Thursday, May 7, 2015

«H κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ αποκαλύπτει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού» (ΝΔ, ΚΚΕ)

Επιβεβαίωση της «εξαπάτησης του λαού» και της «συνέχισης της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας» αποτελεί σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ η κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ μετριοπαθέστερη στάση κράτησε Το Ποτάμι.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, παρατήρησε πως «η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, αποκαλύπτει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την πέμπτη αξιολόγηση που η ίδια διέκοψε βιαίως. Ανοίγουν οι κόκκινες γραμμές και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό! Πού είναι ο κ. Στρατούλης που μας έλεγε πως δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος;» τόνισε ο κ. Βρούτσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τα «ψέματα και την υποκρισία» της, αλλά δηλώνοντας πως η ΝΔ θα στηρίξει τη «στροφή» αυτή της κυβέρνησης.

«Κακώς επιχαίρει η ΝΔ» απάντησε από πλευράς Ποταμιού, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, διαπιστώνοντας στην κοινή δήλωση «μια χειρονομία μετακίνησης προς μία ευκολότερη συμφωνία».

Η κα. Λυμπεράκη χαιρέτισε την αναφορά της δήλωσης, στην ανάγκη ενός «δίκαιου, δημοσιονομικά βιώσιμου και αποτελεσματικού συνταξιοδοτικού συστήματος προς την κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», όπως επίσης και την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της θέσης των εργαζομένων».

«Πού υπάρχει αναφορά στην πέμπτη αξιολόγηση;» απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, διαβάζοντας το κείμενο της κοινής δήλωσης. «Η συνέχιση της αξιολόγησης αναφέρεται στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση. Αυτό το πτώμα της πέμπτης αξιολόγησης καταλάβετέ το πως έχει τελειώσει! Αν κάτι συζητά η κυβέρνηση, αυτό αφορά τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια έχει προτείνει στην Ε.Ε.. Θέλετε να κρύψετε πως η κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που η ίδια θεωρεί πως μπορεί να επιβεβαιώσει στην πράξη, ενώ εσείς έχετε να αντιπαραβάλετε το mail Χαρδούβελη» ανέφερε.

«Ένα είναι απολύτως σίγουρο: έχετε μεγάλο άγχος και αγωνία μήπως η κυβέρνηση αυτή φτάσει σε συμφωνία, γιατί τότε, όλο αυτό το οικοδόμημα της πολιτικής του μονοδρόμου που είχατε στήσει καταρρίπτεται αυθωρεί και παραχρήμα. Να είστε όμως απολύτως βέβαιοι πως η κυβέρνηση αυτή θα φτάσει στην τελική συμφωνία και αυτή θα είναι η ταφόπλακα της πολιτικής του μονοδρόμου» συμπλήρωσε ο κ. Κοντονής.

Τη διαπίστωση πως «η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν είχε καταργηθεί μαζί με τα μνημόνια, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα ξεθώριασαν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης» εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν γίνονται για να αποκατασταθούν οι απώλειες από τα μνημόνια, αλλά για να συνεχιστεί η δημιουργία ενός μοντέρνου και ανταγωνιστικού συστήματος που θα τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δηλαδή συνέχιση στην ίδια ρότα. Κατά συνέπεια, η διαφαινόμενη συμφωνία θα φέρει ένα νέο αντιλαϊκό και αντεργατικό μνημόνιο» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. 

 zougla.gr
7/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Με αποδοχή της αξιολόγησης άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία...

    Ταχείες εξελίξεις προς την επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές και με χρονοδιάγραμμα που υπολογίζεται ότι φθάνει έως τις αρχές Ιουνίου δρομολογούνται μία μόλις ημέρα έπειτα από την δημοσιοποίηση του σημειώματος του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο οι «κόκκινες γραμμές» των δανειστών προκαλούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και κίνδυνο αδιεξόδου.
    Λίγες ώρες έπειτα από την δραματοποίηση της κατάστασης από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλεπάλληλες εξελίξεις ανέτρεψαν τα δεδομένα και πάντως φάνηκε ότι εν τέλει οι προϋποθέσεις και η βάση ενός συμβιβασμού υπάρχουν.
    Από την μία πλευρά, σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Die Welt, αναφερόταν ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου επαρκούν έως τον Ιούνιο. Από το δημοσίευμα αυτό, το οποίο δεν σχολιάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε και διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκε η εκτίμηση ότι επαναπροσδιορίζεται ο χρόνος για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας ελληνικής κυβέρνηση και δανειστών, με απώτατο όριο την αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά τα 2 δισ. των εντόκων γραμματίων που θα πρέπει να ανανεωθούν τον Ιούνιο.
    Οι εξελίξεις αυτές ακολούθησαν την συνάντηση του Ι. Δραγασάκη και του Ευκλ. Τσκαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της Τρίτης στην Φρανκφούρτης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά του σημειώματος που είχε εκδοθεί λίγο νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου και περιέγραφε ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και διαστάσεις απόψεων μεταξύ των δανειστών.
    Κάτι τέτοιο όμως δεν προέκυψε από την συνάντηση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.
    Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία παρουσιάστηκε ως «κοινή δήλωση», οι κκ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ και Αλ. Τσίπρας κατέγραψαν «την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Η επιλογή της ορολογίας είναι χαρακτηριστική, καθώς για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται και χρησιμοποιεί τον όρο «αξιολόγηση»......tovima.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin