Wednesday, March 25, 2015

Δεν έλαβε απόφαση το EuroWorking Group για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ

Δεν έλαβε απόφαση το EuroWorking Group για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.

Αν και η Αθήνα ανέμενε να «ξεκλειδώσει» η επιστροφή των χρημάτων, κοινοτικές πηγές σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ χρειαζόταν ομοφωνία, κάτι που όπως φαίνεται τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Το 1,2 δισ. ευρώ, χρήματα που καταβλήθηκαν "εκ παραδρομής" στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έδινε ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Εξάλλου, χθες, Τρίτη, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η χώρα ξεμένει από ρευστότητα ώς τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Εάν όλα πάνε κάλα, το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για τη σταδιακή εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα. Πρώτα αναμένεται να εισρεύσουν τα 1, 9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, ενώ σταδιακά θα δίνονται και τα χρήματα της δόσης που εκκρεμούν από την πέμπτη αξιολόγηση.


Αντίθετο το Βερολίνο
«Δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αναφερόμενος στο ποσό του 1,2 δισεκ. ευρώ που διεκδικεί το ΤΧΣ από τον EFSF.

«Ο EFSF διέθεσε στην Ελλάδα πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία ήταν θετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση αυτών των πόρων. Στην απόφασή του το Eurogroup 20.2.15 αποφάσισε ομόφωνα αυτοί οι πόροι να επιστραφούν στον EFSF. Εκεί βρίσκονται τώρα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις και τόνισε ότι «οι πόροι που βρίσκονται πάλι στον EFSF στο Λουξεμβούργο είναι κατά την άποψή μας δεσμευμένοι για συγκεκριμένο σκοπό, διότι είχαν προβλεφθεί για την περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ επισήμανε: 


«Εγώ βλέπω τα πράγματα χωρίς συναισθηματισμούς και βλέπω μόνο τα γεγονότα. Δεν καταθέσαμε στην Μπούντεσταγκ ένα νέο ή τροποποιημένο πρόγραμμα προς ψήφιση, αλλά η Βουλή επιμήκυνε το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και του Μνημονίου το οποίο αποτελεί τη βάση του (προγράμματος). Περί αυτού πρόκειται. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει, στο πλαίσιο του ισχύοντος Μνημονίου, περιθώριο ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η ελληνική πλευρά υποβάλει προτάσεις ώστε να αντικαταστήσει ισχύοντα στοιχεία του Μνημονίου με άλλα, αυτό είναι ελεύθερη να το κάνει. Στο τέλος όμως, όταν η ελληνική πλευρά υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, χρειαζόμαστε παραταύτα ένα συνολικό πακέτο όπου στο τέλος θα "βγαίνουν" και οι αριθμοί».
    [politisnews.eu]
25/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Νέα εξέλιξη έρχεται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, που θα δίνονταν στην Ελλάδα....

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν βγει στον «αέρα», ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αυτός 0 εμπνευστής της ανάγκης να τεθεί ζήτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF.

    Ο Γιούνκερ θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει παρακαμπτήριο των στριφνών διαδικασιών αξιολόγησης. Άλλωστε ο επικεφαλής της Κομισιόν ήταν εξαιρετικά προβληματισμένος από τις πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα, οι οποίες ενισχύουν και τις πιθανότητες ατυχήματος..................http://www.crashonline.gr/νέα-στοιχεία-ποιος-ο-ρόλος-γιούνκερ-γι/

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin