Thursday, October 16, 2014

Θέμα Τουρκικών Προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ Έθεσε ο Γ. Ομήρου στον Μ. Schulz

Θετική ήταν η ανταπόκριση του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκλήσεων που έθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη συνάντησή τους σήμερα (χθές, 15/10/14) στις Βρυξέλλες.
«Ήγειρα στον κ. Σουλτς το θέμα, που απειλεί στην πραγματικότητα την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, σε μια περίοδο που υπάρχουν δραματικά γεγονότα στην Συρία και στο Ιράκ, με τις επιθέσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους», τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη παρέμβασης των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων προς την Τουρκία.



Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι δεν είναι δυνατόν μια υποψήφια χώρα να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χώρας - μέλους και στην πραγματικότητα να παραβιάζει ρητούς κανόνες του δικαίου της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επεσήμανε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι υπήρξε κατανόηση και το θέμα μπορεί να απασχολήσει την Ολομέλεια της Ευρωβουλής την επόμενη βδομάδα, δεδομένου ότι ο κ. Σουλτς τον διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί στη διάσκεψη των Προέδρων. «Είμαι ικανοποιημένος, γιατί υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι πρόκειται για μια παραβίαση των θεμελιωδών αρχών και τους διεθνούς δικαίου και μιας Συνθήκης που είναι τμήμα του κεκτημένου», τόνισε και σημείωσε ότι εάν ΕΕ δεν αντιδράσει είναι σαν να αυτοτραυματίζεται. 

 [energia.gr]
15/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Ο Μάρτιν Σουλτς φρέναρε καταδίκη της Τουρκίας.....

    Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη δέσμευσή της να υποστηρίξει συζήτηση και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Σοσιαλιστική Ομάδα «υποχώρησε ατάκτως» και, όπως πληροφορείται ο «Φ», καταψήφισε σχετικό αίτημα το οποίο υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά στη «Διάσκεψη των Προέδρων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη δέσμευση των Σοσιαλιστών για καταδίκη των νέων τουρκικών προκλήσεων που εκδηλώθηκαν με την έκδοση NAVTEX είχαν εξασφαλίσει με ενέργειες τους οι Κύπριοι ευρωβουλευτές της εν λόγω πολιτικής ομάδας Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) και Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ). Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», οι προσπάθειες των Κυπρίων ευρωβουλευτών, που αρχικά απέδωσαν τη δέσμευση των Σοσιαλιστών, προσέκρουσαν εν τέλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός σοσιαλιστής αξιωματούχος της ΕΕ «φρέναρε» κάθε σκέψη για καταδίκη της Τουρκίας, παρεμβαίνοντας προς την πολιτική ομάδα από την οποία προέρχεται και την οποία ελέγχει. Επέβαλε τελικά στους Σοσιαλιστές και στον πρόεδρό τους, Τζάνι Πιτέλα, να «ανακρούσουν πρύμναν» κάτι που έπραξαν.

    Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι κατά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Διάσκεψης των Προέδρων, οι πολιτικές ομάδες διατύπωσαν τις εξής θέσεις..........http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/223682/o-martin-soults-frenare-katadiki-tis-tourkias#sthash.38mcCFhr.dpuf
    17/10/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin