Wednesday, December 3, 2014

Τελευταία πράξη στήριξης από Ρομπάι για ΑΟΖ (η Τουρκία πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση)

«Τελευταία πράξη στήριξης» της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο μείζον θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, εκδήλωσε ο τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ε.Σ) Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μερικά εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της θητείας του, ο κ. Ρομπάι απέστειλε απαντητική επιστολή στους πέντε Κύπριους ευρωβουλευτές (Θεοχάρους-ΔΗΣΥ, Συλικιώτη και Χατζηγεωργίου-ΑΚΕΛ, Μαυρίδη-ΔΗΚΟ και Παπαδάκη-ΕΔΕΚ), οι οποίοι είχαν εγείρει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Στην επιστολή που υπογράφει ο διευθυντής του γραφείου του τέως Προέδρου του Ε.Σ, επαναλαμβάνονται οι πρόσφατες υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία. Το γραφείο του κ. Ρομπάι υπενθυμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων, και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», επισημαίνει στην επιστολή του ο διευθυντής του γραφείου του τέως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει λάβει γνώση της πρόσφατης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του ψηφίσματος που εκδόθηκε.

Διαβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να εγείρουν το θέμα στις επαφές τους με την Τουρκία και θα επαναλαμβάνουν τη θέση της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι διάδοχος του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι από την 1η Δεκεμβρίου ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.
[Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης -philenews.com]

3/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin