Wednesday, May 6, 2015

Ολα δείχνουν συμφωνία - ανάσα για την ελληνική οικονομία

Μεγάλη ανατροπή σκηνικού λίγο πριν από τη ρήξη με τους δανειστές. Τα τελεσίγραφα που έστειλαν οι δανειστές, ο χρόνος που πίεζε αφόρητα, το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και ο κίνδυνος πιστωτικής ασφυξίας με μια αρνητική απόφαση της ΕΚΤ, φαίνεται να οδήγησε τις δύο πλευρές σε σύγκλιση.

Η ανακοίνωση των Θεσμών, αλλά και η κοινή δήλωση των κ. Τσίπρα και Γιούνκερ με την οποία άνοιγε επίσημα το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ανέτρεψψαν αίφνης τα δεδομένα φέρνοντας χαμόγελα αισιοδοξίας ότι στις 11 Μαίου θα οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

Οπως αναφέρεται: «Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.»

Οι τρεις θεσμοί διέψευσαν παράλληλα τις πληροφορίες για «διάσταση απόψεων» μεταξύ τους, απαντώντας εμμέσως έτσι στους ισχυρισμούς της Αθήνας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.

«Κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη» συμπληρώνουν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποσκοπεί σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της Επιτροπής, σήμερα στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.

Είχαν προηγηθεί επίσης δηλώσεις και από τη Γερμανία ότι η Αγκ. Μέρκελ εργάζεται ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και μεταρρυθμίσεις. Επίσης, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συμφωνήσει σήμερα, Τετάρτη, σε νέα αύξηση -όχι όμως μεγάλη- του ορίου του ELA, προβλέπουν πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων.

Τα θετικά αυτά νέα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήρθαν τη στιγμή που η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει σχετικά με τη ρευστότητα μέσω ELA.

Με Γιούνκερ

Πριν από αυτή την κοινή δήλωση είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

  • Στην κοινή τους δήλωση καταγράφεται η πρόοδος πως έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

  [imerisia.gr]
6/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin