Monday, June 22, 2015

Σταθάκης στο BBC: Η Ελλάδα σώθηκε

Την πεποίθηση του ότι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατάφεραν να σπάσουν το αδιέξοδο με τους δανειστές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και η οποία θα μεταδοθεί εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να συντάξουν τη Δευτέρα μία κοινή δήλωση στην οποία θα λένε ότι μπήκε η βάση μίας επίσημης συμφωνίας με την Αθήνα για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την εκταμίυση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ

Τόνισε ωστόσο ότι η τεχνικές εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να καταφέρει να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου και έτσι να αποφύγει την χρεοκοπία.

Οπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο ο υπουργός Οικονομίας απαρίθμησε τις νέες ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση απέφυγε να παραβεί τις κόκκινες γραμμές της». Είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις ή στους μισθούς του δημοσίου τομέα, ενώ σημείωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ειχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ευρωζώνη ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% την επόμενη χρονιά και 3% το 2017. 

  • Ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που όπως σημείωσε ο υπουργός θα βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μέσα στους επόμενους μήνες.
Συμπλήρωσε ότι «αναμένει κριτική από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία αλλά πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπερβεί αυτό το εμπόδιο, ενώ εκτίμησε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ο,τι έπρεπε ώστε να αποτρέψει την ΕΚΤ να κλείσει εντελώς την στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις τράπεζες».

Τέλος, ο κ.Σταθάκης είπε ότι «η κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με συμμετοχή των συνδικάτων», κάτι που είναι μεγάλης σημασίας για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
 imerisia.gr

22/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin