Tuesday, February 3, 2015

Διπλή «βόμβα» από Μ. Ντράγκι στα σχέδια του Γ. Βαρουφάκη (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ FT)

Μπλόκο στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είδηση που προδιαθέτει για τη στάση του Μ. Ντράγκι απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Παράλληλα, δε γίνεται δεκτό ούτε το αίτημα για επιστροφή του ποσού 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Βαρουφάκης από την Ιταλία είχε πει ότι η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, ωστόσο, θα ζητήσει να της δοθούν από την ΕΚΤ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα,» υποστηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της την τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των €15 δισεκ. κατά €10 δισεκ., όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει προτείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αντλήσει η Αθήνα 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως μια χρηματοδότηση «γέφυρα» για την στήριξη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία με τους Eυρωπαίους εταίρους.
Αλλωστε, η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει έντοκα γραμμάτια είχε αναφερθεί πολλές φορές προεκλογικά και είχε γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης με την τότε κυβέρνηση που υποστήριζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του ορίου.

«Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων στα 15 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί το αίτημα για 10 δισ. ευρώ», ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. «Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση».
Χωρίς την χρηματοδότηση από τα έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος τον Μάιο του 2010.
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113448823
3/2/15
--
-

3 comments :

  1. Η ΕΚΤ αντιστέκεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχομένως αφήνοντας την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα, αναφέρουν οι Financial Times...

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει η Αθήνα να αντλήσει €10 δισ. μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, σημειώνουν οι FT.

    Αλλά η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση του χρέους. Δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο των €15 δισ. στην έκδοση εντόκων κατά το αιτούμενο ποσό των €10 δισ., σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις.

    “Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ”, αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών.“Η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση”.

    Χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.

    Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και η ΕΚΤ. Το αίτημα του κ Βαρουφάκη σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Pierre Moscovici στην συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.

    Παράλληλα ο κος Βαρουφάκης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι έως και τον Ιούνιο ζητά το 1,9 δισ. ευρώ των επιστροφών κερδών ομολόγων που διακατέχουν κεντρικές τράπεζες (σημ. το σύνολο των εκκρεμών δόσεων της αξιολόγησης που έμεινε στην μέση είναι 7,2 δισ. ευρώ)..................http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2219457
    3/2/15

    ReplyDelete
  2. EZB lehnt kurzfristige Finanzierung Griechenlands ab...

    Ende des Monats brauchen die Griechen neue Milliarden-Gelder. Athen will seine Schulden über Geldmarktpapiere finanzieren. Die EZB stemmt sich dagegen – auch andere Vorschläge kommen nicht an.

    Im Streit über eine Lösung für das griechische Schuldendrama drückt die Athener Regierung aufs Tempo, denn Ende Februar läuft das Hilfsprogramm der Europäer und des IWF aus – und ohne eine Verlängerung wäre das hoch verschuldete Land sehr schnell knapp bei Kasse. Dazu trifft Griechenlands Finanzminister Janis Varoufakis am Mittwoch den obersten Euro-Währungshüter EZB-Präsident Mario Draghi. Griechenlands neuer Regierungschef Alexis Tsipras spricht mit EU-Kommissionspräsident Jean-Claude Juncker. Am Donnerstag ist in Berlin zudem ein Treffen Varoufakis' mit Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) geplant.

    Doch auch die geänderte Strategie der Griechen kommt nicht gut an. So ist Griechenland inzwischen von seiner Forderung nach einem Schuldenschnitt abgerückt und schlägt stattdessen mehrere Maßnahmen vor.

    Zum einen sollen auslaufende Hilfsgelder von zehn Milliarden Euro durch kurzfristig laufende Geldmarktpapiere aufgefangen werden. Zudem will Athen Forderungen des Rettungsfonds EFSF und weitere Kredite, die in der Summe rund 41 Milliarden Euro ausmachen, in Anteile an griechischen Banken umtauschen.............http://www.welt.de/wirtschaft/article137091922/EZB-lehnt-kurzfristige-Finanzierung-Griechenlands-ab.html
    4/2/15

    ReplyDelete
  3. Griechenland: EZB durchkreuzt Tsipras' Schuldenpläne ...

    Die griechische Regierung braucht Geld und will daher neue Schulden bei privaten Gläubigern machen. Die Europäische Zentralbank will den Plan nicht genehmigen.

    Es ist ein zentraler Bestandteil des Plans der griechischen Regierung, um das akute Finanzproblem zu lösen: Die Ausgabe weiterer kurzfristiger Staatsanleihen, sogenannter T-Bills, an private Gläubiger. Doch die Europäische Zentralbank (EZB) macht Regierungschef Alexis Tsipras und seinem Finanzminister Giannis Varoufakis einen Strich durch die Rechnung...........http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-ezb-verhindert-offenbar-ausgabe-weiterer-t-bills-a-1016607.html
    4/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin