Sunday, March 1, 2015

«Ελάχιστα με ενδιαφέρει τι λένε οι Έλληνες, αλλά μένω άφωνος με τη συμπεριφορά τους»! (Wolfgang Schäuble)

Νέες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους αλλά και έντονη ενόχληση για τη συμπεριφορά της Αθήνας που τον αφήνει «άφωνο» κάνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


«Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες» προειδοποίησε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή μου θα τής έλεγα: Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και… και… και…»» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρότι ο Γερμανός υπουργός δήλωσε στο ZDF ότι «τον ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες», πρόσθεσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα με αφήνει άφωνο, γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα»

Μιλώντας και στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει την τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον.

Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα υπέβαλε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει ως τα τέλη του Ιουνίου στο Eurogroup, που τον ενέκρινε, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Ο Σόιμπλε είπε ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.

«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», είπε ο Σόιμπλε.

Χθες Σάββατο η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι εξετάζει το πώς θα γίνει η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξηγώντας ότι αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών για την καταβολή οφειλών στους διεθνείς πιστωτές.
  • Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε: αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».

Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα την Παρασκευή, αλλά πολλοί στο Βερολίνο εξέφρασαν οργή διότι η Αθήνα ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μια «δημιουργική ασάφεια» ώστε να εξασφαλίσει ένα περιθώριο από τους εταίρους τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ προχθές δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».


Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.

   [crashonline.gr]
1/3/15
--
-
 ---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin