Tuesday, January 20, 2015

Γκ. Χαρδούβελης: Η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει πολυτέλεια χρόνου

Την εκτίμηση ότι για την κυβέρνηση που θα προκύψει «δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου» καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη συζήτηση με τον Executive Editor Daniel Franklin και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα: «Greece’s Election: what do we envisage for 2015» στο «Gala dinner-The world in 2015» του Economist.

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν δώρον-άδωρον αν δεν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλώ δε μάλλον αν ανατραπούν». «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων» πρόσθεσε.

Μάλιστα, κατά τον κ. Χαρδούβελη χρειάζονται αποφάσεις που δεν θα οδηγούν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά που θα είναι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

Όπως είπε, ιδιαίτερης σημασίας είναι να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, έως τις 28/2/2014.

«Με επανεκλογή της παρούσας κυβέρνησης, αυτό είναι εφικτό να γίνει. Εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει 7,2 δισ. και θα έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για περίπου ένα χρόνο».

Η νέα σχέση

Περιγράφοντας τη νέα σχέση που μπορεί αν δημιουργηθεί με τους εταίρους ο κ. Χαρδούβελης ανέλυσε ότι: 

I. Η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).  Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ., από το ΤΧΣ.

II. Η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά.

III. Θα διαπραγματευτεί η ίδια η χώρα μας και τους όρους συμμετοχής της.  Στο ECCL θα συμπεριληφθεί μικρός αριθμός διαρθρωτικών οροσήμων, που απαιτείται η χώρα να πληροί.  Αυτά θα περιλαμβάνουν δράσεις από το 2ο  Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που δεν τελείωσαν το 2014, αλλά και άλλες δράσεις, αποκλειστικά δικές μας, που προέρχονται από το δικό μας ελληνικό Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης.  

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης (precautionary agreement), σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL. «Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, από το ΔΝΤ θα παίρναμε πέραν από τα 3,6 δισ. του 2014, επιπλέον δάνεια το 2015 και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 περίπου 9 δισ.  Το ποσό αυτό μετατρέπεται σε πιστοληπτική γραμμή».

Εξήγησε δε ότι η γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας θα επιτρέψει την στροφή του ενδιαφέροντος στην πραγματική οικονομία. Ήδη η οικονομία το 2014 αναμένεται να καταγράψει θετικό πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,7%.

Για το 2015 είναι ακόμη δυνατή – αν δεν χαθεί σημαντικός  χρόνος από την εκλογική διαδικασία και τη νέα διαπραγμάτευση - η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης κοντά στον επίσημο στόχο του 2,9%.

Ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις

Ο ίδιος συνάρτησε την επιτυχία της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας για το 2015 με την ικανότητα της οικονομίας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις (οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,7%) και να στραφεί προς ένα νέο εξωστρεφές υπόδειγμα παραγωγής. 

«Κρίσιμος εδώ είναι ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σχολίασε.

Σκοπός της νέα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας κατά τον κ. Χαρδούβελη θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων και η σταδιακή εφαρμογή ενός προγράμματος φοροαπαλλαγών τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις με έμφαση σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

«Βασική προϋπόθεση εδώ είναι η διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.  Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα γενιά ελλειμμάτων» επισήμανε.

Ελάφρυνση χρέους

Μιλώντας για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει η συζήτηση θα είναι στο πλαίσιο του προσδιορισμού της νέας σχέσης με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

«Όσον αφορά το χρέος, αυτό εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα. Οι τόκοι είναι χαμηλοί. Δεν αποτελεί πονοκέφαλο στην οικονομική πολιτική τουλάχιστον για 7 χρόνια. Επίσης, η μέση διάρκειά του είναι 17 χρόνια από 6 χρόνια που ήταν το 2011».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «κούρεμα δεν συζητείται από τους εταίρους. Επειδή απαιτείται ομοφωνία, δεν βλέπω εφικτή την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος προς την πλευρά των επίσημων δανειστών».

«Η νέα κυβέρνηση πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα. Και πιθανόν στην μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Θα το θέλαμε.  Θα μας προστατεύσει από μια μελλοντική μεγάλη αύξηση των επιτοκίων» σημείωσε ο υπουργός.
 [naftemporiki.gr]

20/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Χαρδούβελης: Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα 15,9 δισ. ευρώ ...

    Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλαρώσεως που θα ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 15,9 δισ. ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, όπου αντήλλαξε απόψεις για την οικονομία με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην ανάγκη λήψης της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και στις διαθέσιμες λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους.

    Ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως αυτά που διατυπώνει σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, αλλά παράθεση της κατάστασης ως έχει. «Εκ της θέσης μου έχω την ευθύνη να κάνω κάτι τέτοιο, προκειμένου να υπερασπιστώ τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που επισημαίνω απορρέουν από σαφείς κανονισμούς και συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στην ΕΚΤ και στην Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση δεν είναι προσωπικές απόψεις», ανέφερε..............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231378997
    20/1/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Griechenland: "EZB-Programm kann Probleme nicht lösen" ...

      Das weithin erwartete Anleihen-Kaufprogramm der EZB wird nach Worten des griechischen Finanzministers Gikas Hardouvelis seinem Land nur begrenzt helfen. Es werde zwar die Wirtschaft unterstützen, sagte Hardouvelis am Dienstag auf einer Wirtschaftskonferenz laut Redetext. Das Programm reiche aber nicht aus, um die Liquiditätsprobleme des Landes zu lösen.

      An den Finanzmärkten gilt es inzwischen als ausgemachte Sache, dass die Europäische Zentralbank (EZB) am Donnerstag ein milliardenschweres Kaufprogramm für Staatsanleihen auf den Weg bringt. Dieses soll Banken dazu veranlassen, ihre Bonds abzustoßen und stattdessen mehr Kredite an die Wirtschaft zu vergeben. Ziel ist es, die Konjunktur anzukurbeln und einen gefährlichen Preisverfall auf breiter Front mit sinkenden Löhnen und rückläufigen Investitionen (Deflation) zu verhindern.

      Hardouvelis sagte, sollte das Programm sich auf 550 Milliarden Euro belaufen, würde sein Land durch den Kauf griechischer Staatsanleihen im Volumen von 15,9 Milliarden Euro davon profitieren. Die aktuelle Bonitätsnote Griechenlands sollte kein Anlass sein, diese Summe zu reduzieren, forderte er.
      http://diepresse.com/home/wirtschaft/international/4643286/Griechenland_EZBProgramm-kann-Probleme-nicht-losen?from=rss
      20/1/15

      Delete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin