Saturday, April 4, 2015

Συστάσεις από Σουλτς και Γκάμπριελ σε Τσίπρα για την επίσκεψη στη Μόσχα

Την αντίδραση πολλών Γερμανών πολιτικών έχει προκαλέσει η είδηση της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Οι Γερμανοί «σηκώνουν» πολύ το θέμα παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και κάνοντας συστάσεις, στα όρια της απειλής, στον πρωθυπουργό για την προσέγγισή του με τον Β. Πούτιν.


Να μη δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Διαφορετική άποψη εκφράζει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.

Με τη λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε αρχίσει ο (Αλέξης) Τσίπρας να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» και τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».

«Ταξίδι στη Ρωσία: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σούλτς προειδοποιεί τον Τσίπρα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Μάρτιν Σούλτς απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Έλληνα πρωθυπουργό ενόψει του ταξιδιού του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τετάρτη.
"Η Ελλάδα ελπίζει στη βοήθεια της Μόσχας. Στις 9 Απριλίου πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ. Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα καταβάλει το ποσό" γράφει το Spiegel και σημειώνει πως μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή στο ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Ρωσία.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.


Φαίνεται πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί... αναστάτωση στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο αυτό ο Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έσπευσε να... νουθετήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να του ζητήσει, σε μάλλον αυστηρό τόνο, να μην στραφεί για βοήθεια στη Ρωσία και να μην βάλει σε κίνδυνο την κοινή ευρωπαϊκή στάση!

Το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του Σουλτς στη Hannoverschen Allgemeinen Zeitung όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλεσε απαράδεκτο το ενδεχόμενο να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας σε κίνδυνο τις σχέσεις του με την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για μια ρωσική βοήθεια και καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην αποξενωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, δήλωσε ο Σούλτς και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Spiegel πως θα ήταν απαράδεκτο από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποθέτει πως θα βάλει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική σε κίνδυνο με αντάλλαγμα τη βοήθεια από τη Ρωσία.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε εκφράσει και ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιχειρεί μεγάλη προσέγγιση με τη Μόσχα.

Το Spiegel επικαλείται και δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Κούντερ Κρισμπάουμ, που επίσης είχε επικρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη στη Ρωσία. "Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε είναι σε λάθος πλευρά. Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα", είπε.

Το δημοσίευμα τονίζει πως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη επίσκεψη ξένου διπλωμάτη που δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ.

Ο Γκάμπριελ
Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».
«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η ΕΕ και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.
   [imerisia.gr]
4/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin