Thursday, December 11, 2014

Κοστουρίτσα: Οι νέοι σκηνοθέτες πρέπει να αναδείξουν το «ρωσικό όνειρο» απέναντι στην αμερικανική προπαγάνδα

Στη Μόσχα βρίσκεται ο διάσημος σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κοστουρίτσα, για τα εγκαίνια του νέου τμήματος της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου (VGIK), «Δίκτυο», το οποίο εγκαινιάστηκε χθες.
Το «Δίκτυο» είναι ένα εκπαιδευτικό πρότζεκτ, με στόχο την υποστήριξη των νέων σκηνοθετών και σεναριογράφων, που αντανακλούν στα έργα τους τη ρωσική πραγματικότητα και αποκαλύπτουν τη φύση και την ποικιλομορφία του ρωσικού πολιτισμού και της ιστορίας.

Σε συζήτηση που είχε με τους φοιτητές ο Κοστουρίτσα τόνισε ότι είναι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια ταινία με βάση την εθνική παράδοση, μια ταινία που θα έχει το δικό της πνεύμα, θυμίζοντας στους νέους κινηματογραφιστές τους ρώσους σκηνοθέτες όπως ο Σεργκέι Αϊζενστάιν και ο Ντοβζένκο, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου, αφήνοντας το προσωπικό τους στίγμα, ενώ πολλές από τις τεχνικές που εφηύραν χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης επεσήμανε πως, αν το Χόλιγουντ έχει να επιδείξει το «αμερικανικό όνειρο», η Ρωσία θα πρέπει να αναδείξει το δικό της όνειρο, ένα όνειρο που οι νέοι σκηνοθέτες θα πρέπει να μεταφέρουν στις ταινίες τους. Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά, πως οι φοιτητές δεν πρέπει να ξεχνούν πως το σημερινό Χόλιγουντ είναι μια τεράστια μηχανή προπαγάνδας που εξαπλώνει επιθετικά τις αμερικανικές αξίες.

Ο Πούτιν έφερε νέες αξίες στον κόσμο

Σε ερώτηση που έκανε ένας από τους φοιτητές, για το πώς βλέπει ο διάσημος σκηνοθέτης τον πρόεδρο Πούτιν, ο Κοστουρίτσα απάντησε πως ο ρώσος πρόεδρος είναι φαινόμενο: «Πριν από την εποχή Πούτιν, ο κόσμος απλά γέλαγε με τη Ρωσία... Θυμάμαι τη στιγμή που ο Κλίντον γέλασε με τον Γέλτσιν, κρατώντας μάλιστα το στομάχι του... Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να καν να φανταστεί κάτι τέτοιο... Ο Πούτιν έφερε νέες αξίες στον κόσμο, πολύ σημαντικές...» 
            http://gr.rbth.com/news/2014/12/11/kostoyritsa_oi_neoi_skinothete_prepei_na_anadeiksoyn
_to_rosiko_oneiro_ap_34237.html
11/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin