Sunday, March 8, 2015

Χωρίς Κύπρο και Ελλάδα, αρχίζει αύριο το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκινά αύριο το διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ποσού πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η τράπεζα θα ξεκινήσει τις αγορές στη δευτερογενή αγορά τίτλων του δημόσιου τομέα σε ευρώ, ενώ θα συνεχίσει τις αγορές που ξεκίνησαν το 2014 τίτλων που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού και παράλληλα να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.


Η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 500 εκατομμύρια Ευρώ καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.


Οι αγορές κυπριακών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤράπεζα θα βοηθήσουν στη μείωση των αποδόσεων οι οποίες σήμερα κυμαίνονται πλησίον του 5%, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μπορεί να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές χρέους με χαμηλό κόστος δανεισμού.


Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι περισσότεροι δείκτες πραγματικού και αναμενόμενου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έχουν μετατοπιστεί προς τα ιστορικώς κατώτατα επίπεδα τους.


Έως ότου ολοκληρωθούν οι τρέχουσες αξιολογήσεις του προγράμματός τους, Κύπρος και Ελλάδα δεν μπορούν προς το παρόν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου
Πηγή: Ανδρέας Ιωσήφ, Τηλεόραση ΡΙΚ

  [riknews.com.cy]
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin