Friday, April 24, 2015

Συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τα Σκόπια

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) συζητούν η Αθήνα και τα Σκόπια, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
 
 «Τον ενημέρωσα», είπε ο κ. Κοτζιάς, «για τις συζητήσεις που κάνουμε για τα ΜΟΕ. Οπως γνωρίζετε είχα δει στη Ρίγα πριν από ένα μήνα περίπου τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM, και του είχα προτείνει να προχωρήσουμε σε ΜΟΕ. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση τελικά η γείτων χώρα συμφώνησε σε μία τέτοια συζήτηση. Στη Βουδαπέστη που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες συζητήσαμε την ανταλλαγή καταλόγου ΜΟΕ και υπάρχει όπως μετελήσαμε τιος τελευταίες μέρες μία σύμπτωση σε ορισμένα σημεία, που μπορεί να είναι η αφετηρία για ένα τέτοιο διάλογο».

Ο Ελληνας υπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Νίμιτς ότι «εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το διάλογο και του ανέφερα το γεγονός ότι ουσιαστικά πίσω από το όνομα κρύβεται ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θέλουμε, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης».

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Μπαν κι Μουν συζήτησαν εκτεταμένα για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται απο την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.

«Διαπιστώσαμε», είπε ο Ελληνας υπουργός, ότι «είναι ένα ζήτημα που η δική μας κυβέρνηση το έθεσε απο την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, (και τότε) παραξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμανα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους από τα κύματα μετανάστευσης και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πούν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω αυτά (τα κυματα στην Ευρώπη). Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε», είπε και πρόσθεσε:

«Διατύπωσα την πρόταση στον ΓΓ του ΟΗΕ να στηρίξει ο ΟΗΕ που έχει δικούς του θεσμικούς μηχανισμούς την ΕΕ περισσότερο με την πείρα και τα μέσα που διαθέτουνε στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Επίσης του ανέφερα και του εξήγησα την πρωτοβουλία που παίρνουμε για την προστασία των Χριστιανικών κοινοτήτων αλλά και γενικότερα της πολυεθνικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μ. Ανατολή ως ένα στοιχείο όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουνε εμφυτευτεί εδώ και 2000 χρόνια στην περιοχή. Του έκανα και ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση ικανών Ελλήνων και πανεπιστημιακών που έγινε ευμενώς αποδεκτή και μπορώ να πώ ότι είμαι ευχαριστημένος και από αυτήν την πλευρά».

Αναφορικά με τα θέματα των αγωγών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «από τον ειδικό απεσταλμένο (των ΗΠΑ) για τα ενεργειακά, μας υπόθηκε ότι θα μας φέρει μια πολύ δημιουργική και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου και ελπιζω να έχει συμπεριλάβει στην πρόταση που μας φέρνει και τα σημεία που υπενθύμισα στον συνάδελφο μου Τζόν Κέρι».

Αναφερόμενος στις επισκέψεις του στην Ούασιγκτον και τη ΝΥ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ήταν πιο δημιουργική και παραγωγική απ' ότι θα περιμέναμε με βάση τις παλαιότερες μας εμπειρίες και νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε από πάρα πολλές πλευρές προτάσεις να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας αλλά και στο πέρασμα των απόψεων μας σε διεθνεις οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και ο οργανισμός ΗΕ».

Μιχάλης Ιγνατίου
 [ethnos.gr]
24/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin