Friday, October 10, 2014

Να ζητήσουμε κυρώσεις επί της Τουρκίας από την ΕΕ, λέει ο Ομήρου. (Για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ)

Λευκωσία: Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση οδηγίας προς τους ναυτιλλομένους (NAVTEX) και τη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν κορύφωση της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982 και πρόκειται στην πραγματικότητα για πολεμικής φύσης ενέργεια εναντίον της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Μιλώντας σε συνεστίαση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ηράκλειτος» Μέσα Γειτονιάς, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι είναι προφανές ότι η νέα αυτή πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στοχεύει σε παρεμπόδιση και τελικά ακύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατία, ενώ διενεργεί γεωτρήσεις και στη συνέχεια να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο της πλούτο.

Ενώπιον αυτών των κορυφούμενων προκλήσεων, σημείωσε, απαιτείται άμεση και αποτελεσματική αντίδραση, ολόπλευρη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία για ματαίωση των τουρκικών στόχων.
 

  • Ο κ. Ομήρου είπε πως πρέπει να καταχωρηθεί προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεδομένου ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, πέραν της έκδηλης παρανομίας τους, εμπεριέχουν τον κίνδυνο διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή.

Επίσης, να γίνει επείγουσα ενημέρωση σε κυβερνήσεις χωρών οι οποίες έχουν συνομολογήσει συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία όπως και των κυβερνήσεων χωρών που έχουν αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Να γίνουν άμεσες παραστάσεις προς τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά Όργανα και προς Ευρωπαίους αξιωματούχους με αίτημα την άμεση παρέμβαση τους για ανακοπή της τουρκικής προκλητικότητας. Απαίτηση για επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφού η Τουρκία, υποψήφια για ένταξη χώρα, επιτίθεται σε χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Δεδομένου, σημείωσε, ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεδομένου ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., υπάρχει υποχρέωση δραστικής ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να παραμένει απαθής όταν αμφισβητούνται και απειλούνται κυριαρχικά δικαιώματα χώρας-μέλους της Ένωσης και μάλιστα από χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη.

Περαιτέρω ανοχή και αδράνεια στις τουρκικές προκλήσεις, είπε, θα δημιουργήσουν τετελεσμένα που δεν θα είναι δυνατόν να ανατραπούν.
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

10/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin