Friday, January 2, 2015

Πυρά κομμάτων κατά των δηλώσεων Άιντα («Απαράδεκτη και απορριπτέα» τη χαρακτήρισε ο Γ. Ομήρου)

Λουκαΐδης: «Μας ξενίζει η στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ»
«Η έγκαιρη προειδοποίηση του ΑΚΕΛ για τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά στο οδυνηρό δίλημμα είτε της κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είτε της επανέναρξής της με το φυσικό αέριο πάνω στο τραπέζι, όχι μόνο δεν εξέλειπε αλλά ενισχύεται περαιτέρω μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις Άιντε», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.


Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη,  το ΑΚΕΛ διαμήνυσε πολλές φορές ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου - διαπραγματεύσεων συνιστά απεμπόληση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δυστυχώς, με τις δηλώσεις του ο κ. Άιντε παραγνωρίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι τις αποφάσεις για τους φυσικούς πόρους δεν τις λαμβάνει η ε/κ πλευρά αλλά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Κατά συνέπεια μας ξενίζει η στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ενός οργανισμού που αποτελεί τον πλέον εντεταλμένο θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου.

  • Ομήρου: Απαράδεκτη και απορριπτέα η δήλωση Άιντα
Απαράδεκτη και απορριπτέα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιανάκη Ομήρου τη δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Άιντα ότι το θέμα των υδρογονανθράκων είναι συνδεδεμένο με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης συγκρούεται με τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως και με τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού τα οποία προβλέπουν μια και μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου η οποία κέκτηται και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Ο κ. Άιντα όφειλε να γνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι κράτος υπό απαγόρευση και ότι δικαιούται απολύτως να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θαλάσσια ΑΟΖ της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Βουλής.

  • Οικολόγοι: Αςσταματήσει να παραβαίνει τους όρους εντολής του
Από πλευράς τους, οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια του κινήματος για τις νέες δηλώσεις του Άιντα, «ο οποίος για ακόμα μια φορά λίγο πολύ προσεγγίζει το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ως μέρος του Κυπριακού προβλήματος, εξυπηρετώντας έτσι τις απαιτήσεις των Τούρκων».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου, ο κ. Άιντα πρέπει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της εισβολής και της συνεχόμενης κατοχής, και πως ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει στο επίσημα αναγνωρισμένο κράτος που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Η κ. Χρυσοστόμου κάλεσε τον κ. Άιντα να ασχοληθεί με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της εισβολής, της κατοχής και του εποικισμού και πως η δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα φέρει τη λευτεριά και τη δικαιοσύνη στον κυπριακό λαό στο σύνολό του.
«Ας σταματήσει να παραβαίνει τους όρους εντολής του και να ασχολείται με διαμοιρασμό του φυσικού αερίου ή ακόμα και με άλλα άσχετα θέματα όπως πρόσφατα έκανε με το χαλλούμι» κατέληξε.

«Όσο ο Άϊντα υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις τόσο πιο ανέφικτη η λύση»

  • Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε τον ΠτΔ και την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφή τρόπο στον κ. Άιντα, στα Ηνωμένα Έθνη και στις γνωστές πρωτεύουσες ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να τεθούν υπό διαπραγμάτευση

«Πρέπει να επισημάνουμε προς τον κ. Άιντα» τόνισε ο κ. Λιλλήκας, «πως αν ειλικρινά επιθυμεί να βοηθήσει στην επίτευξη μια δίκαιης λύσης του Κυπριακού, αυτού του είδους οι προσεγγίσεις κάθε άλλο παρά στη δημιουργία προϋποθέσεων επίλυσης συμβάλλουν. Όσο ο κ Άιντα υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις τόσο περισσότερο η Τουρκία θα καθίσταται αδιάλλακτη καθιστώντας τη λύση ή τις οποίες προοπτικές για λύση ανέφικτες».

 [kathimerini.com.cy]
2/1/14
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin