Sunday, March 22, 2015

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το δημοσίευμα για τον Γιώργο Κατρούγκαλο

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, για το δημοσίευμα του Βήματος ότι ως δικηγόρος έπαιρνε προμήθεια 12% για την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να κάλυψαν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όχι τη αντιπολίτευση. Και σήμερα, Κυριακή, τα κόμματα αντιδρούν με ανακοινώσεις τους.

ΝΔ
Επανερχόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης διερωτήθηκε γιατί δεν έχει αποπεμφθεί ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό. «Όπως φαίνεται, ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο. 12% το κεφάλι», σχολίασε.
«Όμως ευθύνη δεν έχει μόνο ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και η κυβέρνηση που τον καλύπτει. Όπως αποδεικνύεται το ήξεραν εδώ και καιρό και τον κρατούσαν», πρόσθεσε.
«Αντί να απολογηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση που έσπευσε βιαστικά και άκριτα να υιοθετήσει το ψευδές δημοσίευμα για τον κ. Κατρούγκαλο, ζητάει και τα ρέστα.Τη στιγμή που οι συκοφαντίες έχουν καταπέσει επιμένει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ας το καταλάβουν όμως καλά. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι δικό τους μονοπώλιο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι «η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σύντομα».
Το Ποτάμι
Υπάρχει ένα θέμα τάξεως, τονίζει το Ποτάμι. «O κ. Κατρούγκαλος υπηρετεί σε μια κυβερνητική θέση, η οποία έχει διεπαφή με το επάγγελμα που ασκούσε πριν τοποθετηθεί σ’ αυτήν. Για το ζήτημα αυτό πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, που τον επέλεξε. Να πάψουν να κρύβονται πίσω από διαδικαστικά και νομικά φύλλα συκής» τονίζεται σε ανακοίνωση.
«Πέραν, όμως, του προσωπικού θέματος υπάρχει ένα άλλο σοβαρότατο θέμα: Έχει να κάνει με το ανεπαρκές πλαίσιο, που ρυθμίζει τα ασυμβίβαστα των βουλευτών/υπουργών με τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητές τους. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου να κάνουμε έναν δημόσιο και ειλικρινή διάλογο.
Το Ποτάμι έχει μιλήσει από νωρίς για την παθογένεια του πολιτικού συστήματος, στο οποίο έχει γίνει κανόνας η αδιαφάνεια, η διαπλοκή μεταξύ κομματικής νομενκλατούρας και κρατικής εξουσίας ή μεταξύ παραγόντων της αγοράς και κρατικής εξουσίας. Δε θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να δίνει την εικόνα ότι κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη καθενός, που ανά καιρούς κατηγορείται ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία. Να δείχνει δηλαδή με το δάχτυλο σήμερα τον κ. Κατρούγκαλο και αύριο τον επόμενο και να λέει “εγώ είμαι αθώος του αίματος”. Χρωστάμε στην κοινωνία μία σε βάθος συζήτηση, που πρέπει να γίνει δημόσια, στη Βουλή, και κάθε  κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων, ασυμβίβαστων λειτουργιών και επιλογής πολιτικού προσωπικού, ιδίως σε θέσεις του σκληρού πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας».
Το Ποτάμι προτείνει:
1. Την θέσπιση κανόνων αποφυγής φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και κυβερνητικού ή πολιτικού αξιώματος. Πρέπει να μεσολαβεί ένας ελάχιστος χρόνος απεμπλοκής μεταξύ της επαγγελματικής δραστηριότητας και της ανάληψης του αξιώματος, καθώς και μεταξύ της αποχώρησης από το αξίωμα και της επανέναρξης της δραστηριότητας.
2. Πλήρη δημοσιοποίηση των εισοδηματικών στοιχείων των κυβερνητικών αξιωματούχων όχι μόνο κατά τη διάρκεια που κατέχουν το αξίωμα αλλά και για μια πενταετία μετά την αποχώρησή τους από αυτό.
Το οφείλουμε ως πολιτικοί στην κοινωνία και τη χώρα: Μόνο έτσι θα θεμελιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κράτους. Την εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πάει η χώρα μπροστά».

ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε «χυδαία συκοφαντία» τις βολές που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
«Μέσα στον εκνευρισμό του και προσπαθώντας να μετατοπίσει το θέμα της συζήτησης ο κ. Κατρούγκαλος συνηθισμένος στην εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, αλλά ασυνήθιστος στην υποχρέωση να δίνει πλήρεις και συγκεκριμένες εξηγήσεις ως υπουργός, κατηγορεί το Βήμα ότι ‘εκτελεί συμβόλαιο’ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναντίον του. Τον πληροφορούμε ότι συμβόλαια και συμφωνητικά εμείς δεν έχουμε με κανένα. Ας μη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», σχολίασε το Κίνημα.
Με αφορμή δε τα όσα υποστήριξε χθες το Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ Κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να δώσει απαντήσεις για τα εξής:
1. «Πράγματι ο κ. Κατρούγκαλος δεν εκλέχτηκε βουλευτής στις 25.1 αλλά ήταν ευρωβουλευτής από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όμως γιατί μόλις εκλέχθηκε ευρωβουλευτής έφυγε από τη δικηγορική εταιρεία που ήταν και έκανε άλλη εταιρεία;
2. Είναι πράγματι άλλο πράγμα ένα εργολαβικό δίκης να αφορά μισθολογικές αξιώσεις υπαλλήλων από το ενιαίο μισθολόγιο και άλλο να αφορά δημόσιους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Όμως πρόκειται για εργολαβικό δίκης που συνάπτεται και κατατίθεται 27.1, την ημέρα που γίνεται υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος. Και το αντικείμενο της δίκης αυτής είναι εν δυνάμει πολύ σημαντικότερο οικονομικά από τις διαθεσιμότητες γιατί μπορεί να αφορά μια ολόκληρη κατηγορία υπαγομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.
3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι έχει αναλάβει υποθέσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, όπως οι σχολικοί φυλακές, υποθέσεις που είναι εκκρεμείς. Μπορεί να πει πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει ο ίδιος με εργολαβικό δίκης ή χωρίς εργολαβικό, με αμοιβή κατά τον κώδικα περί δικηγόρων; Επίσης πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει, όχι ο ίδιος ατομικά, αλλά η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέχρι το Μάιο 2014 και πόσες η νέα εταιρεία που έκανε μετά».
ΚΚΕ
«Ο αντιμνημονιακός αγώνας δε γίνεται με ποσοστά επί δικών, δηλαδή με άμεσο οικονομικό όφελος», σχολίασε από την πλευρά του ο Ν. Σοφιανός, μέλος Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Όπως δήλωσε στο Mega, «είναι άλλο πράγμα να αναλαμβάνεις ως επαγγελματίας, ως δικηγόρος να διεκδικήσεις, απέναντι σε νόμους που πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ή τους στερούν το δικαίωμα να είναι μόνιμοι σε μια δουλειά, που δουλεύουν για χρόνια και άλλο πράγμα είναι να συμβάλεις σ’ αυτό τον 'αντιμνημονιακό αγώνα' και να εκλέγεσαι πολιτικά εισπράττοντας 10% - 12& επί της δίκης».
  http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/22/politiki-antipoliteush-gia-katrougkalo_n_6919146.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece
22/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin