Saturday, November 22, 2014

Έντονο παρασκήνιο για το Κυπριακό στην Κωνσταντινούπολη (Στην Κωνσταντινούπολη ο Ντερβίς Έρογλου)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ», τις τελευταίες ώρες, στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνουν χώρα εξελίξεις, οι οποίες αφορούν το μέλλον του Κυπριακού...

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αξιωματούχους και διπλωμάτες της τουρκικής κυβέρνησης, συζήτησε το Κυπριακό. 


Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, ξεχώρισαν δυο σημεία.

Πρώτον, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την σημασία του ελέγχου της έντασης στα περίχωρα της Κύπρου.

Δεύτερον, οι δυο πλευρές υπογραμμίζουν την σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της Κύπρου με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Τα εν λόγω δυο σημεία βρίσκουν πλέον αντίκτυπο σε όλες τις επίσημες τοποθετήσεις της αμερικανικής και της τουρκικής πλευράς. 

Στην Κωνσταντινούπολη ο Έρογλου
Εν τω μεταξύ, άρων άρων, ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη. Την στιγμή που ο κ. Μπάϊντεν συζητά το Κυπριακό με την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Έρογλου συναντά τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και θέτει επί τάπητος όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, στις επαφές της με τον Αντιπρόεδρο Μπάϊντεν, η τουρκική πλευρά «ποντάρει» στην σημασία της περιφερειακής συνεργασίας. Η τουρκική πλευρά επισημάνει ότι είναι έτοιμη να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό στην Κύπρο με αντάλλαγμα μια συμβιβαστική λύση στο Κυπριακό.

Τέλος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας μας, η Άγκυρα στέλνει στην Ουάσιγκτον το μήνυμα ότι για την συνεργασία της Τουρκίας με την ε/κ πλευρά στο πεδίο της ενέργειας, η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση. Σε αντίθεση με την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη, η Άγκυρα τονίζει ότι η συνεργασία των δυο πλευρών είναι εφικτή ακόμη και δίχως την λύση του Κυπριακού. 

Του Νίκου Στέλγια
  [kathimerini.com.cy]
22/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin