Wednesday, May 13, 2015

Πρόταση Κομισιόν για κατανομή μεταναστών βάσει ποσοστώσεων

Την κατανομή στο εσωτερικό της ΕΕ των μεταναστών που χρήζουν ασύλου, βάσει ποσοστώσεων, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, πρότεινε σήμερα, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει να ενεργοποιηθεί, για πρώτη φορά, ο μηχανισμός επείγουσας κατάστασης για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν αιφνίδια εισροή μεταναστών, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μηχανισμό προσωρινής κατανομής στο εσωτερικό της ΕΕ των ατόμων που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, μέχρι τα τέλη του 2015 θα προτείνει ένα μόνιμο, κοινό σύστημα της ΕΕ που θα διέπει την μετεγκατάσταση (relocation) σε επείγουσες καταστάσεις αιφνίδιας εισροής μεταναστών.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή προτείνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης (resettlement) που θα παρέχει 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη μέλη για εκτοπισμένους που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη. Τo πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016.

Παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, ότι με αυτόν τον τρόπο θα οργανωθεί «μια δίκαιη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε άλλα κράτη μέλη».

Ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι τόσο η μετεγκατάσταση, όσο και η επανεγκατάσταση των μεταναστών, θα βασίζονται σε ένα σύστημα ποσοστιαίας κατανομής που θα διέπεται από «αντικειμενικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα κριτήρια». Τα κριτήρια είναι ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το συνολικό ΑΕΠ, ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, αφενός μεν αντιμετωπίζει τους διακινητές και τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, αφετέρου δε προστατεύει τους πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, εκτός από το πρόγραμμα επανεγκατάστασης και τη νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, και τη συμβουλευτική καθοδήγηση για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

«Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτή την ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη.», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού. «Υπάρχει κοινή ευθύνη. Ελπίζω ειλικρινά ότι τα κράτη μέλη θα κάνουν το καθήκον τους ώστε να γίνουν οι προτάσεις που περιέχονται στην Μεταναστευτική Ατζέντα πραγματικότητα», κατέληξε ο Επίτροπος Μετανάστευσης. 

 [kathimerini.com.cy] 13/5/15

2 comments :

  1. Immigration: Bruxelles prône une répartition des demandeurs d’asile...

    La commission européenne entend mettre en place un système imposant à chaque pays des quotas dans l'accueil des migrants.

    « La clef de répartition serait en fonction du PIB de chaque pays, de leur population, de leur taux de chômage et du nombre de réfugiés déjà installés », a déclaré Dimitris Avramopoulos, le commissaire européenne à l’immigration en présentant aux journalistes un projet d’instauration de quotas pour deux prochaines années.

    Le plan d'action adopté mercredi par la Commission européenne veut éviter les embarquements, secourir les migrants qui ont pris la mer et gérer leur accueil à leur arrivée dans l'Union européenne. Mais certaines dispositions, notamment l'instauration de quotas, suscitent l'hostilité....fr.sputniknews.com
    13/5/15

    ReplyDelete
  2. Η Ουγγαρία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο νέο σύστημα της κατανομής των μεταναστών με ποσόστωση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προτείνεται από τις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν...

    Την Τετάρτη η ΕΕ ανακοίνωσε το σχέδιό της για μια δικαιότερη κατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών-μελών της αλλά και την πρόθεσή της να δεχτεί άλλους 20.000 πρόσφυγες.

    "Η Ουγγαρία, σε καμία περίπτωση δεν πρόκεται να δεχτεί τέτοιους πρόσφυγες με βάση την απόφαση της ΕΕ", είπε ο Γιάνος Λάζαρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    "Η ουγγρική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει" αυτήν την εξέλιξη, πρόσθεσε ο Λάζαρ.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Πηγή:www.capital.gr
    14/5/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin