Tuesday, January 6, 2015

Αθήνα: Η Άγκυρα υπονομεύει την επανάληψη διαλόγου στην Κύπρο

Την απογοήτευσή της εκφράζει η Αθήνα για «την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από την Τουρκία μετά την απόφασή της να εκδώσει νέα NAVTEX σήμερα, δεσμεύοντας περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για τη συνέχιση ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου από το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός.


Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνει ότι με τη νέα αυτή ναυτική αγγελία, η Τουρκία ανακοινώνει «ειλημμένη απόφασή της» και, εκτός από παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσβάλλει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας , «δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά την ελληνική κυβέρνηση, η στάση αυτή της Άγκυρας υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, και επισημαίνεται ότι αντί να καταβάλει η Τουρκία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, «βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική».

Η Ελλάδα – καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών «κινείται σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από μέρες υπήρχε η πληροφόρηση ότι η Άγκυρα θα προέβαινε σε αυτήν την ενέργεια και ότι υπήρξε διαρκής επικοινωνία για αυτό μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Η ίδια πηγή δεν ήθελε να αναφερθεί σε άλλες πιθανές μορφές αντίδρασης κατά της Τουρκίας, και παρέπεμψε πάλι σε πλήρη ταύτιση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ - sigmalive.com

6/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin