Saturday, February 7, 2015

«Ολοκληρωμένη πρόταση» θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει μια «ολοκληρωμένη πρόταση» στους εταίρους της στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πριν την έναρξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, και ενώ η κυβέρνηση οριστικοποιεί τις προγραμματικές δηλώσεις του επόμενου τριημέρου, που θα δώσουν και το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής έναντι των εταίρων.

Έως τώρα, η πάγια θέση της Αθήνας είναι πως δεν θέλει νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αλλά επιδιώκει ένα πρόγραμμα-γέφυρα έως ότου να επιτευχθεί μια νέα, πλήρης συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης είχε νωρίτερα σύσκεψη με στελέχη της εταιρείας Lazard, την οποία η κυβέρνηση έχει προσλάβει ως σύμβουλο για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, οι ελληνικές προτάσεις τόσο για χρηματοδότηση-γέφυρα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους έχουν ήδη απορριφθεί από τον γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ το ευρωπαϊκό μήνυμα διατυπώθηκε με σαφήνεια από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την Παρασκευή αποσαφήνισε λιτά πως η Ευρώπη «δεν κάνει δάνεια-γέφυρα» για την Ελλάδα.

Η μεγάλη απόσταση που φαίνεται να χωρίζει τις δυο πλευρές – με δεδομένο μάλιστα πως η ευρωπαϊκή στήριξη εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου – έχει προκαλέσει την ανησυχία διεθνών παρατηρητών, με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίζει κατά μια βαθμίδα (σε Β-) το ελληνικό αξιόχρεο, και την Moody’s να ανακοινώνει πως εξετάζει υποβάθμιση της Ελλάδας.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αναφέρουν οι δυο οίκοι είναι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα που έχει η Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

  • Πάντως, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα [ρευστότητας]» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
  • Ερωτηθείς για το αν διαβλέπει κίνδυνο για τα ταμειακά αποθέματα εάν οι διαβουλεύσεις συνεχιστούν ως το Μάιο, απάντησε πως δεν περιμένει τις συζητήσεις να διαρκέσουν τόσο πολύ.

Φερόμενες δηλώσεις του περί προβλήματος ρευστότητας τον Μάρτιο διέψευσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

 [kathimerini.com.cy]
7/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin