Saturday, November 29, 2014

Τι συζήτησαν Βενιζέλος - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα

Για μία «προσβολή σε εξέλιξη» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν αναλυτικά, μαζί και με τις αντιπροσωπείες τους, τις λεπτομέρειες της σύγκλησης του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου συναντάται με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να λειτουργήσουν ως άξονας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά, για να συμβεί αυτό στην πλήρη του έκταση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εκκρεμότητα του Κυπριακού. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι το κλειδί για την επιτάχυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας».
Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι έχει σημασία να εκκινήσουν ξανά οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «οι συνομιλίες, δυστυχώς, διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, είναι καθήκον όλων μας να λάβουμε τις αναγκαίες κοινές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των συνομιλιών … και να διακοπεί η προσβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη» αναφερόμενος φυσικά στην παράνομη τουρκική NAVTEX και τις σεισμικές έρευνες του σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
  • Με τον κ. Τσαβούσογλου να επαναφέρει την ιδέα της σύστασης μίας ιδιωτικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Κύπρος ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ και ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει και εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό οι υποθαλάσσιοι πόροι ανήκουν στο κράτος, γιατί τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στο κράτος. Αλλά το κράτος διασφαλίζει τα δικαιώματα αυτά και κυρίως τα έσοδα από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων υπέρ όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων».
Πρόσθεσε δε ότι η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα γίνει σε μία βάση ισότητας και σε μία βάση αναλογίας. Όπως μάλιστα διευκρίνισε, «έχει συμφωνηθεί η κατανομή των εσόδων από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων να είναι ευνοϊκότερη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, έως ότου υπάρξει σύγκλιση των επιπέδων του ΑΕΠ μεταξύ των δύο πλευρών».
 Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
 tovima.gr
29/11/14
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin