Tuesday, January 6, 2015

Συνεχίζουν τις προκλήσεις: Νέα Navtex από Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία εξέδωσε νέα Navtex δεσμεύοντας περιοχές εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Navtex περιλαμβάνει περιοχές των τεμαχίων 1, 8, 9 και 12, εντός της περιοχής που οι Τούρκοι θεωρούν ότι ανήκει στους Τουρκοκύπριους και αφορά το Barbaros καθώς και δύο συνοδευτικά πλοία.


Η νέα οδηγία προς ναυτιλομένους ισχύει από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Απριλίου 2015.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το λεγόμενο «ΥΠΕΠΞ» των κατεχομένων, σημείωνε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που έχει δοθεί στην τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά τον τερματισμό της οδηγίας για τις εργασίες του Μπαρμπαρός αναμενόταν ότι η ε/κ πλευρά θα τερμάτιζε τις γεωτρήσεις. “Ωστόσο, παρά τις καλής πρόθεσης προσπάθειές μας στο θέμα των πόρων φυσικού αερίου, βλέπουμε ότι η ε/κ διοίκηση επιμένει να συνεχίζει τις δραστηριότητες που άρχισε μονόπλευρα”.

  • Έντονη αντίδραση στην Αθήνα
Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κίνηση.

«Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β.Αφρική.

» Η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου» καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: philenews

6/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin