Wednesday, October 15, 2014

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από το διάβημα της Ιταλίας / Κασουλίδης: Οι ΗΠΑ Μάς Ζήτησαν να Μην Αντιδρούμε στις Τουρκικές Προκλήσεις στην ΑΟΖ

Λευκωσία: Ικανοποιημένη δηλώνει η Λευκωσία σχετικά με τη στάση της Ιταλίας και το διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, που εξέδωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ , «Από Μέρα σε Μέρα», είπε ότι η Κυβέρνηση εξαίρει το γεγονός, ότι ουδείς άλλος πλην της Τουρκίας, αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.


Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, πριν εκδηλωθούν οι τουρκικές προκλήσεις, είχαν δώσει διαβεβαιώσεις στην Κυβέρνηση, ότι η Τουρκία δεν θα παρέμβει στις εργασίες της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.
   http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/223413/ikanopoiimeni-i-lefkosia-apo-to-diavima-tis-italias#sthash.3H6hQCa4.dpuf 15/10/14

-------------------------------------------------
-------------------------------------------------
  • Πριν εκδηλωθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δώσει στη Λευκωσία διαβεβαιώσεις ότι οι εργασίες της ΕΝΙ δεν θα διασαλευθούν από την Τουρκία και προέτρεψαν την κυβέρνηση να μην αντιδράσει.
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης διευκρινίζοντας ότι οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ίδιος στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, όπου η κυπριακή αποστολή είχε θέσει το ζήτημα ενδεχόμενων τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, με την έναρξη των εργασιών της ΕΝΙ στο Οικόπεδο 9, μεταδίδει η "Καθημερινή" της Κύπρου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης μεταξύ άλλων είπε ότι «οι ΗΠΑ μας συνέστησαν να μην αντιδράσουμε, διότι προφανώς θεωρούσαν ότι οι Τούρκοι θα έκαναν αυτό που κάνουν σήμερα, δηλαδή να παρακολουθούν από απόσταση 5 ναυτικών μιλίων τις εργασίες της ΕΝΙ και όχι αυτό που κοινοποίησαν μέσω της navtex για έρευνες του Μπαρπαρός και γεωτρήσεις από πλατφόρμα».


  • Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επανέλαβε ότι διαπραγμάτευση υπό πιέσεις και εκβιασμούς δεν μπορεί να υπάρξει.

  • Ο Ιωάννης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει ότι η αντίδραση του Ισραήλ στις Τουρκικές προκλήσειςήταν χλιαρή με νόημα είπε: «Θα δείτε».
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 3 Νοεμβρίου στην Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν μια επίσκεψη η οποία ουσιαστικά θα είναι ο προπομπός της επίσημης επίσκεψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο.
Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας ενοποίησης των FIR Λευκωσίας Αθήνας για έρευνα και διάσωση ο κ. Κασουλίδης κατηγορηματικά απέρριψε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα έγινε συζήτηση για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.
  http://www.energia.gr/article.asp?art_id=86478
15/10/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin