Sunday, April 26, 2015

Μουσταφά Ακιντζί ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό

Πέντε χρόνια μετά την πτώση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι Τουρκοκύπριοι γυρίζουν σελίδα και εκλέγουν νέο ηγέτη. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναλαμβάνει τα ηνία της κοινότητας του σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (ώρα 19.55), με καταμετρημένους «ψήφους» από τα 678 εκ των 691 «εκλογικών κέντρων», τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρω των «προεδρικών εκλογών» έχουν ως εξής:

Μουσταφά Ακιντζί: 60,38%

Ντερβίς Έρογλου: 39,62%

Το ποσοστό συμμετοχής στην σημερινή «εκλογική» αναμέτρηση είναι 64,15%. Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή σημειώνεται μικρή άνοδο στο ποσοστό της συμμετοχής. Ωστόσο, παρά την εντατική εκστρατεία του στρατοπέδου του κ. Έρογλου, πολλοί Τουρκοκύπριοι επιλέγουν την αποχή από την διαδικασία της ανάδειξης του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του κ. Ακιντζί έχουν αρχίσει ήδη. Από την Αμμόχωστο μέχρι την Λευκωσία και την Κερύνεια, χιλιάδες οπαδοί βρίσκονται στους δρόμους και πανηγυρίζουν την μεγάλη νίκη.

Στο στρατόπεδο της Δεξιάς επικρατεί σιωπή και λύπη. Τα στελέχη της ηγεσίας των Δεξιών κομμάτων καταβάλλουν προσπάθειες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ο κύκλος του κ. Έρογλου εξακολουθεί να εκφράζει εκνευρισμό με το σκεπτικό ότι διάφορες μερίδες της Δεξιάς δεν υποστήριξαν την «υποψηφιότητα» του απερχόμενου ηγέτη της κοινότητας.

Στον δεύτερο γύρω των «εκλογών» υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη δημοσιογραφική κάλυψη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τον ξένο τύπο. Το αποτέλεσμα των «εκλογών» μεταδίδεται με έκτακτα δελτία από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας;

Ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας κατάγεται από την Λεμεσό. Την δεκαετία 80’ «εκλέχθηκε» στο αξίωμα του «δημάρχου της Λευκωσίας» με την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής Αριστεράς. Ξεχώρισε με την υποστήριξη, την οποία παρείχε στο σχέδιο του κοινού αποχετευτικού συστήματος της Λευκωσίας. Υπήρξε πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Σήμερα, το εν λόγω κόμμα συνεχίζεται την διαδρομή του στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ως Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Μέχρι το 2015 συμμετείχε σε διάφορες «εκλογές» δίχως να σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία. Αυτή η εικόνα άλλαξε στις πρόσφατες «δημοτικές εκλογές». Η «εκλογή» του Μεχμέτ Χαρμαντζί στο αξίωμα του «δημάρχου της Λευκωσίας» άλλαξε τα δεδομένα για την πολιτική ζωή του κ. Ακιντζί. Εκείνη την περίοδο λήφθηκε η τελική απόφαση για συμμετοχή στις «προεδρικές εκλογές» του 2015. Στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης συμμετείχε ως «outsider». Ωστόσο, εξαιτίας της μεγάλης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, την οποία βιώνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο κ. Ακιντζί κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρω της αναμέτρησης. Στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί αποδίδει σημασία στον δικοινοτικό διάλογο και δίνει έμφαση στην εμπλοκή του λαού στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου στους κατοίκους της γιατί πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει ένδειξη καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού. Σε πρόσφατη ομιλία του επεσήμανε ότι με τη λύση του Κυπριακού, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
------------
Ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα, πλατεία Σαράϊ
Όλοι αναμένουν τις πρώτες δηλώσεις του Μ. Ακινζί. Ο ίδιος παραμένει στην οικία του αυτήν την ώρα σύμφωνα με πληρφορίες της 'Κ'.

Πέντε χρόνια μετά την πτώση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι Τουρκοκύπριοι γυρίζουν σελίδα και εκλέγουν νέο ηγέτη. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αναλαμβάνει τα ηνία της κοινότητας του σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (ώρα 19.30), με καταμετρημένους «ψήφους» από τα 506 εκ των 691 «εκλογικών κέντρων», τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» έχουν ως εξής:
Μουσταφά Ακιντζί: 60,51%
Ντερβίς Έρογλου: 39,49%

Το ποσοστό συμμετοχής στην σημερινή «εκλογική» αναμέτρηση είναι γύρω στο 64,04%. Παρά την εντατική εκστρατεία του στρατοπέδου του κ. Έρογλου, πολλοί Τουρκοκύπριοι επιλέγουν την αποχή από την διαδικασία της ανάδειξης του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του κ. Ακιντζί έχουν αρχίσει ήδη. Από την Αμμόχωστο μέχρι την Λευκωσία και την Κερύνεια, χιλιάδες οπαδοί βρίσκονται στους δρόμους και είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν την μεγάλη νίκη.

Στο στρατόπεδο της Δεξιάς επικρατεί σιωπή και λύπη. Τα στελέχη της ηγεσίας των Δεξιών κομμάτων καταβάλλουν προσπάθειες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ο κύκλος του κ. Έρογλου εξακολουθεί να εκφράζει εκνευρισμό με το σκεπτικό ότι διάφορες μερίδες της Δεξιάς δεν υποστήριξαν την «υποψηφιότητα» του απερχόμενου ηγέτη της κοινότητας.

Στον δεύτερο γύρω των «εκλογών» υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη δημοσιογραφική κάλυψη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τον ξένο τύπο. Το αποτέλεσμα των «εκλογών» μεταδίδεται με έκτακτα δελτία από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. 

 Του Νίκου Στέλγια
 [kathimerini.com.cy]
26/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Cypriot Spokesman: We welcome the choice of Akinci as Turkish Cypriot leader...

    The Republic of Cyprus welcomes the choice of Mustafa Akinci as the leader of the Turkish Cypriot community, a man who through his public discourse and his declarations has referred to the need for reunification of the country, Government Spokesman Nicos Christodoulides has told CNA. Christodoulides, who was asked by CNA to comment on the result of today`s vote in the Turkish occupied areas of Cyprus, said that Cyprus President Nicos Anastasiades “has just had a telephone communication with Mr Akinci, during which he congratulated him.” Both leaders, he added, “expressed the wish to work for the reunification of our country.” Christodoulides said that the Republic of Cyprus “welcomes the choice of Mr Akinci as the leader of the Turkish Cypriot community, a man who through his public discourse, his declarations, has referred to the need for the reunification of our country.” The Government Spokesman expressed the hope that “through a sincere and substantial dialogue with the active involvement of Turkey those conditions which will allow us to be optimistic that the occupation can come to an end and our country can truly be reunified will be created.” President Anastasiades suspended his participation in the peace talks aiming to reunite the island, which has been divided since the 1974 Turkish invasion, following a Navigational Telex or NAVTEX, issued by Turkey in October last year, as Turkish seismic research vessel “Barbaros” violated the Republic’s Exclusive Economic Zone. The Turkish NAVTEX, that was renewed in January 2015, expired on April 6 and Barbaros left Cyprus` EEZ. UNSG Special Adviser for Cyprus Espen Barth Eide announced on April 7 that UN-backed talks are expected to resume within weeks following the election in the occupied areas of the leader of the Turkish Cypriot community today.
    parikiaki.com
    27/4/15

    ReplyDelete
  2. Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί...

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο "Πρωινό Δρομολόγιο" του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδεχομένως να έχει και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να διευθετήσουν την ημερομηνία της συνάντησης.
    Είπε επίσης ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά θα γίνει γενικότερη συζήτηση για το πώς θα αρχίσει ο διάλογος και η πρόθεση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
    Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η μόνη πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη.
    Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά μέτρα που υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ή οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
    Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να ανακοινώσει μονομερώς ορισμένα μέτρα, πριν ή μετά από τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ακιντζί.
    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι στόχος των μέτρων είναι η ενίσχυση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
    riknews.com.cy
    27/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin