Saturday, November 15, 2014

Η κυπριακή Πολιτεία καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Με αντικατοχικές συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες εκδηλώσεις ο κυπριακός ελληνισμός καταδικάζει την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και στέλλει το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζεται με την κατοχή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση Μνήμες Κατεχομένων, τόνισε ότι η θλιβερή επέτειος της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και η διατήρηση αυτού του μορφώματος μέχρι σήμερα, καταδεικνύει την συνεχιζόμενη άκαμπτη στάση της Τουρκίας, ως κατοχικής δύναμης, να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Στο χαιρετισμό τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια υποβοηθητικού κλίματος για επίλυση του Κυπριακού.
Αντίθετα, πρόσθεσε, ενισχύουν την αντίληψη ότι η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε λύση και επανένωση, ούτε στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Η αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να πράξουμε.


Αν δεν αντιδρούσαμε με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, πρόσθεσε, και δεν διακηρύτταμε την αντίθεση μας στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, θα επιδεικνύαμε ασυγχώρητη ανοχή που μερικοί ίσως να ερμήνευαν και ως αποδοχή.
Στη δική του ομιλία,  ο Πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι η επιδρομική πειρατική επίθεση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει στόχο την ματαίωση της δυνατότητας άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για γεωτρήσεις, εξόρυξη και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της.
Ενώπιον αυτής της ληστρικής, αρπακτικής συμπεριφοράς, είπε, επιβάλλεται ολόπλευρη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία και εθνική ομοψυχία.
Τόνισε επίσης ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε πρόταση για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες, ή πρόταση για "συνδιαχείριση" ή "διαμοιρασμό" εσόδων πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Να αλλάξει η κοντόφθλαμη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης
Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αλλάξει την μονόφθαλμη και κοντόφθαλμη, όπως είπε, εξωτερική  πολιτική του.
Μιλώντας σε αντικατοχική εκδήλωση του ΑΚΕΛ ο Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ακολουθήσει πολιτική, η οποία θα υπερασπίζεται πρωτίστως τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου.
Ο κύριος Κυπριανού κάλεσε ακόμα τον πρόεδρο Αναστασιάδη να καταθέσει προτάσεις με άξονα την συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τις θαλάσσιες ζώνες, και τη σύγκλιση για τους φυσικούς πόρους.
Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και καταγγέλουν την τουρκική επεκτατική πολιτική.
Επισημαίνουν την ανάγκη για ενότητα και επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητα τους για αγώνα μέχρι την εξεύρεση δίακης λύσης η οποία να επανανενώνει την Κϋπρο.
Ταυτόχρονα καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο κυπριακό.

[kathimerini.com.cy]
15/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin