Saturday, April 4, 2015

Υπέγραψαν εξοπλιστικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολ. με την αμερικανική Lockheed εν μέσω κρίσης και σεναρίων για στάση πληρωμών. - Απάντηση ΥΠΕΘΑ

Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από χρόνια, υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες η παρούσα κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα με την αμερικανική εταιρεία Lockheed η οποία πήρε προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων ενώ η συμφωνία είναι για 500 εκατ. δολ.

Η αποκάλυψη που κάνει το Πρώτο Θέμα προκαλεί έντονες συζητήσεις καθώς η συμφωνία έκλεισε στις 15 Μαρτίου και η απόφαση ελήφθη στο ΚΥΣΕΑ με τις υπογραφές του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου.

Εν μέσω δηλαδή της αγωνιώδους προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση να μαζέψει ευρώ – ευρώ για να πληρώσει χρεολύσια, μισθούς και συντάξεις, παίρνοντας τα αποθεματικά Ταμείων και φορέων, αποφασίζεται η χορήγηση 45 εκατ. δολ για μια συνολική σύμβαση 500 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 15 Μαρτίου ελήφθη απόφαση του ΚΥΣΕΑ με υπογραφές πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για εκσυχρονισμό πέντε πολεμικών αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών. Ο εκσυγχρονισμός θα κρατήσει 7 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι όταν θα παραδοθούν τα αεροπλάνα θα είναι ηλικίας 42 ετών!

  • Το κόστος του προγράμματος, που έγινε με απευθείας ανάθεση, ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια.
Οπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», πρόκειται για το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από 10 χρόνια. Η έγκρισή του δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει επτά χρόνια, αφορά τον εκσυχρονισμό, τη συντήρηση και εν συνεχεία την υποστήριξη πέντε εκ των έξι αεροσκαφών τύπου Ρ-38 Οrion, τα οποία είναι ηλικίας 35 ετών. Στόχος να επιμηκυνθεί η ζωή τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων. Τα εν λόγω αεροπλάνα είναι παροπλισμένα από το 2009, καθώς το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113495539
4/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  • Απάντηση σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας περί κυβερνητικής απόφασης για πολυδάπανη αναβάθμιση παλαιών αεροσκαφών, τα οποία ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού, έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω ανακοίνωσης.


Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» γίνεται λόγος για συνολική δαπάνη 500 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση πέντε αεροπλάνων, ηλικίας 35 ετών, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Lockheed.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει ότι συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική, με «απαράβατο όρο» της ελληνικής πλευράς οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, χρησιμοποιούν πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες «τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους».

Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών, προσθέτει το υπουργείο, καθώς ο χρόνος ζωής τους παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ η Ελλάδα διαθέτει ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό και οργανωμένη μονάδα υποστήριξης...................
http://www.naftemporiki.gr/story/935637/apantisi-up-amunas-se-dimosieuma-peri-poludapanis-anabathmisis-aeroskafon-tou-nautikou

4/4/15

1 comment :

  1. Τι απαντά το Μαξίμου για τη συμφωνία 500 εκατ. δολ. με την Lockheed ...

    Απαντήσεις, αυτή τη φορά από την πλευρά της κυβέρνησης, δόθηκαν σχετικά με τη σύμβαση για εξοπλιστικά ύψους 500 εκατ. δολ. που υπέγραψε το ΚΥΣΕΑ.

    Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές:

    “Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπει τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού "P-3 Orion", έναντι 500 εκ. δολαρίων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Τα αεροσκάφη αυτά είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ [την περίοδο 1991-1992], είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση ΚΥΣΕΑ από το 2012”.

    Οι ίδιες πήγές, σημειώνουν ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία [ΕΑΒ]και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφη. “Με την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για 7 χρόνια”, αναφέρουν.

    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα αεροπλάνα "P-3 Orion" πετούσαν κανονικά μέχρι το 2009. Με απόφαση του τότε Υπουργού 'Αμυνας [Ευ. Μεϊμαράκης] τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν λόγω παλαιότητας, αν και είχαν ακόμα ώρες πτήσης...............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113496164
    5/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin