Tuesday, October 7, 2014

Κύπρος/ΑΟΖ: Διακοπή συνομιλιών και άλλα μέτρα στο τραπέζι (απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις)

Μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα απασχολήσουν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία ξεκίνησε στις 11.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος θα θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών σειρά μέτρων για προβληματισμό και αποφάσεις. Μια από τις πιθανές εισηγήσεις θα αφορά το ενδεχόμενο ματαίωσης της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, παρουσία του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα.
Η Λευκωσία θα επαναλάβει επίσης την πάγια διακηρυγμένη θέση της ότι η συνέχιση του διαλόγου δεν είναι συμβατή με τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και ο υπουργός εξωτερικών, έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με ευρωπαίους και άλλους αξιωματούχους σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσουν για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και να επιτύχουν δηλώσεις στήριξης της Λευκωσίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Οι κινήσεις της Λευκωσίας γίνονται σε συνεννόηση και με την Αθήνα.

Ενέργειες από τη Βουλή
«Η τουρκική προκλητική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως είπε, οι ενέργειες της Τουρκίας με την έκδοση «οδηγίας προς ναυτιλλόμενους – ΝΑΥΤΕΧ» αποτελούν μορφή σύγχρονης πειρατείας και επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι γίνονται κινήσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διπλωματίας για ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του Προέδρου του, τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ μέσω των Προέδρων τους και Διεθνείς και Περιφερειακούς Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει η κυπριακή Βουλή. «Αποστέλλω σήμερα σχετική επιστολή με πλήρη ενημέρωση για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας με αίτημα την καταδίκη της πρόκλησης και την παρέμβαση προς την Τουρκία για συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Ομήρου, ο οποίος  είχε μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον οποίο συμφωνήσε σε συντονισμό δράσεων με στόχο την καταγγελία της Τουρκίας σε ξένα Κοινοβούλια και Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς.
kathimerini.com.cy
7/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

 1. «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλατφόρμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ....

  «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» σημείωσε η κ. Ψάκι.

  Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

  Επίσης, χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».
  - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/222008/ipa-anagnorizoume-to-dikaioma-tis-kyprou-stin-aoz#sthash.Dp3jDEK1.dpuf
  7/10/14

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin