Wednesday, November 19, 2014

NYT: Στην Κύπρο η ΕΚΤ αψήφησε τους κανόνες της

Αναδρομή στα δραματικά γεγονότα του 2012 στην Κύπρο και στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν οι New York Times σε σημερινό τους δημοσίευμα με τίτλο «Η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης αψήφησε τους κανόνες της στη διάσωση της Κύπρου».

Όπως αναφέρουν οι NYT , το 2012 ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέστειλε ένα email στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου με ορισμένες συμβουλές για το πώς θα κρατήσει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό ίδρυμα της χώρας από το να καταρρεύσει.

Ο Benoît Coeuré, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, συμβουλεύει η Cyprus Popular Bank, να μην χρησιμοποιήσει κυβερνητικά ομόλογα για να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια. Αντίθετα, προτείνει ένα “εναλλακτικό μέτρο” που ο Κύπριος ομόλογος του ενδεχομένως “να επιθυμεί να εξετάσει”.

“Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου έχει κατ΄ αρχήν τη δυνατότητα να εφαρμόσει λιγότερο αυστηρές αποτιμήσεις και haircuts σε σύγκριση με την προσέγγιση που ακολουθεί το Ευρωσύστημα στις πιστωτικές πράξεις”, αναφέρει στο email, αντίγραφο του οποίου έχουν στην κατοχή τους οι NYT.

Ουσιαστικά, πρότεινε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου να διογκώσει την αξία των εγγυήσεων που πρόσφερε η Cyprus Popular Bank, ώστε να διοχετευτούν περισσότερα έκτατα δάνεια στην τράπεζα, αναφέρουν οι NYT.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Coeuré φαίνεται ότι παραβίασε μια βασική αρχή της ΕΚΤ: ότι δεν θα εμπλακεί στη διάσωση μιας χρεοκοπημένης τράπεζας- ή μιας κυβέρνησης – καταφεύγοντας στο τύπωμα χρήματος.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απάντησε στην εφημερίδα ότι: «Η Εκτελεστική Επιτροπή προετοιμάζει και ενημερώνει το Σ.Σ. σε δεκαπενθήμερη βάση σχετικά με τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA). Αυτό γίνεται ώστε το Δ.Σ. να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του να αντιταχθεί στον ELA εφόσον δικαιολογείται από παρεμβολές στη νομισματική πολιτική. Το email που έχετε στην κατοχή σας αντανακλά αυτή τη διαδικασία».

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέθεσε πρόσφατα μια μελέτη που εξετάζει λεπτομερώς πως η κατάρρευση μιας μεσαίου μεγέθους τράπεζα είχε τέτοια καταστροφική επίδραση στην οικονομία της χώρας.

Η έκθεση των 40 σελίδων αντλεί στοιχεία από χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση, τους δύο προηγούμενους διοικητές της κεντρικής τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη και σε μικρότερο βαθμό την ΕΚΤ γιατί διατήρησε στη ζωή μια «νεκρή» τράπεζα για περισσότερο από ένα χρόνο, αναφέρουν οι NYT. Ως αποτέλεσμα, η μικρή οικονομία των 17 δισ. ευρώ επιβαρύνθηκε με 10 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το Μάρτιο του 2012, μετά την ανακοίνωση από την Cyprus Popular Bank, η οποία θα άλλαζε το όνομα της σε Λαϊκή Τράπεζα, ζημιών 3,3 δισ. ευρώ για το 2011 ο κ. Ορφανίδης παρουσίασε ένα σχέδιο για την άντληση κεφαλαίων, το οποίο όμως οι επιφυλακτικοί συνάδελφοι του θα απόρριπταν.

Σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαΐου του 2012, ο Coeuré σημείωσε τις μεγάλες απώλειες τις τράπεζες και επισήμανε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι με βάση την ανάλυση της τράπεζας “ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) ήταν αρνητικός”.

Ωστόσο, αποφασίστηκε να εγκριθεί περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση για την τράπεζα, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη σχετικά έγγραφα.

Καθώς τα μεγέθη της τράπεζας επιδεινώθηκαν την άνοιξη του 2012, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άρχισαν να ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα παραβιάζει τους κανονισμούς της εγκρίνοντας δάνεια για μια τράπεζα που ήταν πρακτικά χρεοκοπημένη,  αναφέρει η εφημερίδα. Ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές αυτής της πρακτικής ήταν ο Jens Weidmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Όλο το 2012 επέκρινε την πρακτική που, όπως υποστήριζε, αποτελούσε διάσωση της Κύπρου από την πίσω πόρτα.
Πηγή:www.capital.gr

19/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 comment :

  1. Με αφορμή το αφορμή το σημερινό, αλλά και προηγούμενα δημοσιεύματα των New York Times, ο Β. Παπαδόπουλος είπε ότι «ένα είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα, αλλά και η θέση της Κυβέρνησης:....

    Οι συνθήκες και οι αποφάσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας πρέπει να τύχουν πλήρους και ενδελεχούς διερεύνησης από τις ανεξάρτητες ανακριτικές Αρχές τους κράτους.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή της Κυβέρνησης, αλλά και σημειώματα έχουν ετοιμαστεί επιβεβαιώνουν την ανάγκη της ανεξάρτητης, αξιόπιστης, αλλά και γρήγορης διερεύνησης των γεγονότων «που είμαστε βέβαιοι πως η Νομική Υπηρεσία διεξαγάγει, με όλες τις διευκολύνσεις που η Κυβέρνηση της έχει ήδη προσφέρει».

    Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η απαίτηση της Κυβέρνησης και της κοινωνίας: να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και να αποδοθούν ευθύνες .....http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/229090/proedriko-dierevnountai-oi-plirofories-gia-katarrefsi-tis-laikis#sthash.fzrCfFWV.dpuf
    19/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin