Sunday, February 22, 2015

Με 50 δισ. ευρώ «πλήρωσαν» οι τράπεζες την αστάθεια (Δημοσίευμα της Καθημερινής)

Μεγάλες παρενέργειες προκάλεσαν στις τράπεζες η πολιτική αστάθεια και η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, η επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται στα 50 δισ. ευρώ, τους τελευταίους 3,5 μήνες. Οι απώλειες οφείλονται στις μεγάλες εκροές καταθέσεων, που φτάνουν στα 22 δισ. ευρώ από το τέλος Οκτωβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις στη διάρκεια του «εκλογικού» Ιανουαρίου. Έως τώρα τον Φεβρουάριο έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.
Μεγάλο πλήγμα για τη ρευστότητα των τραπεζών, ύψους 10 δισ. ευρώ, αποτέλεσε η διακοπή των συναλλαγών των ελληνικών τραπεζών στη διατραπεζική αγορά. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από το τέλος Οκτωβρίου έχει μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ. Σήμερα η αθροιστική αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας, της AlphaBank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ από 24,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου.

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το κόστος του χρήματος. Έπειτα από μεγάλο διάστημα συνεχούς πτώσης του ρυθμού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων τον Ιανουάριου και τον Φεβρουάριου σχηματίστηκαν νέες καθυστερήσεις 2 δισ. ευρώ, διπλάσιες σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου. Ακόμα οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με 1 δισ. ευρώ από την αύξηση του κόστους του χρήματος που προκαλεί η μετάπτωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ στον ELA.
  [crashonline.gr]
22/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin