Thursday, March 5, 2015

Αισιοδοξία για ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, φέρεται να έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο Αναστασιάδη.Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ρυρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό. Την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ έθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα, το οποίο παλαιότερα είχε θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στη Φραγκφούρτη.

Εντός της ΕΚΤ υπάρχουν απόψεις, όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο η έκτακτη ρευστότητα παραχωρείται σε βραχυπρόθεσμο βάση και σε φερέγγυες τράπεζες.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 huffingtonpost.gr
5/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 comments :

  1. Η Κύπρος θα επωφεληθεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας...

    Όπως δήλωσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, χώρες όπως η Κύπρος οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από μέρους της Τρόικας ή από τους θεσμούς. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος θα επωφεληθεί άμεσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι δυστυχώς η πέμπτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λόγω του ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις ακινήτων δεν έχει εφαρμοστεί. Όταν υπάρξει θετική αξιολόγηση, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως και να επωφεληθούμε του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξήγησε. Η Διοικητής της ΚΤ είπε ότι, σύμφωνα με τις παραμέτρους του προγράμματος της ΕΚΤ, η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ καθ` όλη τη διάρκεια του προγράμματος της ΕΚΤ.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/oikonomia/item/12567-i-kypros-tha-epofelithei-otan-oloklirothei-i-aksiologisi-tis-troikas
    5/3/15

    ReplyDelete
  2. 500 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση...

    Μ.Ντράγκι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

    Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος..................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=200139
    5/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin