Friday, March 20, 2015

Οι καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες! Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας αλλά και ότι οι καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες.

Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση των «8″ ο κ. Τσίπρας τόνισε:
«επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο: όλοι έχουμε την ίδια ανάγνωση πάνω σε αυτή τη συμφωνία». Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός αυτό που έγινε αντιληπτό από τους εταίρους είναι ότι «δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα (όπως η εφαρμογή του e mail Χαρδούβελη), ενώ όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας και τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων», ενώ
επεσήμανε ότι ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία. «Η συζήτηση για θέματα πολιτικής θα διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα θα έρχονται τα ειδικά κλιμάκια μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο ίδιος και στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στη συνάντηση με τους Ολάντ και Μέρκελ αλλά τους εκπροσώπους των Θεσμών «βάλαμε στο τραπέζι τη συμφωνία και στην ουσία την προστατεύσαμε. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να βάλουμε στις ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στέφθηκαν με επιτυχία.

«Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε»
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι «η ελληνική κυβέρνηση -παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους- και διαπραγματεύεται αλλά την ίδια στιγμή κυβερνά κιόλας. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε». Όπως είπε στόχος της κυβέρνησης είναι κερδίσει το έδαφος που χάθηκε από τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε «χθες επιβεβαιώθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος είναι να αντιμετωπιστεί από κοινού, διότι δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ήταν αποτέλεσμα ενός προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και άφησε πολύ μεγάλες πληγές». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η νομοθέτηση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι προς αυτή την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση των δράσεων για την επούλωση των πληγών». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο και από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ο οποίος έδωσε την εντολή για την ενεργοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας. Πρόκειται για το «πακέτο» των 2 δισ. ευρώ για το 2015.

«Φεύγουμε αισιόδοξοι»
«Από τις Βρυξέλλες δεν φεύγουμε απλώς αισιόδοξοι, αλλά είμαστε πεποισμένοι ότι υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Αυτό που μένει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Το κρίσιμο είναι να συνεχίσουμε στην ορθή υλοποίηση των αποφάσεων. Γι” αυτό χρειάζεται εγρήγορση και επικοινωνία με τους Θεσμούς, όμως, σε υψηλό επίπεδο».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας»
Αναφερόμενος στη ρευστότητα της ελληνικής οικονιμίας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. «Οι υποχρεώσεις μας τόσο στους πολίτες όσο και στους Θεσμούς είναι απόλυτα διασφαλισμένες. Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Οι πολίτες πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός το πρόβλημα που υπάρχει έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποπληρώνει δόσεις χωρίς να έχει λάβει χρήματα. «Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Δεν μας δημιουργεί, όμως, καμία ανησυχία».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της και σταδιακά θα αρχίσει η εκροή χρημάτων, είτε αυτά αφορούν στα κέρδη κεντρικών τραπεζών που ανήκουν στην Ελλάδα (1,9 δισ. ευρώ) ειτε χρημάτων που θα αφορούν μέρος των 7,2 δισ. ευρώ. Με αυτές τις αποφάσεις θα υπάρχει η δυνατότητα και απο την πλευρά της ΕΚΤ να ανοίξει τις στροφυγγες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
«Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα μέτρα που θα υλοποιηθούν θα είναι μέτρα με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μας δώσει τη δυναστότητα να έχουμε ένα θετικό πρωτογεγονές πλεόνασρμα στο τέλος του 2015, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ δεν αποκλείεται, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, τα προγράμματα της Κομισιόν να φέρουν και μεγαλύτερη ανάπτυξη.

«Θα πάψουν στην Ελλάδα να «πληρώνουν τον λογαριασμό» οι συνήθεις ύποπτοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, που θα μεταφέρουν το κόστος από συνήθη υποζύγια σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια δεν είχαν πληρώσει το μετρικό τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας «είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ τόνισε ότι «από τις 2062 υποθέσεις έχουν ελεγχθεί μόνο οι 25. Κι αυτό γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με τα συμφέροντα», ενώ εκτίμησε ότι έπεισε γι” αυτό και τους συνομιλητές του χθες το βράδυ.

«Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.
«Ψάχνουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας»
Στο μεταξύ, ερωτηθείς ποιος ευθύνεται που καθυστέρησε η υλοποίηση της συμφωνίας τις 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι υπήρχε ζήτημα κοινής ανάγνωσης, κυρίως όσον αφορά στα τεχνικά κλιμάκια. «Είμαστε μια νέα κυβέρνηση. Κι εμείς από την πλευρά μας πρέπει να βρούμε τους ρυθμούς μας. Αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά γιατί αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξανασυμβεί. Κάνουμε πραγματική διαπραγμάτευση».

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επικράτησε ζεστό κλίμα. «Με ειλικρίνεια έθεσε τα προβλήματα και υπήρξε αλληλοκατανανόηση» είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε κάτι που του είπε η κ. Μέρκελ ότι «είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά οι άλλοι για εμάς».
«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον κ. Βαρουφάκη»
Πάντως, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απολυτα τον υπουργό Οικονομικών. «Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, λειτουργεί συλλογικά. Δεν θα μπορούσε κανείς από τους εταίρους να μου θέσει θέμα για τον κ. Βαρουφάκη. Αυτό ειναι θέμα καθαρά εσωτερικό».

  [crashonline.gr]
20/3/15
--
-

1 comment :

  1. Kapitalflucht und Target-Salden: Griechisches Damoklesschwert über Europa...

    Immer mehr Griechen schaffen ihr Geld ins Ausland. Heimische Institute kaschieren den Kapitalabfluss, indem sie die Lücken mit EZB-Notkrediten stopfen. Das birgt nach Einschätzung von Experten ein hohes Risiko.

    Die ungelöste Griechenland-Krise hält die europäische Politik in Atem – und keiner der Beteiligten weiß, wohin letztlich die Reise geht. Immerhin will die Regierung in Athen nach den atmosphärischen Störungen der letzten Tage nun ihre Zusammenarbeit mit den Geldgebern wieder aufnehmen. Doch ist nicht absehbar, ob der Wille zur guten Tat auch den gewünschten Effekt nach sich ziehen und das Land vor der Pleite bewahren wird................http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/geldpolitik/kapitalflucht-und-target-salden-griechisches-damoklesschwert-ueber-europa/11535036.html
    20/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin