Saturday, November 29, 2014

Ξεκάθαρο μήνυμα Βενιζέλου προς Τσαβούσογλου για την ΑΟΖ

Προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

Από πλευράς του, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βενιζέλο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση στο θέμα της συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου. Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος "και δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση για τις συνομιλίες και τη συνεργασία της με άλλα κράτη", δήλωσε.
Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "δεν μπορεί να έχει ισχύ κανένας περιορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο δεν θα μετάσχει η Τουρκία".
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον της Τουρκίας. "Η πρόσκληση για συμμετοχή της Τουρκίας είναι πάντα ανοιχτή", είπε.

Στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα έπειτα από τις επαφές τους στο Άνκαρα Πάλας, πρώτα μεταξύ των δύο Υπουργών και στη συνέχεια και των αντιπροσωπειών τους με στόχο την προετοιμασία  του 3ου Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, κυριάρχησε το Κυπριακό.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "οι εργασίες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καλή πρόθεση". "Αφού θέλετε λύση τότε γιατί δεν επικεντρώνεστε σε αυτό;", είπε.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του είπε ότι "οι συνομιλίες διεκόπησαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο", προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διακοπεί η προσβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Τουρκίας, της Ελλάδας και των “δύο λαών” στην Κύπρο, αλλά θα συμβάλει επίσης και στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». Μετά την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας των ερευνών πετρελαίου, είπε, “η ε/κ πλευρά αποσύρθηκε από τις συνομιλίες. Εμείς επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ολοι, συνέχισε, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο “λαός” του ψευδοκράτους έχει δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα αμφότερων των πλευρών.

Σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, αντέταξε ο κ. Βενιζέλος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να λειτουργήσουν ως άξονας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά, πρόσθεσε, "για να συμβεί αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη εκκρεμότητα που είναι το Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι το κλειδί για την επιτάχυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας ως χώρες με μακρά παρουσία στο ΝΑΤΟ και ως η Ελλάδα χώρα μέλος της ΕΕ και η Τουρκία ως υποψήφιο κράτος μέλος. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά συνδέεται άμεσα με την λύση του Κυπριακού. Έχει μεγάλη σημασία να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979 και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου γιατί η Κύπρος είναι χώρα της ΕΕ και του ΟΗΕ".

Οι συνομιλίες, συνέχισε, “διεκόπησαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου είναι καθήκον όλων μας να λάβουμε τις αναγκαίες κοινές πρωτοβουλίες και την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά αυτό προϋποθέτει πως θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διακοπεί η προσβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε περαιτέρω, "θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για την αποφυγή της κλιμάκωσης και φυσικά στόχος μας είναι και αυτό το συζητήσαμε με Τσαβούσογλου, στην διαμόρφωση κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών".

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με την υπό συζήτηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωση πρότασης περί σύστασης κοινής εταιρείας που θα διαχειριστεί τις εργασίες των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ έχει εθνική κυριαρχία  και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας".

Είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στο κράτος και τα διασφαλίζει υπέρ όλων των πολιτών της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, υπέρ των δύο κοινοτήτων σε μια βάση ισότητας, ανταλλαγής και μάλιστα έχει συμφωνηθεί η κατανομή να είναι ευνοϊκότερη για την τ/κ πλευρά έως ότου υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των ΑΕΠ των δύο πλευρών". Μπορούμε, σημείωσε, να αποτυπώσουμε μέτρα με τα οποία θα έχουν οι δύο πλευρές τη βεβαιότητα για την ισότητα. Αλλά προϋπόθεση γι αυτό είναι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου". Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι έχει σημασία να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν και μετά την λύση.

Σε ερώτηση πότε θα αποσυρθεί από την Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δικαιώματα έχουν και οι Τ/κ και αυτό γίνεται αποδεκτό από όλους.

Έκανε λόγο για "μονομερή δραστηριότητα της ε/κ Διοίκησης, από την οποία προκύπτει ότι έχουν παραβλέψει τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς". Επειτα από την 11η Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, είπε και πρόσθεσε ότι "οι εργασίες γεώτρησης δεν έχουν καλή πρόθεση". "Αφού θέλετε λύση τότε γιατί δεν επικεντρώνεστε σε αυτό;".

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «η Τουρκία δεν έχει κάποιο παράνομο αίτημα. Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, το πλοίο θα αποσυρθεί. Η πρότασή μας είναι να βρεθεί κοινή λύση». Είπε επίσης ότι «δεν γίνεται τίποτα λέγοντας εγώ είμαι μέλος της ΕΕ. Αν δεν επαναληφθούν οι συνομιλίες τι θα γίνει με τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς;".

Επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας για ίδρυση μιας επιτροπής διαχείρισης του φυσικού αερίου στην Κύπρο ή την ίδρυση μιας ιδιωτικής επιτροπής. "Αν υπάρχει καλή πρόθεση, λύσεις υπάρχουν πολλές", είπε ο Τούρκος Υπουργός, ενώ έκανε αναφορά και στο νερό που θα μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα χαρακτηρίζοντάς το ως "νερό ειρήνης".

Σε αυτό το σημείο παρενέβη  ο Ευάγγελος Βενιζέλος και είπε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δικαιώματα και οι προσδοκίες όλων των πολιτών της Κύπρου από το φυσικό πλούτο πρέπει να είναι διασφαλισμένα σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960, αυτό θα αφορά το ομόσπονδο κράτος. Όμως δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι το κράτος της Κύπρου που θα είναι ένα και θα είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ έχει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Το σύνταγμα θα διασφαλίζει τα δικαιώματα από τα έσοδα και για τις δύο οντότητες που θα μετέχουν στο ομόσπονδο κράτος. Πρέπει όμως να σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας». Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι εφόσον αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και καταλήξουμε σε λύση, όλα τα θέματα θα εξελιχθούν με μεγαλύτερη ευκολία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση και οι προϋποθέσεις συμμετοχής της Τουρκίας στους μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και επίκειται να δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένες τις απόψεις των Αμερικανών επί του θέματος που διατυπώθηκαν κι από τον Αντιπρόεδρο Μπάϊντεν, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση για τις συνομιλίες και τη συνεργασία της με άλλα κράτη. Ωστόσο, είπε ότι "δεν μπορεί να έχει ισχύ κανένας περιορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο δεν θα μετάσχει η Τουρκία. Αυτά τα πράγματα κλιμακώνουν την ένταση. Πρέπει να συνεχιστεί η καλή πρόθεση. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου».

Παρεμβαίνοντας, ο Βενιζέλος είπε πως η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον της Τουρκίας. "Η πρόσκληση για συμμετοχή της Τουρκίας είναι πάντα ανοιχτή", είπε. Πρόσθεσε ότι "είναι δεδομένη η πρότασή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας".

 kathimerini.com.cy - ΚΥΠΕ
29/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin