Monday, December 8, 2014

Ελλιμενισμός «Μπαρμπαρός» για επανέναρξη συνομιλιών

Σε αναμονή επίσημης ενημέρωσης από την Αθήνα βρίσκεται η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Αχμέτ Νταβούτογλου στην ελληνική πρωτεύουσα. Σ’ ό,τι αφορά τις αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού περί φόρμουλας για ΑΟΖ και συνομιλίες, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται περισσότερο περί επικοινωνιακής κίνησης από μέρους του Αχμέτ Νταβούτογλου.

 Έγκυρες πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά στον «Φ» πως εάν υπάρχει κάτι ανάλογο, δηλαδή οποιαδήποτε φόρμουλα, η κυπριακή κυβέρνηση θα τύγχανε άμεσης ενημέρωσης από την Αθήνα.

Δημοσίως πάντως η κυπριακή κυβέρνηση απάντησε στις δηλώσεις Νταβούτογλου καλώντας τον να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» και να το κρατήσει μακριά ενόσω συνεχίζονται οι εργασίες από ξένες εταιρείες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, εάν επιθυμεί να εμπλακεί στον διάλογο για θέματα ενέργειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως αποτελεί «γεγονός ότι όλες οι χώρες της περιοχής εμπλέκονται σε διάλογο για θέματα ενέργειας και από τον διάλογο αυτό απουσιάζει η Τουρκία για συγκεκριμένο λόγο». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, μετά το πέρας της 3ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού τόνισε ότι πρέπει να αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε πως όλες οι χώρες της περιοχής συζητούν για τα θέματα της ενέργειας και για άλλα θέματα και μια χώρα απουσιάζει από αυτό τον διάλογο.

Περαιτέρω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «αλίμονο αν οι αδειοδοτημένες εταιρείες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τερμάτιζαν τις δραστηριότητές τους, επειδή η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες». Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δηλαδή», τόνισε, «να μην επιστρέψει το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόσω θα συνεχίζονται οι έρευνες από εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί». Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η Λευκωσία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα εξακολουθήσει να το πράττει.

Ευρύτερα, για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού επί ελληνικού εδάφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για τη γνωστή επιχειρηματολογία της Άγκυρας, που στερείται κάθε βάσης διεθνούς Δικαίου.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει αμέσως σε λύση του Κυπριακού και να συμμετάσχει στις περιφερειακές συνεργασίες που οικοδομούνται για θέματα ενεργειακής πολιτικής, αν όντως την ενδιαφέρει.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να απορρίψουν τη φόρμουλα Νταβούτογλου, η οποία είναι μέρος του σχεδίου για επιβολή της τουρκικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών μίλησε για αλαζονική τακτική από μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος «και μέσα στην ίδια την Αθήνα επιχείρησε να διασυνδέσει τη λύση του Κυπριακού με τη διαχείριση του φυσικού αερίου». Κάλεσε δε την κυπριακή κυβέρνηση να είναι αποφασιστική, να στείλει σαφή απάντηση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό «και να αποφύγει τους ακροβατισμούς που θα μας σύρουν στο τέλος να διαπραγματευόμαστε ξανά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, υπό την απειλή και τη σκιά των τουρκικών κανονιοφόρων."

Για στρατηγικό εταίρο μιλά η Γκάζπρομ

Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου «θα εκμηδενισθεί» προς όφελος της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, λίγες ημέρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού South Stream. «Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης θα εκμηδενισθεί. Oι αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα γίνονται από εναλλακτικές οδούς», δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Λάβαμε απλώς μία οριστική απόφαση για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών για τους αγωγούς», πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ότι στη θέση της Ουκρανίας, η Ρωσία ποντάρει στην Τουρκία, «τον νέο στρατηγικό της εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου». «Η Τουρκία θα γίνει μία μεγάλη χώρα διέλευσης: περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από το έδαφός της», δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ, κάνοντας λόγο για την κατασκευή αγωγού που θα εκκινεί από την Τουρκία και θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.
 Ανδρέας Πιμπίσιης 

 [philenews.com]
8/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

------------ 

ΣΧΕΤΙΚΟ:

1 comment :

  1. Νταβούτογλου: Η Τουρκία δε θα δεχθεί συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ ...

    «Αν η Ελλάδα υπογράψει μία συμφωνία (σσ. για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών) με την Αίγυπτο, δεν θα την αποδεχθούμε αν πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η συμφωνία δεν θα υπάρχει για εμάς». Μία συνομιλία με τον Αχμέτ Νταβούτογλου είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του. Και αναμφίβολα, η παραπάνω αποστροφή του τούρκου Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε τέσσερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας στην Αθήνα, μιλάει από μόνη της.

    Μπορεί το Κυπριακό να μονοπώλησε το ενδιαφέρον των δημοσίων δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά και του κ. Νταβούτογλου, λόγω της συνεχιζόμενης «κρίσης του Μπαρμπαρός» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο ο τούρκος Πρωθυπουργός υπήρξε κατηγορηματικός σχετικά με το πώς βλέπει τη θέση της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Όπως ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ο κ. Νταβούτογλου, η άποψη της Άγκυρας είναι ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει καμία οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και παράλληλα, χαρακτήρισε ως «οπορτουνισμό» που μάλιστα ήρθε σε «κακή χρονική στιγμή» την απόφαση για τριμερή συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Καϊρου και Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ. ..............http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=657414
    8/12/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin