Wednesday, April 15, 2015

ΔΝΤ: Το Grexit θα ήταν φοβερό πράγμα για την Ελλάδα

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, κάτι που είναι πρόθεση και της Ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του Ταμείου.



Αναφερόμενος ωστόσο στο ενδεχόμενο Grexit, και τις συνέπειες του, σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βινιάλ προειδοποίησε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη «θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

«Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να συνθέσουμε ένα σύνολο μέτρων πολιτικής, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε.

Το στέλεχος του Ταμείου προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούνται οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit στη ζώνη του ευρώ, καθώς θα υπήρχε θέμα εμπιστοσύνης, όμως -τόνισε- ότι πλέον «βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα, λόγω των ενισχύσεων του θεσμικού πλαισίου.»

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ΔΝΤ σημειώνει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ώστε το Ταμείο να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, «αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο θεωρώντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζεται για να έχουν αίσιο τέλος (οι συζητήσεις) εν ευθέτω χρόνω».

Πληροφορίες ανταποκριτών από την Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί, για το Ταμείο, το χρονοδιάγραμμα του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Την ίδια ώρα, έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει ότι αν η Ελλάδα λάβει όλα τα μέτρα του προγράμματος, τότε το 2020 το χρέος της χώρας θα είναι στα όρια του ορίου βιωσιμότητας στο 124,4% του ΑΕΠ (από 120%).

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του Tαμείου τελούν υπό αναθεώρηση, καθώς θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. 

  [kathimerini.com.cy]
15/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin