Thursday, May 28, 2015

«Ένα Grexit δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ» (Christine Lagarde)

«Η έξοδος της Ελλάδας είναι μία πιθανότητα», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τονίζει ότι ένα τέτοιο βήμα «δεν θα ήταν ένας περίπατος, αλλά δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ». Επισημαίνει ακόμη ότι «είναι πολύ απίθανο να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία εντός των επόμενων ημερών».

Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, «την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι», δηλώνει η κυρία Λαγκάρντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και προσθέτει ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. 

  • Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων.
«Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την μη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.

H Λαγκάρντ εξέφρασε την απαισιοδοξία της για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς όπως είπε «αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι ίσως είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Μάρεϊ από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος: “Αυτή την στιγμή που μιλάμε αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει” .

“Δεν έχει υποβληθεί αίτημα αναδιάταξης” των δόσεων ώστε να καταβληθούν συγκεντρωμένες στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε ο Μάρεϊ. Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί μία ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, ενώ στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση. Το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ορθό και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ενώ η αξιολόγησή του πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, είπε ακόμη ο Μάρεϊ.

Όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο “κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο”, επισήμανε επιπλέον ο Μάρεϊ. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη, σημείωσε ο Μάρεϊ.

“Οποιαδήποτε χώρα δεν τιμά τις δεσμεύσεις της προς το Ταμείο κηρύσσεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών και δεν αποκτά πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ”, πρόσθεσε ο Μάρεϊ.

Προειδοποίηση από τον οίκο Moody's

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σηματοδοτούσε μία επιστροφή στην κρίση χρέους του 2012, αλλά θα δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν μόνιμη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναλύτρια του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

«Δεν θεωρούμε ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν χωρίς συνέπειες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του οίκου για τον κίνδυνο χωρών, Κάτριν Μιλμπρόνερ. «Μία έξοδος της Ελλάδας θα άλλαζε το πρόσωπο και τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι μόνιμη και θα προέκυπτε ότι δεν είναι», δήλωσε η Μιλμπρόνερ, προσθέτοντας ότι θα υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης στην Πορτογαλία σε περίπτωση ενός Grexit. 

  [imerisia.gr]
28/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Περιορισμένη χαρακτηρίζουν κοινοτικές πηγές την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα επαναληφθούν αύριο, ενώ σημειώνουν ότι μία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη....

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αποτίμηση της πορείας των διαβουλεύσεων για τα ελληνικά οικονομικά ζητήματα.

    Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

    Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

    Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
    Πηγή: ΑΜΠΕ
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  2. IWF-Chefin Lagarde.....„Grexit ist eine Möglichkeit“....

    Kein Spaziergang, aber auch nicht das Ende des Euro: IWF-Chefin Christine Lagarde schließt einen Grexit nicht mehr aus. Wenn die Europäer eine Staatspleite verhindern wollten, müssten sie selbst Vorkehrungen treffen....handelsblatt.com

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin