Saturday, January 10, 2015

ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΡΗΣΕ Ο ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δώσουν την πραγματική εικόνα για το ποια πλευρά ευθύνεται για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές, που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η οποία επιδόθηκε ανεπίσημα στα μέλη του Σ.Α.
Αναφορικά με το ότι στην έκθεση του Μπαν Γκι Μουν τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζονται να υιοθετούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων ως προς το ποια πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ανέφεραν ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει νέα NAVTEX και “να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δώσουν την πραγματική εικόνα για το ποια πλευρά  ευθύνεται για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών”.

Στην έκθεση του, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση και προς τις δύο πλευρές να απόσχουν από το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» και από την αρνητική ρητορική του ενός προς τον άλλον, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέδειξαν την εποικοδομητική στάση και βούληση της ε/κ πλευράς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, σημείωσαν, “η Τουρκία δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα σ` αυτό το κλίμα. Αντίθετα προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX,” κάτι που – όπως είπαν - αναμένεται να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, στις 11.30 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκαλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο όλους τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κύπρο για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, έτσι όπως διαμορφώνονται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.
Νωρίτερα την ίδια μέρα και συγκεκριμένα στις 9 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των Κομμάτων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των εκποιήσεων και την πρόταση του Προέδρου για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
  • Εξάλλου, την Τρίτη, φτάνει στην Κύπρο για σύντομη επίσκεψη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ  Έιντε, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ,
θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση Αναστασιάδη -  Έιντε  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

  • Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Έιντε θα προετοιμαστεί και για την ενημέρωση που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου για το Κυπριακό ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2015.
Είναι η πρώτη ενημέρωση των μελών του ΣΑ από το Νορβηγό διπλωμάτη μετά το διορισμό του.
 [politisnews.eu]
10/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
----

1 comment :

  1. Έκκληση προς τις πλευρές να απόσχουν από το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» και από την αρνητική ρητορική του ενός προς τον άλλον, απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, μέσω της έκθεσής του για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία επιδόθηκε ανεπίσημα αργά το βράδυ της Παρασκευής στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αντίγραφό της έχει στην κατοχή του το ΚΥΠΕ...

    Η έκθεση αφιερώνει μόλις μία παράγραφο στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, καθώς όπως αναφέρει ο Μπαν γκι-Μουν «προτίθεται να εκδώσει χωριστή έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες»...........http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/236473/ng-oie-min-epidideste-se-paichnidia-epirripsis-efthynon#sthash.tdOBmu5d.dpuf
    10/1/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin