαπάνες 2 δις, υπάρχουν τρόποι”, λένε πηγές της ευρωζώνης.
  • Επαναλαμβάνουν δε ότι δεν ζήτησαν ούτε το ΦΠΑ ούτε μείωση συντάξεων αλλά πλήρη κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, συγχώνευση των ταμείων, κόψιμο των ρετιρέ, κατάργηση του εφάπαξ και όλων των παραλογισμών του ελληνικού συστήματος, που δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είπαν.
  • Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι δεν κατανούουν τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ελλήνικής Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για τον οποίον λένε ότι “δεν πήρε μέρος σε καμιά συνάντηση καμία από τις δύο μέρες”.
  • Αντιθέτως κοινοτικός αξιωματούχος σχολίαζε με σκωπτικό ύφος το πρόγευμα των Ελλήνων διαπραγματευτών στην ακριβή Sablon και την διαμονή στο επίσης πολυτελές “The hotel” πρώην “Hilton” των Βρυξελλών, ξενοδοχείο για πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών.
  •  Η ελληνική ενδεκαμελής ομάδα αποχώρησε το βράδυ της Κυριακής με κρατικό αεροσκάφος. Ομολογουμένως πολλά έξοδα για 45 λεπτά που κράτησε η συνάντηση της Κυριακής, ανέφεραν.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι φανερά απογοητευμένος από τις εξελίξεις και διαμηνύει ότι το λόγο έχει τώρα το eurogroup, που θα πρέπει να ερωτηθεί, τι θέλει να γίνει με την Ελλάδα. Ο ίδιος πήρε όσες πρωτοβουλίες μπορούσε για να φέρει τις δύο πλευρές κοντά και πιστεύει ότι έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει την πολιτική βούληση να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Ήδη πηγές των Βρυξελλών κοιτάνε προς το Λουξεμβούργο της Πέμπτης και μιλάνε για “Ρίγα 2”.

Ωστόσο πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά αποχώρησε, επειδή οι δανειστές δεν ήταν έτοιμοι για διαπραγμάτευση και δεν έδειξαν διάθεση για διαβουλεύσεις, εμμένοντας σε παράλογες απαιτήσεις.
Η ελληνική πλευρά κατηγόρησε επίσης τους δανειστές ότι επέμειναν στην αξίωση για μειώσεις στις συντάξεις.
Στέλλα Ολυμπίου
Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου/ Βρυξέλλες

riknews.com.cy
15/6/15
--
-


1 comment :

  1. Μαζικές και από όλες τις πλευρές είναι οι προειδοποιήσεις ξένων ηγετών και πολιτικών προς την Ελλάδα, καθώς οι ημέρες περνούν χωρίς την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες για τη συμφωνία παροχής βοήθειας...

    Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών που ξεκίνησαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

    Η Κομισιόν τόνισε ότι παραμένουν «σημαντικά χάσματα».

    «Ενώ επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες απέτυχαν καθώς παραμένει σημαντικό χάσμα μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι «όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι (οι Έλληνες).

    Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη δήλωση του προέδρου των Ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι ότι «είναι αποκαρδιωτικό το ότι η Ιταλία δεν καλείται, πλέον, σε σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα», ο κ. Ρέντσι απαντά: «Σέβομαι την θέση του, αλλά στις διασκέψεις αυτές εγώ δεν πάω. Δεν είναι θέμα πρόσκλησης, από την στιγμή που ο Τσίπρας μου ζήτησε επανειλημμένα να συμμετάσχω. Μόνον που εμείς χαρακτηριζόμαστε από μια κουλτούρα ευρωπαϊσμού βάσει της οποίας τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στις έδρες των θεσμών, όχι μπροστά από τζάκια. Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε. Αλλά αν είναι αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα, εντάξει. Μόνον που η Ιταλία συμμετέχει σε θεσμικές συνόδους, όχι στις άτυπες».........http://www.elzoni.gr/html/ent/236/ent.55236.asp

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin