Thursday, February 12, 2015

Συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ για συνεργασία ενόψει Eurogroup

Συμφωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των θεσμικών φορέων με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο...

Η συμφωνία των δύο πλευρών, αποσκοπεί στο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Νωρίτερα, την πρώτη χειραψία και και έναν σύντομο διάλογο είχαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών η Αγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. με την Γερμανίδα Καγκελάριο να τονίζει ότι αποβλέπει σε μια «καλή συνεργασία, παρότι υπάρχουν δυσκολίες»

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας, ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία, παρότι υπάρχουν δυσκολίες», είπε χαμογελώντας η Γερμανίδα Καγκελάριος, απευθυνόμενη στον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Το ελπίζω», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα.

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» είχε δηλώσει νωρίτερα προσερχρόμενη στη Σύνοδο η η κ.Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Το βασικό σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική, αλλά να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε ιταλικά Μέσα.

Αιχμές Σουλτς - Ανησυχία Γιουνκέρ
Αιχμές κατά της Αθήνας άφησε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υποστηρίζοντας ότι η «ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται λίγο χρόνο για να βρει ισορροπία στο εσωτερικό της».

Την ανησυχία του για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup εξέφρασε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αρχίζουν με καθυστέρηση δύο ωρών λόγω των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία στην Ουκρανία.

Η έναρξη ήταν προγραμματισμένη για τις δύο το μεσημέρι ωστόσο άρχισε τελικά στις τέσσερις το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

 [kathimerini.com.cy]
12/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές...

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, οι βρετανικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Μίνσκ πριν επανεξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. «Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Κάμερον ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας» σημείωναν οι βρετανικές διπλωματικές πηγές..................http://www.capital.gr/News.asp?id=2228665
    12/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin