Sunday, April 5, 2015

Β. Φάιμαν: Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε μια διαδικασία μάθησης

Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική που προσανατολίζεται στις χρηματαγορές, αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο καγκελάριος, ο οποίος επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί στην Ελλάδα μια «έντιμη ευκαιρία» -γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται ιδιαίτερα από την πλευρά της εφημερίδας- διευκρινίζει στη συνέντευξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν είναι «μάγοι» και παρ' όλη την κριτική που τους ασκείται δεν επιτρέπεται να ξεχνά κανείς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα.

Κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε τα προβλήματα, και στο θέμα της επαγγελματικότητάς της βρίσκεται ακόμη σε μια διαδικασία μάθησης, υποσχέθηκε πάρα πολλά πιστεύοντας ίσως ότι μπορεί να τα τηρήσει και πολλοί που διαπραγματεύονται μαζί της στις Βρυξέλλες ή την Αθήνα έχουν συχνά την εντύπωση ότι απέναντί τους δεν έχουν πολιτικούς αλλά καθηγητές πανεπιστημίων σε μια πανεπιστημιακή παράδοση.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τι νόημα έχει «το να θέλει ο κύριος Σόιμπλε να αποδείξει ότι είναι ένας τέλειος επαγγελματίας και ότι οι άλλοι στην ελληνική κυβέρνηση είναι αρχάριοι» διότι αυτό δεν λύνει με κανέναν τρόπο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρώπων στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε ότι εμείς είμαστε τόσο καλοί, όταν την ίδια στιγμή η Νότια Ευρώπη κατρακυλά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η κοινή Ευρώπη υπάρχει όταν ο γείτονας δεν πεινάει» τονίζει χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

Οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα αλλά αυτό πρέπει να γίνει και από τους υπουργούς Οικονομικών και το υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος, στέλνοντας ταυτόχρονα τη σαφή προειδοποίηση ότι «δεν θα αφήσουμε να διαμελιστεί η Ευρώπη από τον κόσμο της χρηματαγοράς, ο οποίος, δυστυχώς, σε αντίθεση προς εμάς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, είναι άριστα δικτυωμένος διεθνώς».

«Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και να επιτρέπουμε μερικές φορές στις χώρες να μην τηρούν όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όταν μπορούν να μας πείσουν ότι χρειάζονται τα χρήματα, για παράδειγμα για επενδύσεις στο μέλλον, και όλα αυτά να γίνονται χωρίς να ζητάμε την άδεια των χρηματαγορών» προσθέτει.

Με πρωτοφανή κατηγορηματικό τρόπο ο Αυστριακός καγκελάριος ζητάει στη συνέχεια «να πάρει επιτέλους και πάλι η πολιτική τα πράγματα στα χέρια της και να μην περιμένει να παίρνει κάθε πρωί στα χέρια της τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για να δει τι λένε οι αγορές».

Τέλος, και πάλι σε σχέση με την Ελλάδα, ο καγκελάριος πιστεύει, όπως τονίζει, «σε μια ευκαιρία πέρα από την 9 η Απριλίου, την 9 η Μαΐου, ή την 9 η Ιουνίου, αλλά θα υπάρχουν πολύ συχνά μεγάλοι κίνδυνοι και το μέλλον της Ελλάδας θα βρεθεί ακόμη μερικές φορές σε δοκιμασία».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 [in.gr]
5/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


----
2012

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin