Thursday, May 14, 2015

Ανησυχία Κοτζιά - Μογκερίνι για την ένταση στην ΠΓΔΜ

Την κοινή τους ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ΠΓΔΜ και για τα περιστατικά βίας που έχουν προκαλέσει τριβές με γειτονικά κράτη, συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι,
στην Αττάλεια, στο περιθώριο της συνοδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου την Τεταρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας, οι συμμετέχοντες αποδεχόμενοι τη σχετική πρόσκληση-παρότρυνση του οικοδεσπότη, Τουρκου Υπ Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβουσογλου, τραγούδησαν για την ειρήνη το “We are the World‘. Μάλιστα, πρώτος ανταποκρίθηκε ο Ελληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, και ακολούθησαν οι υπόλοιποι.

Η ένταση στην ΠΓΔΜ, που όπως είναι φυσικό απασχολεί όλα τα γειτονικά κράτη, εξετάσθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μιτόβ. Η Σόφια ενίσχυσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης και των τελευταίων βίαιων περιστατικών στο Κουμάνοβο, αλλά και έναντι της διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην ΠΓΔΜ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα Ενέργειας έναντι και των επιλογών που θα γίνουν το προσεχές διάστημα σχετικά με την κατασκευή αγωγών μεταφοράς αερίου, ενώ συζητήθηκε επίσης η διασυνοριακή διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νέστου, η υπερχείλιση του Έβρου και η ανάγκη υιοθέτησης ενός αποτελεσματικότερου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας, να ενταχθούν στον Χώρο Σένγκεν.

Κυπριακό, Ουκρανία
Στη συνάντηση με την κα Μογκερίνι ο Ελληνας Υπ. Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να περιγράψει το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την επίσκεψή του το προηγούμενο διήμερο στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, και τον ομόλογό του Τσαβούσογλου. Στη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο περιβάλλον που οικοδομείται στην Κύπρο και τη θετική προοπτική που δημιουργεί η επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών.

Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα εξετασθεί η κατάσταση στα Σκόπια, αλλα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, το οποίο θα ασχοληθεί και με θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Η συζήτηση, είπε ο κ. Κοτζιάς, "αφορούσε ορισμένες πρωτοβουλίες που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προετοιμάζει για του χρόνου με την κα Μογκερίνι, η οποία τις βρήκε εξαιρετικές και θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι".

Μετανάστευση
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, «δηλώσαμε σε όλες τις συνεδριάσεις την πεποίθησή μας ότι χρειάζεται, πέρα από τα ζητήματα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ να δει τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που γίνονται στα νότια των κρατών - μελών του, να προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπινες ψυχές που χάνονται, να μελετήσει καλύτερα τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της αποσταθεροποίησης περιοχών και της ζωής των ανθρώπων πάνω από όλα. Και νομίζω ότι μετά από πολλούς μήνες προσπαθειών μου, έγινε κατανοητό ότι, πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα αποσταθεροποίησης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, που έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων αυτών των περιοχών, αλλά προοπτικά και στη ζωή των ανθρώπων στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ».

  [kathimerini.com.cy]
14/5/15

2 comments :

  1. Τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τα Σκόπια ενίσχυσε η Βουλγαρία..

    Τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τα Σκόπια ενίσχυσε η Βουλγαρία, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα και τα τελευταία γεγονότα στο Κουμάνοβο.Ο βουλγαρικός στρατός είναι στα σύνορα, έτοιμος αν η κατάσταση επιδεινωθεί, δήλωσε, χθες, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ τόνισε ότι παρακολουθούν τα γεγονότα με ανησυχία....ethnos.gr
    14/5/15

    ReplyDelete
  2. Άκαρπη η πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ...

    Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ για την πολιτική κρίση στη χώρα. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες την προσεχή Δευτέρα.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας θα καθοριστεί το πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων, το οποίο δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί στις συνομιλίες της Πέμπτης.

    Ο Ζάεβ επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές.

    Στη συνάντηση παρέστησαν οι αρχηγοί του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι.

    Παρόντες και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια, Τζέιμς Μπέιλι και Άιβο Οράβ αντίστοιχα.....http://news.in.gr/world/article/?aid=1231407894
    14/5/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin