Wednesday, April 8, 2015

Υποβαθμίζει τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ ο Άιντα

Ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ανακοινώσεις ότι οι συνομιλίες επαναρχίζουν αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ταράζει τα νερά με μια δήλωσή του που αγγίζει τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ειδικός Σύμβουλος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, και κληθείς να εξηγήσει γιατί μιλά για κρίση υδρογονανθράκων και ότι δεν είναι δικαίωμα μιας χώρας να προβεί σε έρευνες εντός της δικής της ΑΟΖ, ο κ. Αίντα απάντησε λέγοντας πως για το θέμα αυτό υπάρχουν δύο διαστάσεις.

“Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαστάσεις σε αυτό. Υπάρχει μια νομική διάσταση, η οποία είναι πολύ έντονη στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα όπως όλες οι χώρες και μπορεί να καθορίσει ποια είναι η οικονομική της ζώνη. Και να πούμε την αλήθεια, κανείς δεν την έχει αξιοποιήσει. Είναι θέμα σε ποιο βαθμό πραγματικά έγινε παραβίαση, γιατί πολλές χώρες δεν βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση, εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη.  Γιατί η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή. Βασικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε εκεί εκτός από το να λαμβάνει πόρους. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ τεχνικό θέμα”, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση, η οποία είναι το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. “Και δεν μπορεί μια πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που θα έχουν κάποιου είδους επίδραση για πάντα πάνω σε όλους, χωρίς να συμβουλεύεται η μια την άλλη πλευρά. Έτσι, υπάρχει ένα νομικό επιχείρημα και ένα πολιτικό επιχείρημα. Και αυτό δείχνει πραγματικά πόσο βαθύ είναι το κυπριακό πρόβλημα. Ουσιαστικά υπάρχει μια διαμάχη του τι είναι το Κυπριακό. Είναι ένα απαχθέν κράτος (hijack state) ή μέρος της χώρας είναι υπό κατοχή; Και γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μια πλήρης συμφωνία σχετικά με αυτό. Αλλά μπορείτε να συμφωνήσετε για το πώς θα επανενώσετε τη χώρα. Έτσι, η κρίση υδρογονανθράκων στην ουσία απεικονίζει τις μεγάλες διαφωνίες της όλης αντίληψης του τι είναι το Κυπριακό”, κατά τον κ. Άιντα.

Κατά τον κ. Άιντα η «κρίση των υδρογονανθράκων» στην ουσία απεικονίζει τις μεγάλες διαφωνίες της όλης αντίληψής του, τι είναι το κυπριακό.

Ο Ειδικός Σύμβουλός του Γ.Γ. είπε ότι πραγματικά εμπιστεύεται τον Αναστασιάδη και τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον που όλοι μπορούμε να δούμε. Διατηρώντας τις λεπτές ισορροπίες, είπε την ίδια ώρα αισθάνεται ότι υπάρχει μια πολύ έντονη επιθυμία από πολλούς στην Τουρκοκυπριακή πλευρά για να βγούν από μια πολύ περίεργη κατάσταση, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης έκανε λόγο για ανυπομονησία της διεθνούς κοινότητας, η οποία όπως είπε γίνεται, ολοένα και πιο εμφανής σε όλες τις πλευρές. «Υπάρχει ένα αίσθημα» επισήμανε, «ότι δεν μπορεί να αφεθεί περαιτέρω να μην υπάρχει λύση».

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τις επαφές Άιντα
Στις δηλώσεις και στις επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντούζαρικ κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντούζαρικ αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου του κ. Άιντα, στη Λευκωσία, κατά την οποία ο κ. Άιντα δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για μια γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις εκλογές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο κ. Ντούζαρικ σημείωσε ότι, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Άιντα είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Ντούζαρικ, ο κ. Άιντε απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες και ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι το 2015 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά και ελπίζει ότι θα είναι μια αποφασιστική χρονιά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Άιντα ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η απουσία λύσης και ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε στρατηγικά και να καταλάβουμε ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

 [kathimerini.com.cy]
8/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

---

1 comment :

  1. Σε αυστηρότατα διαβήματα έχει ήδη προβεί η Λευκωσία προς τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για αναφορές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων...

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει την απογοήτευσή της και να σημειώσει ότι θεωρεί αυτές τις αναφορές ατυχείς και απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας.
    Ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε αναφέρει ότι "κάποια κράτη δεν θεωρούν ότι οι σεισμικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους αποτελούν παραβίαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών". Αναφέρθηκε επίσης σε ερμηνείες που υπάρχουν για το κυπριακό πρόβλημα ευρύτερα και για το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις και ερμηνείες δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και ο κ. Άιντα, ως εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις του διεθνούς οργανισμού.
    Ειδικότερα, στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι η "κρίση των υδρογονανθράκων", όπως χαρακτήρισε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, "απεικονίζει στην ουσία τις μεγάλες διαφωνίες της όλης αντίληψης του τι είναι Κυπριακό. Ανέφερε επίσης ότι δεν επικεντρώνεται σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γιατί ο ίδιος εστιάζει την προσοχή του στην ουσία των συνομιλιών.
    Πηγή: ΓΤΠ, ΚΥΠΕ
    riknews.com.cy
    8/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin